V roku 2019 sme vytvorili až 435 kg komunálneho odpadu na hlavu

Produkcia komunálneho odpadu z roka na rok rastie. Podľa najaktuálnejších údajov Štatistického úradu vyprodukuje riemerný Slovák o 35 % viac odpadu za rok ako pred desiatimi rokmi, a to 435 kilogramov. Najväčšími producentmi sú pritom Trnavský, Bratislavský a Nitriansky kraj. Väčšina pritom končí na skládkach.

21.07.2020 14:16
debata (14)

Problémom však je, že väčšina odpadu končí na skládkach. Až 50,6%. Predvlani však bola situácia ešte horšia, skládkovalo sa až 53,8% odpadu. Najviac sa skládkam darí v Nitrianskom, Banskobystrickom a Prešovskom kraji s mierou skládkovania v rozpätí 58 – 60 %.

Rokmi sa však situácia zlepšuje. Podľa analytičky spoločnosti WOOD & Company Eva Sadovská sa čoraz viac odpadu recykluje. Podľa údajov Štatistického úradu dosiahla miera recyklácie na Slovensku vlani úroveň 40,3 %.

Najvyššiu úroveň ukazovateľa dosiahli Trnavský (45 %) a Žilinský (43,6 %) región. Napriek tomu, že v štatistikách je medzi termínmi triedenia a recyklácie znamienko „rovná sa“, v praxi tomu tak nie je. Problémom sú nedostačujúce spracovateľské kapacity a o mnohé vytriedené druhy odpadu záujem často vôbec nie je.

Najekologickejšie zhodnocujú odpad Košičania. „V tomto regióne totiž podiel zhodnocovaného komunálneho odpadu na celkovom komunálnom odpade presahuje úroveň 64 %. Je to ovplyvnené nielen triedením odpadu, ale i dlhoročnou existenciou ZEVO, teda zariadenia pre energetické využitie odpadu,“ hovorí Sádovská. Kým vo vyspelých krajinách sú takéto zariadenia, ktoré premieňajú odpad na elektrinu alebo teplo bežné, na Slovensku s výnimkou Košíc a Bratislavy zatiaľ absentujú.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #recyklácia #triedenie #komunálny odpad