Envirorezort neposkytne dotáciu bývalému poradcovi premiéra

Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) zruší zmluvy na poskytnutie finančných dotácií pre dva projekty občianskeho združenia (OZ) Pre lepšiu spoločnosť. Na dnešnej tlačovej konferencii to uviedol minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO). SAŽP uviedla, že OZ Pre lepšiu spoločnosť SAŽP neinformovala o možnom konflikte záujmov.

27.01.2021 14:25
debata (5)

SAŽP tak rozhodla po verejnej kritike, ktorú vyvolala informácia, že štatutárom združenia, ktoré dotácie malo získať, je Pavol Kalinský, ktorý v čase zverejnenia informácie pôsobil ako externý poradca predsedu vlády Igora Matoviča (OĽaNO). SAŽP pôvodne plánovala poskytnúť OZ Pre lepšiu spoločnosť dotácie na dva projekty v celkovej výške 390-tisíc eur.

Potenciálny konflikt záujmov podľa SAŽP spočíva v politickej činnosti predstaviteľa občianskeho združenia. V čase schválenia dotácie mal byť poradcom pre politicky činnú osobu v oblasti mediálnych aktivít. Činnosťou, ktorá mala byť podporená dotáciou sú rovnako mediálne a propagačné aktivity, z čoho vyplýva, že mal potenciálny konflikt záujmov oznámiť sprostredkova­teľskému orgánu.

„Myslím, že iný koniec táto epizóda nemohla mať. Žiadateľ nepovedal pánovi premiérovi, že na envirorezorte má žiadosť, a naopak, na envirorezorte nikto nevedel, že sa žiadateľ stal mediálnym poradcom premiéra. A pritom žiada dotáciu na mediálnu činnosť,“ povedal na tlačovej konferencii Budaj. Dodal, že takéto spojenie napĺňa podozrenie z budúceho konfliktu záujmov. Dotácia tak bude vyplatená iným žiadateľom.

Po tom, ako 21. januára Hospodárske noviny zverejnili informáciu o dotáciách pre OZ Pre lepšiu spoločnosť, Kalinský odstúpil z funkcie externého poradcu premiéra. Informácia o poskytnutí dotácie vyvolala v radoch opozície podozrenia z konfliktu záujmov. Podpredseda strany Hlas-SD Richard Raši vyzval šéfa envirorezortu, aby odstúpil z funkcie. MŽP SR na situáciu reagovalo stanoviskom, v ktorom uviedlo, že OZ si podalo žiadosti o dotácie ešte v roku 2019, keď rezort viedlo bývalé vedenie.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #dotácie #životné prostredie #Ján Budaj #Slovenská agentúra životného prostredia