Ako vykurovať hornú Nitru po roku 2023? Na vláde preberú možné alternatívy

Koniec vykurovania spaľovaním uhlia v elektrárni Nováky musí prísť do troch rokov. Čo však čaká hornú Nitru potom? Vláda má viacero alternatív. Jednou z nich je zásobovanie teplom zo Slovenských elektrární, druhou spolupráca s Prievidzskými tepelným hospodárstvom. Obe sú však len dočasné a situáciu bude treba riešiť ďalej.

16.12.2020 08:52
debata (3)

V prípade Slovenských elektrární by sa vykurovanie hornej Nitry riešilo kombináciou teplovodných kotlov na biomasu a zemný plyn, ako aj malej kogeneračnej jednotky v mieste existujúceho závodu elektrárne Nováky.

Návrh Prievidzského tepelného hospodárstva zase zahŕňa obnoviteľné zdroje energie, ako kotly na biomasu, tepelné čerpadlá a solárne zdroje, a malú kogeneračnú jednotku v areáli Bane Cigeľ, ako aj teplovodné plynové kotly na okraji Prievidze a teplovodné prepravné potrubie z obce Cigeľ do Prievidze.

Oba návrhy sú však len dočasným riešením. Ani jeden totiž nespĺňa podmienku Európskej únie – dosiahnuť uhlíkovú neutralitu do roku 2050. Približne 50 percent vyrobeného tepla bude totiž stále pochádzať z fosílnych palív, konkrétne zemného plynu. V prechode na čisto obnoviteľné zdroje by mali pomôcť aj peniaze z Európskej únie.

Z Fondu spravodlivej transformácie, ktorého legislatíva by na pôde Európskeho parlamentu mala byť schválená už do konca roka, dostane okolie Prievidze vyše 200 miliónov eur. „Všade na svete takéto veľké ekonomické zmeny, ako napríklad pozastavenie ťažby uhlia, sú veľkou príležitosťou na obnovu a vytvorenie kvalitných pracovných miest v nových odvetviach,“ povedala koncom novembra ministerka investícií Veronika Remišová (Za ľudí).

Peniaze z Fondu sú určené na tvorbu nových pracovných miest, pritiahnutie investorov a rekvalifikáciu zamestnancov. Už teraz sa na tento účel využíva vyše 54 miliónov eur z rôznych iných operačných programov. „Je ukončená výzva na podporu malých a stredných podnikov za 18 miliónov eur, podpora zamestnanosti a rekvalifikačné kurzy pre baníkov za 12 miliónov eur, vytvorenie projektovej implementačnej jednotky s odborníkmi na regionálny rozvoj za 1 milión eur a zároveň posudzujeme podobný spoločný projekt v Prievidzi v partnerstve s Handlovou a Bojnicami,“ hovorí Remišová. Navyše ministerstvo dopravy by malo v budúcom roku stavať obchvat mesta Prievidza za ďalších 23 miliónov eur.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Horná Nitra #obnoviteľné zdroje energie #ulie