Hajšel: Slovensko má obrovskú šancu prekonať koronakírzu s čo najmenšími stratami

Slovensko dostane takmer miliardu, ktorú bude môcť využiť na zelenú obnovu ekonomiky. Pôvodne malo ísť len o niečo vyše 160 miliónov eur. Európska komisia však navrhla zvýšiť prostriedky vo Fonde pre spravodlivú transformáciu zo 7,5 miliardy na 40 miliárd eur. Informoval o tom europoslanec a tieňový spravodajca Európskeho parlamentu k legislatíve Fondu pre spravodlivú transformáciu Robert Hajšel.

04.06.2020 10:57
debata (11)

Podmienkou využívania finančných prostriedkov pre všetky členské štáty bude vypracovanie národných teritoriálnych plánov pre spravodlivú transformáciu. „Tie musia byť v súlade s tým, k čomu sme už sa ako krajina zaviazali,“ dodal Hajšel. Zároveň bude potrebné brať do úvahy ďalšie dokumenty, ktoré sa prijali na úrovni EÚ.

Peniaze by sa vo veľkej miere mali investovať do podpory uholných regiónov, výstavby, čistejšej dopravy, ako aj energeticky náročných odvetví priemyslu. „Verím, že sa nám podarí rozšíriť rozsah pôsobnosti tak, aby prostriedky mohli využívať viaceré regióny a viaceré odvetvia ekonomiky,“ dodal Hajšel.

Peniaze by mali byť súčasťou 19 miliárd eur, ktoré Slovensko dostane v rámci nového sedemročného rozpočtu únie. Ďalších osem miliárd bude mať k dispozícii vo forme grantov, a to z Plánu obnovy „Nová generácia EÚ“, ktorý minulý týždeň predstavila predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

„Všetko však bude závisieť od našej absorpčnej schopnosti a od toho, ako sa pripravíme na čerpanie týchto prostriedkov v súlade s cieľmi a podmienkami Únie,“ dodal Hajšel. Pristúpiť podľa neho musíme k obnove ekonomiky zeleným smerom, digitalizácii verejnej správy, a k zvýšeniu rezistentnosti ekonomických odvetví.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #rober hajšel #ekologická transformácia