Minister Mičovský: Krízovú ekologickú situáciu v Chemku Strážke pomôžeme vyriešiť

Odkalisko Poša by malo spadať pod mimoriadnu situáciu a riešenie výtoku polychlórovaných bifenylov z odkaliska do Kyjovského potoka podľa poslancov treba riešiť bezodkladne.

10.12.2020 16:35
7chemko Foto: ,
Ekologická situácia v okolí Chemka Strážce je kritická.
debata

Minister pôdohospodárstva Ján Mičovský sa zúčastnil na rokovaní Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre pôdohospodárstvo a životné prostredie, aby poslancov oboznámil s riešením krízovej situácie v lokalite Chemko Strážske.

Problematika úniku škodlivých polychlórovaných bifenylov (PCB) na Zemplíne bola viac ako tridsať rokov po ukončení ich výroby prehliadaná a neriešená. Poslanci preto dnes prijali nové uznesenie, ktoré obsahuje osem bodov na riešenie tejto environmentálnej záťaže.

Nebezpečné toxické látky svojho času našli... Foto: Robo Hakl, Pravda
toxické látky, Chemko Strážske Nebezpečné toxické látky svojho času našli inšpektori v areáli a aj v okolí odkaliska Poša.

Zároveň odsúhlasili doplniť uznesenie o úlohu vykonania monitoringu podzemných vôd v dotknutých lokalitách vzhľadom na nevyhnutnosť riešenia otázky likvidácie sudov, z ktorých vytekajú PCB látky do pôdy. Odporučili tiež ministerstvu životného prostredia a ministerstvu vnútra zaradiť odkalisko Poša pod mimoriadnu situáciu a zabezpečiť okamžité riešenie výtoku z odkaliska do Kyjovského potoka.

„Stav PCB látok je tu v horizonte jedného metra pod povrchom najvyšší na svete, a to je pre život likvidačné, uviedol Mičovský. Doplnil, že práve preto vytvorili monitorovaciu sieť 10 × 10 km, ktorá zasahuje veľmi širokú oblasť v tejto lokalite. Dodnes sú v nej stovky sudov, z ktorých vytekajú nebezpečné látky do prírody. Vďaka najnovšiemu prieskumu za pomoci Štátneho geologického ústavu Dionýza Štúra bude v najbližších týždňoch spresnený rozsahu kontaminácie.

Ako ďalej minister povedal, v tejto súvislosti bude dôležitá aj príprava niektorých legislatívnych zmien, ktorými sa upravia pravidlá pre veľkých znečisťovateľov, prevádzkovateľov skládok a odkalísk.

debata chyba
Viac na túto tému: #Chemko Strážske #ekologická katastrofa #PCB