Stav klimatickej núdze opäť nie je na programe dňa

On-line petícia za vyhlásenie stavu klimatickej núdze sa dostane na marcové rokovanie parlamentu, dušovalo sa ešte vo februári ministerstvo životného prostredia. Teraz je však, zdá sa, zrazu všetko inak. Schôdza sa začala a po petícii v programe ani stopy. Nepomohol ani apel poslanca Jána Szőllősa (OĽaNO) ešte pred otvorením samotného rokovania. Petíciu pritom podpísalo už takmer 130-tisíc ľudí a jej iniciátori svoje požiadavky ešte v decembri minulého roka prezentovali aj na výbore pre pôdohospodárstvo a životné prostredia.

16.03.2021 17:00
debata (3)

„Už v piatok by mal parlament podľa prísľubov prerokovať petíciu Klíma ťa potrebuje. Ešte stále však nie je jasné, či vypočujú žiadosť verejnosti na vyhlásenie stavu klimatickej núdze,“ hovoria organizátori petície. Piatok, 19. marec, je zároveň aj dňom Globálneho klimatického štrajku, ktorý sa nesie v znamení hesla Dosť bolo prázdnych sľubov. „Veríme, že politici naplnia svoje prísľuby a petíciu prerokujú. Ak sa tak nestane, budeme reagovať,“ dodávajú.

Februárové vyjadrenia ministra životného prostredia Jána Budaja (OľaNO), že bude tlačiť na to, aby sa petícia do parlamentu dostala už v marci, preto vítali s nadšením. Na pláne mali dokonca aj ďalšie rokovania s členmi Národnej rady. Venovať sa chceli aj tomu, čo by prípadné vyhlásenie stavu klimatickej núdze pre krajinu znamenalo. „Tri strany vládnej koalície – OĽaNO, Sme Rodina a Za ľudí – prejavili v uplynulých mesiacoch záujem intenzívnejšie rokovať o obsahu klimatickej núdze, ktorú by parlament mohol na základe petície vyhlásiť,“ hovorí jeden z iniciátorov Michal Sabo.

Z vyjadrení envirorezortu aj samotného výboru sa však zdá, že vláda aj parlament majú v súčasnosti iné problémy. „Ministerstvo životného prostredia preferovalo, aby sa o petícii rokovalo čím skôr, ideálne už na marcovej schôdzi. Túto pozíciu sme viackrát komunikovali aj pred médiami," hovorí odbor komunikácie envirorezortu. Zostavenie programu schôdze je však v kompetencii Národnej rady, dodáva rezort na otázku denníka Pravda, prečo teda petícia nie je zaradená do programu schôdze.

Bližšie informácie o dôvodoch toho, prečo problém klímy tak skoro nebude prioritou poslancov, nevedel poskytnúť ani tlačový odbor Národnej rady. „O zložení návrhu programu schôdze štandardne rozhoduje poslanecké grémium, a to aj podľa rozhodnutí koaličných partnerov," hovorí odbor komunikácie. Zároveň doteraz nebol doručený súvisiaci materiál s predmetnou petíciou na prerokovanie Národnou radou, dodáva.

Jeho prípravu podľa medializovaných informácií avizoval práve výbor pre pôdohospodárstvo a životné prostredie, ktorý sa s organizátormi petície aj osobne stretol. Ten však podľa jeho hlavnej referentky Anity Katonovej čaká na doručenie rozhodnutia predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina), ktoré by výboru pridelilo tlač a určilo lehotu na prerokovanie.

„Predpokladáme, že ak bude podaný návrh uznesenia k predmetnej petícii, predseda parlamentu ho určite pridelí nášmu výboru a my ho prerokujeme ešte na tejto marcovej schôdzi,“ dodáva referentka. Kedy bude teda klíma dostatočne dôležitá, aby sa dostala aj na rokovanie pléna, je zatiaľ nejasné.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #petícia #klimatická núdza