Šťastné, veselé a udržateľné Vianoce. Pár tipov ako urobiť Vianoce viac udržateľné

Vianočné sviatky sú obdobím hojnosti, radosti a pokoja. Viac sa nakupuje, obdarúváva, a tým pádom sa tvorí aj viac odpadu. Vianoce by nemali byť o plytvaní, zbytočných darčekoch a nadmernej spotrebe jedla. Skôr o spoločne strávených chvíľach s rodinou a blízkymi, a nemali by sme pri tom zabúdať ani na svoje okolie a prírodu.

10.12.2021 15:46
medovník, deti, vianoce, pečenie, Foto:
Ilustračná fotka
debata (1)

OZV ENVI – PAK pripravila zopár praktických tipov, ako si užiť Vianoce a pritom zamedziť vzniku prebytočného odpadu a urobiť niečo pre životné prostredie. „V ostatných rokoch si všímame, ako sa z týchto tradičných sviatkov pokoja a rodinnej pohody postupne stávajú hlavne sviatky nadmerného konzumu a množstva zbytočného odpadu. Preto sme aj my pripravili zopár praktických tipov, ako minimalizovať odpad počas Vianoc, aj ako si užiť vianočné sviatky udržateľne,“ konštatuje Katarína Kretter, riaditeľka pre komunikáciu OZV ENVI – PAK.

Tipy, ktoré zo šťastných a veselých Vianoc urobia aj Vianoce udržateľné

Vianočné nákupy

Menej je niekedy viac. Pustiť uzdu svojej fantázii a skúsiť obdariť svojich blízkych vlastnoručne vyrobeným darčekom, ekologickou kozmetikou či zaujímavou knihou, je vhodnou alternatívou, ako aj nehmotné darčeky v podobe zážitkov (vstupenka do divadla či fitness centra, jazykový kurz, wellness pobyt a pod.).

Jedlo na vianočnom stole/predvianočné nákupy

Odpad vzniká už pri nákupoch. Preto je dôležité si dopredu pripraviť zoznam. Skoro 50 % komunálneho odpadu tvorí bioodpad. Nakupovať preto treba len to, čo sa naozaj spotrebuje. Vyberať si trvanlivejšie potraviny a dať prednosť lokálnym výrobkom alebo bezobalovým potravinám.

Na nákupy je dobre sa vybrať s vlastnou opakovane použiteľnou taškou a vreckami. Nevytvorí sa tak nepotrebný obal, ktorý sa po vybalení pečiva, ovocia či zeleniny stávajú okamžite odpadom.

Vianočný stromček, ozdoby a osvetlenie

Dať prednosť prírodným materiálom, kúpiť si živý stromček v kvetináči, alebo naaranžovať vetvičky do vázy. Za uváženie stojí kúpa izbového ihličnanu, ktorý je celoročne krásny. Originálny a jedinečný stromček sa dá vyrobiť z konárov alebo z kníh, ktoré je možné spestriť ozdobami alebo osvetlením.

Ozdoby a vianočné dekorácie si môžu vyrobiť z prírodných materiálov (drevo, ihličie, šišky, šípky, škorica, sušené ovocie a podobne), ktoré budú určite jedinečné a s vôňou prírody. Ideálnou a úspornou formou vianočného osvetlenia sú LED žiarovky, spotrebujú totiž oveľa menej energie a vydržia dlhšie oproti klasickým. Darček OZV ENVI – PAK odporúča zabaliť do recyklovaného papiera alebo papiera a tašiek z minulých Vianoc. Balenie darčekov sa nemusí obmedziť len na papier, alternatíva môže byť aj látka.

Vianočné pozdravy

Využiť SMS, e-mail alebo WhatsApp či Messenger. A ak do pozdravu sa vloží kúsok seba a zakomponuje sa nejaká milá fotka, určite sa príjemne poteší rodina či priatelia. Sú rovnako osobné ako pohľadnice.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Vianoce #udržateľnosť