Budaj novelizuje zákony. Chce zakázať dovoz a spracovávanie rádioaktívneho odpadu zo zahraničia a zvýšiť informovanosť

Pri príležitosti 35. výročia havárie v Černobyle minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO) avizoval novelizáciu zákonov, ktoré by mali do problematiky jadrovej energie a odpadu, ktorý pri jej tvorbe vzniká, viesť viac svetla. Návrhy, ktoré predložili do medzirezortného pripomienkového konania, by mali zabezpečiť väčšiu informovanosť občanov ohľadom činnosti spoločnosti JAVYS, ako aj zakázať dovoz rádioaktívneho odpadu zo zahraničia.

26.04.2021 16:01 , aktualizované: 19:22
debata (4)

„Na tieto nedostatky nás už upozorňovala Európska komisia. Tým, že občania, ani novinári nemajú dostatok informácií o tom, či sa jadrová energia u nás drží na takej špičkovej úrovni, aby sme si boli istí, že tu sa Černobyl nikdy nemôže stať, porušujeme Aarhuský dohovor podpísaný Európskym spoločenstvom,“ povedal Budaj.

V rozpore s Aahruským dohovorom je podľa neho aj atómový zákon poslancov strany Smer, ktorý rozšíril okruch informácií s osobitnou ochranou v roku 2019. „Proti tomuto návrhu sa aj vtedy protestovalo. Dokonca bolo prelomené aj veto prezidentky,“ povedal Budaj. Návrhy, ktoré envirorezort predložil do medzirezortného pripomienkového konania, by tieto rozpory mali odstrániť.

VIDEO: Šéf envirorezortu Ján Budaj (OĽaNO) sa vyjadruje k použitiu zemného plynu ako prechodného paliva.
Video

Rovnako by sa mal otvoriť aj zákon o dovoze rádioaktívneho odpadu zo zahraničia. Novela by mala takýto dovoz zakázať. Rovnako sa má vytvoriť aj pracovná skupina, v ktorej envirorezort začne aktívne vstupovať do celej kontroly jadrovej energetiky. „Doteraz do tejto problematiky hovoril len rezort hospodárstva. Ten má však celkom iné ciele než ochranu prostredia a zdravia občanov. Chceme si ujasniť viacero vecí aj ukladanie odpadu,“ povedal Budaj. S ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom (SaS) si chce vyjasniť aj to, ako bude prebiehať spúšťanie nových blokov jadrovej elektrárne Mochovce. „Chceme zabezpečiť bezpečnosť. Ak už jadrovú energiu musíme z núdze stále mať, je našou prioritou garantovať občanom 100-percentnú bezpečnosť,“ dodal Budaj.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #atómová elektráreň #rádioaktivita #Černobyľ #Ján Budaj