Správca zálohového systému PET fliaš má byť známy do konca roka

Povinné zálohovanie PET fliaš a nápojových plechoviek sa začne v januári 2022. Aj preto je podľa envirorezortu potrebné, nájsť správneho správcu zálohového systému. Známy má byť do konca roka 2020.

09.10.2020 12:00
debata (2)

Jeho výber má byť otvorený a trnasparentný. „Týmto apelujem na záujemcov, aby využili možnosť a predkladali projekty na organizačné a technické zabezpečenie zálohového systému,“ zdôraznil minister Budaj.

Záujemca musí predložiť organizačný plán zálohového systému, spôsob jeho financovania, plán dosahovania cieľov návratnosti zálohovaných jednorazových nápojových obalov, schémy budúcich zmluvných vzťahov medzi správcom, výrobcom obalov a distribútorom obalov, ale aj napríklad plán vzdelávacích a propagačných aktivít.

Správca zohráva kľúčovú úlohu v celom systéme zálohovanie nápojových PET fliaš a nápojových plechoviek. Rozhodovať bude o technickom a logistickom nastavení systému, spôsobe zberu PET fliaš či rozmiestnení zberových automatov.

Zákon sa najprv z dôvodu pandémie odložil až na rok 2023, Budaj však nakoniec rozhodol inak a so zálohovaním sa začne v pôvodnom termíne.„Nastavili sme legislatívu tak, aby sme zbavili slovenské lesy, rieky a jazerá plastového odpadu a zároveň, aby bol celý systém pre spotrebiteľov čo najkomfortnejší a motivoval k triedeniu aj tých ľudí, ktorí inak odpady netriedia,“ dodal minister Budaj.

Výrobcovia sú za

Výrobcovia nealkoholických nápojov, minerálnych vôd a piva (AVNM a SZVPS) spolu so zástupcami obchodu (SAMO a ZOSR) vítajú vyhlásenie druhej výzvy na výber správcu zálohového systému.

Najbližších 30 dní využijú na to, aby spoločne zelenému ministerstvu predložili návrh, ktorý bude spĺňať podmienky stanovené platnou legislatívou, vyhlásenou výzvou a odrážať cenné skúsenosti zo zahraničia. Cieľom bude vytvoriť udržateľný a funkčný zálohový systém, na ktorom sa budú ochotne zúčastňovať aj spotrebitelia. Systém ktorý umožní zvýšiť mieru zberu, zvýšiť mieru využitia recyklovaných materiálov v nových obaloch systémom „z fľaše do fľaše“ a zároveň prispeje k zníženiu množstva voľne pohodeného odpadu v našej krajine.

Upozorňujú však, že nielen vzhľadom na výrazné skrátenie času, ale aj kvôli nepredvídateľnému vývoju pandémie, nie je možné zaručiť dodržanie stanovených termínov. Apelujú preto, aby bol správca vybraný čo najskôr a envirorezort mu následne poskytol absolútnu súčinnosť.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #PET flaše #zálohovanie plastových fliaš