Budaj na Deň Zeme podpísal vyhlášku. Vlk dravý je už chránený druh

22. apríla si každoročne pripomíname Deň Zeme, a to už viac ako 50 rokov. Tento rok je o to symbolickejší, že počas neho minister životného prostredia Ján Budaj (OľaNO) podpísal vyhlášku, ktorou vyhlásil Vlka dravého za chráneného. Navyše, v stredu 21. apríla, sa vyjednávačom Európskej únie podarilo dohodnúť na Klimatickom zákone. Ten definuje pojem "uhlíková neutralita" do roku 2050, ako aj samotné kroky, ktoré musia jednotlivé členské štáty urobiť, aby ju dosiahli. Tie budú platiť aj pre Slovensko, rovnako ako povinnosť znížiť emisie skleníkových plynov do roku 2030 o minimálne 55%.

22.04.2021 11:05 , aktualizované: 16:49
debata (44)

„Deň Zeme ponúka priestor na prekonávanie bariér medzi rezortami, ako aj medzi občianskymi združeniami,“ povedal na úvod tlačovej konferencie Budaj.

Snaha dosiahnuť klimatické ciele bude podľa premiéra Eduarda Hegera spolufinancovaná aj z plánu obnovy. „Je pre nás dôležité, aby sme cez tento nástroj, ale aj cez iné, smerovali podnikateľské prostredie na ekologickejšie formy výroby a fungovania,“ povedal premiér. Z celkových finančných zdrojov plánu obnovy podľa predsedu vlády smeruje do zlepšenia životného prostredia 37 percent.

ZEM SA BEZ NÁS OBÍDE, MY BEZ NEJ NIETento deň patrí našej matke Zemi. Je rozmanitá, bohatá a plná života. Sme jej…

Gepostet von Eduard Heger – predseda vlády SR am Donnerstag, 22. April 2021

Ministerstvo životného prostredia v spolupráci s rezortnými organizáciami navyše v rámci dnešného dňa pripravilo sériu podujatí, vrátane prednášok a súťaží.

Zároveň ministerstvo na sociálnych sieťach spustí dve fotografické súťaže pre deti a mládež. Prvá „Obľúbená časť našej Zeme“ sa zameria na zábery obľúbených lokalít Slovenska. V rámci druhej sa budú môcť pochváliť stavitelia „bunkrov“ z vetvičiek a iných prírodných materiálov. Na víťazov čakajú vstupy do jaskýň, alebo do Národnej zoologickej záhrady v Bojniciach.

Rušno bude aj pred budovou ministerstva a v jej blízkom okolí, kde budú rozmiestnené informačné panely s kvízovými otázkami. Vo vchode budovy dostanú školopovinní súťažiaci kartičky. Ak ich správne vyplnia, získajú darčekové predmety. Vzdelávacia cesta bude aktívna každý pracovný deň do 6. mája od 9:00 do 17:00 hodiny.

Agrorezort sa s vyhláškou nestotožňuje

Agrorezort sa nestotožňuje s vyhláškou k zákonu o ochrane prírody, ktorú vo štvrtok podpísal minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO). Vyhlásenie vlka dravého za chránené zviera rešpektuje. Problémom však je obmedzenie využívania poľnohospodárskej a lesnej krajiny, s ktorým nesúhlasí. Ministerstvo pôdohospodárstva preto žiada envirorezort o nepublikovanie tejto vyhlášky v zbierke zákonov až do odstránenia rozporov. Informoval o tom hovorca agrorezortu Daniel Hrežík.

„Zdôrazňujeme, že zaradenie vlka dravého medzi chránené živočíchy rezortu pôdohospodárstva neprekáža, kompletne znenie vyhlášky však môže mať negatívny dosah na rozvoj krajiny a je v rozpore s ďalšou legislatívou,“ konštatuje agrorezort. Ministerstvo pôdohospodárstva negatívne vníma rozhodnutie podpísania vyhlášky ako celku.

„Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR tak učinilo napriek mnohým, zásadným a pragmatickým pripomienkam zo strany poľnohospodárov, chovateľov, včelárov, lesníkov a samotného rezortu pôdohospodárstva,“ tvrdí Hrežík. Doplnil, že tento krok bude mať negatívny vplyv na podnikateľské a chovateľské prostredie nielen na vidieku, ale aj na celkový rozvoj krajiny, pôdohospodárstva a potravinárstva.

Neodstránené rozpory vzniknuté po medzirezortnom pripomienkovom konaní sú podľa agrorezortu dôsledkom chýbajúcej odbornej diskusie počas prípravy vyhlášky. Zároveň verí, že ministerstvo životného prostredia sa bude k vlkovi správať zodpovedne, začne s jeho monitoringom a výsledky z neho zverejní.

© Autorské práva vyhradené

44 debata chyba
Viac na túto tému: #emisie #skleníkové plyny #Deň Zeme #klimatický zákon #Hrdinovia klímy