Pokračovanie článku: Šťastné, veselé a udržateľné Vianoce. Pár tipov ako urobiť Vianoce viac udržateľné

Tipy a triky, ako správne zatočiť s odpadom, ktorý vznikne počas Vianoc

Živý stromček

Dekorovanie domácností živým vianočným stromčekom je tradíciou už od nepamäti. Jednou z nevýhod je však jeho trvácnosť. A ako sa ho zbaviť po Vianociach? Nechať ho voľne položený pri stojiskách odpadových nádob (vedľa kontajnera). Väčšina miest zabezpečuje od januára zvoz stromčekov a postará sa o jeho recykláciu. Aj nábytkársky koncern IKEA každoročne zbiera vianočné stromčeky, ktoré využíva na biomasu. Na Slovensku z nich tento rok prvýkrát vyrobili nový nábytok.

Papierové obaly z darčekov, papierové krabice, letáky, obaly z múky

Takéto druhy odpadu patria do modrého kontajnera či vreca na papier, pokiaľ nie sú znečistené, mokré a mastné. Plastové obaly z potravín, darčekov, kozmetiky, plastové fľaše, tégliky z jogurtov. Všetky tieto obaly patria do žltého kontajnera alebo vreca určeného na plasty. Aj tu platí, že obaly je potrebné zošliapnuť a zmenšiť ich objem. Nesmú obsahovať zvyšky tekutín, jedla či kozmetiky.

Zaváraninové poháre, sklenené črepy, fľaše

Sklenené fľaše patria do zeleného kontajnera, prípadne vreca. Fľaše a obaly nie je nutné umývať, stačí len dôkladne odstrániť ich obsah.

Žiarivky, batérie z hračiek či svetelných dekorácií

Môžu sa odovzdať v obchodoch, kde sa tieto výrobky predávajú. Obyčajné žiarovky patria do zmesového odpadu.

Svetlá a svetielka, pokazené domáce spotrebiče

Zber elektroodpadu ponúkajú nielen zberné dvory či mobilné zbery, ale aj predajne elektrospotrebičov, ktoré prevezmú elektroodpad bezplatne.

Zvyšky jedla

Šupky z ovocia či zeleniny, škrupiny z vajec, vrecká z čaju a podobne patria do bioodpadu alebo sa dajú kompostovať v domácich kompostéroch. Pokazené potraviny alebo zvyšky vareného jedla či potraviny živočíšneho pôvodu treba vytriediť do kuchynského odpadu.

Použitý kuchynský olej

Olej sa dá odovzdať v uzatvorenej nádobe na niektorej z čerpacích staníc, v blízkosti niektorých supermarketov, prípadne na zbernom dvore. V niektorých obciach je možné nájsť kontajner na použitý olej priamo pri stojiskách triedeného zberu.

Textil a obuv

Oblečenie aj obuv je možné posunúť svojim známym, ktorí ich ešte využijú, darovať charite, odovzdať na zbernom dvore alebo vhodiť do kontajnerov určených na šatstvo.

Staré alebo nepotrebné hračky

Darovať niekomu, komu ešte urobia radosť!

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Vianoce #udržateľnosť