Petíciu za klímu v utorok prerokuje výbor pre životné prostredie

Petíciu za klímu s vyše 124-tisíc podpismi prerokuje v utorok 1. decembra Výbor Národnej rady SR (NR SR) pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. V tlačovej správe to uviedla iniciatíva Klíma ťa potrebuje. Tá podpisy vyzbierala za necelých päť týždňov a následne ich 22. októbra odovzdala v parlamente. Zástupcovia iniciatívy veria, že sa prerokovanie petície premietne do uznesenia, o ktorom bude následne rokovať NR SR.

30.11.2020 16:21
debata (3)

Iniciatíva Klíma ťa potrebuje žiada od NR SR vyhlásenie stavu klimatickej núdze či prípravu strategického plánu na dosiahnutie uhlíkovej neutrality do roku 2040, prípadne najneskôr do roku 2050. Stratégiu by podľa iniciatívy malo vypracovať ministerstvo životného prostredia (MŽP SR). Klíma ťa potrebuje zároveň žiada, aby sa vláda zaviazala podporiť na decembrovom rokovaní Rady Európskej únie (EÚ) cieľ znížiť emisie skleníkových plynov do roku 2030 o 65 percent v porovnaní s rokom 1990.

Okrem signatárov petície vyjadrili podporu iniciatíve aj viaceré osobnosti kultúrneho a spoločenského života na Slovensku, vysoké školy, univerzity či politici. Najväčšiu online petíciu v histórii Slovenska podporila aj prezidentka Zuzana Čaputová či primátor Bratislavy Matúš Vallo. Zasadanie Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie je plánované na 12:00.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #klima #petícia