Kamenický chystá novú daň. Bude najvyššia v EÚ, v Česku to likviduje celé odvetvie, varujú obchodníci

Vapujete alebo užívate nikotínové vrecúška? Od budúceho roka sa váš zlozvyk poriadne predraží. Najnovšie opatrenia vlády, ktoré budú súčasťou nového konsolidačného balíčka, sú totiž zamerané na ľudí s nezdravým životným štýlom. Štát chce prostredníctvom zavedenia novej dane na e-cigarety na budúci rok do štátneho rozpočtu priniesť 15 miliónov eur. V roku 2026 by malo opatrenie spolu so zvýšením spotrebnej dane na tabakové výrobky do štátnej kasy priniesť 126 miliónov eur.

10.04.2024 05:00
SR Bratislava Vláda Schôdza BAX Foto:
Minister financií Ladislav Kamenický.
debata (92)
Vláda chce zvyšovať viacero daní
Video
Zdroj: Tasr

Matematika rastu cien pri jednotlivých produktoch je pritom jednoduchá. Ministerstvo financií na čele s Ladislavom Kamenickým (Smer) navrhuje, aby jeden mililiter náplne do elektronickej cigarety od budúceho roka zdražel o 20 centov. Keďže legislatíva umožňuje predávať fľaštičky s nikotínovým e-liquidom (tekutinou) v objeme najviac 10 mililitrov, znamená to, že každá takáto fľaštička zdražie o dve eurá.

Pozrime sa na niekoľko ilustračných prepočtov, ktoré priblížia, ako by to celé mohlo vyzerať a za koľko peňazí by sa tieto výrobky od budúceho roka mohli predávať. Najnižšie ceny niektorých značiek náplní s obsahom nikotínu určených do elektronických cigariet na našom trhu sa pohybujú na úrovni okolo 2,50 eura. To znamená, že ak začne platiť nová daň na tieto výrobky, ceny by mohli stúpnuť o 80 percent na 4,50 eura.

SR MF Fico kontrolný deň BAX Čítajte viac Kamenický ukázal ochutnávku z ozdravných opatrení. Prichádzajú nové dane, Fico hovorí aj o prepúšťaní úradníkov

Obľúbeným variantom elektronických cigariet na Slovensku, ktorý spomínal aj samotný minister Kamenický, sú aj prednaplnené zariadenia na jednorazové použitie s objemom e-liquidu 2 mililitre. Tento typ elektronických cigariet by tak mal zákazník od budúceho roka kúpiť drahšie o 40 centov. Minister financií v tejto súvislosti hovorí o výrazne rastúcej spotrebe týchto výrobkov u mladistvých, s čím sú spojené aj zvýšené zdravotné riziká. „Ak dnes prídete do obchodu, sú tam k dispozícii stovky príchutí e-cigariet," pomenoval jeden z dôvodov zdražovania Kamenický.

Okrem toho o 10 centov za gram porastú aj ceny ostatných nikotínových výrobkov – primárne pôjde o nikotínové vrecúška s rôznymi príchuťami. Pozrime sa na ilustračný prepočet aj v tomto prípade. Ak stojí 14-gramový plastový „puk", ktorý obsahuje nikotínové vrecúška, ktoré si užívateľ vkladá medzi ďasno a peru, 4,50 eura, po novom sa bude predávať za 5,90 eura.

Fajčiarov tradičných cigariet sa nová daň netýka. Tým sa už fajčenie predražilo. Ceny alternatívnych nikotínových výrobkov sa tak výrazne priblížia k cenám klasických tabakových cigariet. Platí to aj napriek tomu, že priemerná cena škatuľky cigariet tento rok stúpla o 40 centov na 5,20 eura.

Jedna z najvyšších daní v EÚ

Opatrenia, ktoré majú do štátnej kasy priniesť milióny eur, však samotní predajcovia kritizujú a dodávajú, že ide o najvýraznejšie zdaňovanie náplní do e-cigariet spomedzi krajín EÚ. „Čo sa týka výšky dane, teda 0,20 eura za mililiter, tak ide o jednu z najvyšších prvotne zavedených daní v EÚ. Je to iba začiatok alebo sa to bude postupne zvyšovať ako daň na tabakové cigarety?" pýta sa Igor Mihál z obchodu e-smoke.sk, ktorý patrí k jedným z najväčších predajcov elektronických cigariet a nikotínových náplní na Slovensku.

SR MF Fico kontrolný deň BAX Čítajte viac Už sa ozvala prvá firma, ktorej sa dotknú Ficom ohlásené nové dane. Najviac zaplatia najchudobnejší, sme znepokojení

To, že daň má byť spomedzi ostatných členských krajín únie najvyššia, potvrdzuje aj ďalší z veľkých predajcov tohto druhu tovaru, spoločnosť Vaprio.sk. „Spomínané plniace fľaštičky s obsahom 10 mililitrov budú týmto typom zdaňovania cenovo najvýraznejšie postihnuté," hovorí konateľ spoločnosti, ktorá má na Slovensku deväť kamenných prevádzok, Peter Grofič.

„Pre 10-mililitrové plniace fľaštičky, kde pôvodná cena 3,60 eura bez DPH stúpne po zdaňovaní na sumu 5,60 eura bez DPH, a pri jednorazovej elektronickej cigarete, kde je pôvodná cena 5,30 eura bez DPH, bude po zdaňovaní výsledná suma 5,70 eura bez DPH," prikladá niekoľko príkladov Grofič.

Zástupcovia oboch veľkých firiem na našom trhu upozorňujú na situáciu v susednej Českej republike, kde začala platiť spotrebná daň na vaping od 1. januára tohto roka. V Česku, počnúc týmto dátumom, platí, že zákazníci si za mililiter náplne do e-cigariet priplatia v prepočte 10 centov. U našich západných susedov sa tak zdaňovanie začína pozvoľna a v nasledujúcich štyroch rokoch bude rásť. V budúcom roku budú náplne drahšie o 20 centov, v roku 2026 o 30 centov a na 40 centov by sa malo zvyšovať od roku 2027.

„V Česku tento rok zaviedli jedno z najväčších zdanení v EÚ a prakticky likvidujú celé odvetvie a fajčiari sa vrátia ku klasických cigaretám, lebo budú nakoniec lacnejšie ako ich menej škodlivá alternatíva," komentuje situáciu u našich susedov Mihál z firmy e-smoke. Okrem Česka však upozorňuje aj na Nemecko, kde sa pred dvoma rokmi začínala daň na e-liquidy na sume 0,16 centa za mililiter, v roku 2026 sa má vyšplhať na 0,32 centa za mililiter.

Kamenický hľadá peniaze

Minister financií Kamenický zavedenie novej dane na elektronické cigarety zdôvodňuje tým, že ich predajcovia na rozdiel od klasických tabakových výrobkov aktuálne neplatia žiadnu spotrebnú daň. Šéf rezortu sa okrem iného odvoláva aj na to, že podobné zdaňovanie, ktoré má zvýšiť príjmy do štátneho rozpočtu, zaviedlo už približne 19 krajín EÚ.

SR MF Fico kontrolný deň BAX Čítajte viac Fico ohlásil nové dane a nové kolo šetrenia. Čo bude s dôchodkami a DPH?

Len na pripomenutie, Slovensko čaká budúci rok konsolidácia verejných financií na úrovni jedného percenta hrubého domáceho produktu (HDP), v prepočte ide o 1,4 miliardy eur. Samotné zavedenie novej dane na elektronické cigarety by malo do štátneho rozpočtu priniesť v budúcom roku 15 miliónov eur a v roku 2026 približne 18 miliónov eur.

Vláda okrem toho plánuje zdaniť aj ochutené sladené nealkoholické nápoje či energetické nápoje. V tomto prípade by podľa odhadov malo v roku 2025 do štátneho rozpočtu natiecť 85 miliónov eur a v roku 2026 zhruba 117 miliónov eur. „Tam vidíme cestu, ako získať určité zdroje do štátneho rozpočtu. Toto nie je téma, ktorá by sa dotýkala sociálneho štandardu ľudí, pretože ľudia majú vždy alternatívu," komentoval v tejto súvislosti premiér Robert Fico.

Podľa odborníkov sú tieto kroky vlády namieste. „Vnímame tento krok Slovenskej republiky ako správny, keďže je v súlade so súčasným dianím v EÚ. Ak by Slovensko nezaviedlo túto spotrebnú daň teraz, tak je pravdepodobné, že v budúcnosti by sa tomu nevyhlo," komentuje pre Pravdu expertka na dane Ľubomíra Murgašová z poradenskej firmy Grant Thornton Slovakia.

SR MF Fico kontrolný deň BAX Čítajte viac Kamenický ukázal ochutnávku z ozdravných opatrení. Prichádzajú nové dane, Fico hovorí aj o prepúšťaní úradníkov

Odborníci oceňujú vyjadrenia vlády, prostredníctvom ktorých ministri pri zvyšovaní príjmov do štátneho rozpočtu uprednostňujú zavádzanie nových spotrebných daní namiesto plošného zvyšovania DPH. „Zavedenie spotrebnej dane z tabakových výrokov na e-cigarety a ostatné tabakové výrobky by mohlo pozitívne vplývať na zníženie počtu užívateľov tabakových výrokov, keďže ceny týchto výrobkov sa zvýšia," hovorí Murgašová, ktorá však dodáva, že zvýšenie cien e-cigariet by mohlo spôsobiť aj to, že niektorí fajčiari by sa mohli vrátiť ku klasickým tabakovým cigaretám, ktoré predstavujú škodlivejšiu formu fajčenia.

© Autorské práva vyhradené

92 debata chyba
Viac na túto tému: #nikotín #e-cigarety #nikotínové vrecká