Slovensko dostane na hornú Nitru štyrikrát viac

Takmer jedna miliarda eur. Toľko peňazí z Európskej únie má Slovensko dostať na ukončenie ťažby v hornonitrianskom regióne. Už v roku 2023 musí byť totiž známy uhoľný región zelenší. A aj energeticky úspornejší. Ide pritom takmer o štvornásobok sumy, ako to, s čím Slovensko z Fondu pre spravodlivú transformáciu rátalo. Balík musí ešte schváliť Európsky parlament, a to najneskôr na jeseň. Už teraz je však jasné, že uplatnenie si nájde.

01.07.2020 18:21
debata (22)

Peniaze sa pravdepodobne prerozdelia medzi osem projektov, ktoré v rámci Akčného plánu predstavila bývalá vláda ešte vo februári. V regióne by malo vzniknúť 700 nových pracovných miest, zabrániť sa má aj prehlbovaniu sociálnej nerovnosti. Financovanie z odklepnutých peňazí schvaľuje aj eurokomisár Maroš Šefčovič. „Zabezpečíme nimi novú prácu pre baníkov a umožníme nový rozvoj tohto regiónu, či už ide o dopravnú infraštruktúru, alebo nové investície,“ povedal pre denník Pravda.

Ako sa bude kúriť?

Transformácia regiónu zahŕňa aj riešenie alternatívneho vykurovania. To je o niečo zložitejšie. Podľa Šefčoviča ide o veľmi špecifickú technickú otázku, ktorú riešia experti. „Musia rozhodnúť, či by sa dalo využiť niečo z už existujúcej technológie hornonitrianskych baní, alebo by bolo jednoduchšie budovať nanovo v mestských aglomeráciách, kde je teplo potrebné,“ povedal eurokomisár.

Ak sa do roku 2023 nepodarí prísť s náhradným riešením, bude možné peniaze použiť aj na prechodné alternatívne technológie. Napríklad na báze zemného plynu. Pôvodne sa peniaze na podporu jadra a fosílnych palív používať nemali. Vyplýva to z dokumentu, ktorý Rada EÚ zverejnila vo štvrtok 25. júna.

Osem východoeurópskych krajín vrátane Slovenska však zdôrazňovalo dôležitosť úlohy zemného plynu v prechode na uhlíkovú neutralitu. Došlo tak k zmene a v nevyhnutných prípadoch fond takéto riešenia zafinancuje. „Pôjde ale iba o špecifické regióny, kde naozaj nie je možný okamžitý prechod na plne obnoviteľné zdroje energie,“ povedal europoslanec Robert Hajšel. Ten je zároveň tieňovým spravodajcom schváleného fondu.

Zelené zdroje

Balík peňazí má zmierniť ťažké ekonomické a sociálne dôsledky, ktoré so sebou prechod hornej Nitry na zelenšie zdroje elektriny a tepla prinesie. A to tak, aby na vzniknuté problémy nemuseli doplácať obyvatelia. Väčšina z nich totiž v baniach stále pracuje alebo uhlím aspoň vykuruje. Fond, ktorý je súčasťou 750-miliardového Plánu obnovy, má zafinancovať nové pracovné miesta, efektívnejšiu infraštruktúru a ekologickejšiu dopravu. A to aj v ďalších rovnako zasiahnutých regiónoch. A to s dôrazom na zastavenie prehlbovania energetickej chudoby a tiež podporu malých a stredných podnikov i živnostníkov, vysvetlil Hajšel.

Aké projekty čakajú región:

  • Hornonitrianske bane Prievidza (HBP) plánujú výskum prírodného mikrobiálneho plynu v Hornonitrianskej kotline. HBP chcú rozšíriť opravy železničných vagónov, s Tatravagónkou chcú vyrábať železničné podvozky.
  • GA Drilling chce výskumno-vývojové centrum pre podzemné technológie.
  • Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka v Trenčíne plánuje vyvíjať novú metódu materiálového zhodnotenia vedľajšieho energetického produktu z tepelnej elektrárne.
  • MSM e-mobility division chce vybudovať vývojové centrum pre rozvoj elektromobility a riadenie služieb.
  • Mesto Prievidza plánuje rozšírenie sociálnych služieb.
  • Hutira Slovakia plánuje termochemické spracovanie pneumatík.
ZDROJ: TASR

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #ekológia #Horná Nitra