Spôsob triedenia odpadu v Bratislave sa pre rodinné domy zmení

Od júla sa v mestských častiach Staré Mesto, Petržalka, Podunajské Biskupice, Vrakuňa, Vajnory, Devínska Nová Ves a Devín bude odpad v rodinných domoch triediť inak. Kontajnery zmiznú, nahradia ich vrecia v každom dome.

07.05.2020 13:22 , aktualizované: 15:52
debata (10)

Každý domácnosť dostane dva kusy modrých vriec na papier a žltých vriec na plasty. Interval odvozu spred domu bude zabezpečený jedenkrát mesačne podľa vopred určeného harmonogramu. V starom režime tak ostáva len triedenie skla.

„Zber vytriedeného skla bude zabezpečený doterajším spôsobom cez zberné hniezda. Na väčšine zberných hniezd však už nebudú k dispozícii kontajnery na papier a plasty. Ich doterajší charakter bude ponechaný len v lokalitách ťažko dostupných pre zvozovú techniku zberovej spoločnosti, najmä v Starom Meste a Devíne,“ uviedla hovorkyňa hlavného mesta Katarína Jánošíková.

Dôvodom k tejto zmene je hlavne snaha o čistejšie verejné priestranstvá a vyššiu mieru triedenia. Analýza z roku 2019 totiž ukazuje, že miera znečistenia triedeného zberu v prípade plastov je v hlavnom meste 25 percent a v prípade papiera až 16,2 percent.

Nový systém by však mohol dopomôcť k vyriešeniu situácie. Odhadom, by totiž obyvatelia v rodinných domoch mohli vytriediť až o 20 percent viac odpadu na efektívnejšie využitie.

Vítaná zmena

Denník Pravda v tejto veci oslovil aj samotné mestské časti. Vo Vajnoroch vnímajú zmenu pozitívne. Podľa poslankyne mestskej časti Moniky Debnárovej sa vždy nájdu ľudia, ktorým sa nový spôsob nepáči, pretože boli zvyknutí na zberné hniezda, no aj tí nakoniec zmene prídu na chuť. Hlavne zberné lokality mali totiž negatívne dopady na okolie. „Chodili k nám smeti vyhadzovať aj ľudia z okolia a priestor okolo zberných hniezd pôsobil veľmi nepekne,“ povedala Debnárová.

Zmena podľa nej môže znamenať aj osvetu medzi tými, ktorým sa doteraz separovať odpad nechcelo. Odvoz vriec raz za mesiac však podľa nej stačiť nebude. „Keď chceme naučiť ľudí na nový druh služby, treba im to čo najviac uľahčiť,“ dodala.

A čo ďalšie mestské časti?

Rozširovanie na ďalšie mestské časti je zatiaľ otázne. „To, aké budú ďalšie plány ukážu až dáta,“ dodala pre denník Pravda Jánošíková. Analyzovať prvú etapu sa chystajú na konci roka 2020. V prípade, že takto organizovaný zber bude efektívny, súčasných 250 zberných miest sa vo väčšine prípadov stane minulosťou.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #triedenie odpadu #zber odpadu