Štát chce dať na riešenie environmentálnych záťaží 294 miliónov eur

Na riešenie environmentálnych záťaží v období rokov 2021 až 2027 by z eurofondov malo ísť 294 miliónov eur.

07.08.2021 09:00
debata (1)

Po návšteve skládky toxického odpadu z bývalej chemickej továrne v meste Strážske (okr. Michalovce) to uviedla ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí). Podľa nej na odstránenie tejto envirozáťaže vláda predbežne vyčlenila 500-tisíc eur. V prvej fáze sa podľa ministerky bude obstarávať potrebná technika a spevnia sa príjazdové cesty, až potom bude možné odviezť sudy a bezpečne ich uskladniť. Na sanácii envirozáťaže sa podieľajú rezorty vnútra, životného prostredia a pôdohospodárstva.

„Z priemyselnej výroby bývalej chemičky nám zostali tony jedovatého odpadu v nedostatočne uskladnených sudoch alebo zakopané v zemi v lese. Máme zamorenú pôdu, vodu aj vzduch. A v takýchto podmienkach žije v tejto oblasti vyše 200 000 ľudí," povedala Remišová.

Škodlivé PCB látky sa podľa rezortu investícii, regionálneho rozvoja a informatizácie používali ako izolačné kvapaliny v kondenzátoroch a transformátoroch, pričom do roku 1984 ich bolo v Chemku vyrobených 21 500 ton a pri výrobe vznikli tisícky ton ďalšieho odpadu. „Tieto nebezpečné toxíny sa dostali časom do pôdy a podzemných aj povrchových vôd. Pre ich vysokú koncentráciu, ktorá niekde až niekoľko stonásobne prekračuje povolené limity, je zákaz konzumácie rýb zo Zemplínskej šíravy," informoval rezort. Z hospodárskych zvierat, hydiny a vajec z domácich chovov sa podľa ministerstva PCB látky dostávajú do ľudského organizmu, čo má výrazný negatívny dopad na zdravie obyvateľstva.

Podľa regionálneho Úradu verejného zdravotníctva v Michalovciach dlhodobé pôsobenie PCB látok vplýva na zvýšený výskyt poškodenia štítnej žľazy, výskyt nádorových ochorení, poruchy metabolizmu ako napríklad cukrovka 2. typu, kardiovaskulárne ochorenia a poruchy plodnosti u mužov a žien. U detskej populácie zaznamenali zvýšený výskyt poškodenia sluchu, poškodenie zubnej skloviny, poškodenie imunitného systému, vývojové poruchy plodu, neurologické poruchy, poruchy správania alebo nižšiu pôrodnú hmotnosť.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #envirozáťaže