Slovensko čelí žalobe za nedostatočnú ochranu kvality ovzdušia, Budaj už rieši nápravu

Európska komisia podáva na Európsky súdny dvor žalobu proti Slovensku. Tá má riešiť naše prekročenie limitnej hodnoty pre tuhé znečisťujúce látky a pre neprijatie primeraných opatrení na zlepšenie kvality ovzdušia.

18.02.2021 12:28
debata (3)

Hoci početnosť prekročení limitnej hodnoty PM10 vyjadrenej ako priemerná denná koncentrácia na území Slovenska za roky 2020, aj 2019 významne poklesla, a v roku 2020 bol dokonca dosiahnutý súlad s limitnou hodnotou pre PM10 na všetkých monitorovacích staniciach (s výnimkou Jelšavy), podanie na Európsky súdny dvor hodnotí znečistenie ovzdušia Slovenska aj za predošlé roky.

Európska komisia vedie za porušenie smernice o kvalite okolitého ovzdušia konanie voči 18 členským štátom EÚ. Desať z týchto prípadov bolo postúpených súdnemu dvoru EÚ, ktorý už vyniesol právny verdikt v piatich prípadoch. Ide najmä o koncentráciu prachových častíc PM10 vyjadrenú ako denný priemer.

Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO) toto rozhodnutie komisie akcpetuje, na zlepšení situácie však už pracuje. „V úmrtnom liste to nebýva napísané, ale na Slovensku zomierame následkom znečisteného ovzdušia v podobe rôznych pľúcnych ochorení viac na infarkt myokardu, či na rakovinu. Žneme ovocie ignorácie voči ochrane ovzdušia z éry vlád Roberta Fica a Petra Pellegriniho. Teraz musíme podniknúť oveľa razantnejšie kroky, aby sa kvalita ovzdušia na Slovensku zlepšila a aby už neboli prekračované normy prípustnej úrovne znečistenia ovzdušia,“ povedal.

Zmeny v poplatkoch

Envirorezort už ukončil prípravu nového zákona o ochrane ovzdušia. Ten vytvorí nové, náročnejšie požiadavky na štátnu správu, samosprávu, aj na prevádzkovateľov zdrojov znečisťovania. Zmenia sa tiež poplatky za znečisťovanie ovzdušia, ktoré neboli zvyšované viac než 20 rokov.

Vlani sa tiež spustil projekt podporený Európskou úniou LIFE IP – Zlepšenie kvality ovzdušia. Ten sa zameral na vytvorenie národnej siete manažérov kvality ovzdušia, pôsobiacich v regiónoch, ktorých úlohou je spolupracovať so štátnou správou a samosprávou na riadení kvality ovzdušia.

Pomôže aj plán obnovy

Podľa analýz Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu sú najväčším zdrojom znečistenia ovzdušia veľké priemyselné zdroje znečistenia a domové zdroje znečistenia. Tam by situáciu podľa ministerstva pomohol vyriešiť aj plán obnovy.

„Výzvy, pred ktorými ochrana ovzdušia stojí, presahujú pôsobnosť rezortu životného prostredia a z tohto dôvodu budem mobilizovať podporu ďalších rezortov, ako aj samosprávy. Na očistenie ovzdušia nad Slovenskom potrebujeme novú politickú a spoločenskú akceptáciu a ja som presvedčený, že ju dosiahneme," dodal Budaj.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #žaloba #ovzdušie