Šéf najväčšej slovenskej pekárne: Bez mihnutia oka zoberieme 20 ľudí, ale nikde ich nevieme nájsť

Pekárne majú dlhodobo nedostatok nielen kvalifikovanej, ale vôbec pracovnej sily. "Nie je to iba otázka miezd či imidžu profesie pekára, ale aj zle nastaveného trhu práce či výchovy odborného dorastu,“ hovorí Viktor Gumán, generálny riaditeľ najväčšej slovenskej pekárne Vamex Košice. Táto pekáreň môže okamžite zamestnať 20 ľudí.

17.12.2023 05:00
debata (130)

Dožadujete sa aktívnejšej práce s mládežou aj s nezamestnanými. Dnes však ľudí hľadajúcich zamestnanie zaujíma, koľko zarobia. Je to aspoň čosi vyše 1 000 eur mesačne?

Áno, túto hranicu slovenskí pekári prekonali v polovici tohto roka, určite nehovoríme o minimálnom zárobku, ale ani o tom, že práca v pekárni je jednoduchá. Ide o spleť problémov, ktoré potrebujeme riešiť v súčinnosti troch rezortov – pôdohospodárstva, práce, sociálnych vecí a rodiny, ako aj školstva. Skrátka, potrebujeme aktívnejšiu zamestnaneckú politiku štátu, lebo doterajší systém činnosti úradov práce bol hlúpy a nefunkčný. Okrem toho si treba poopraviť názor na povolanie pekár. Už dávno to nie je zamúčený človek, ktorý pracuje v hrozných podmienkach.

Štrajk zamestnancov UniCredit Bank
Video

Čo chápete pod aktívnejšou zamestnaneckou politikou?

Tak ako sú nastavené podmienky dnes, nenútia ľudí hľadať si prácu, zostávajú pridlho v systéme úradu práce. Veci treba zmeniť. Z úradu práce nesmie byť strašiak, ale partner zamestnancov, ktorý ľuďom na jednej strane aktívne pomáha nájsť si zamestnanie a na druhej aktívne predáva ponuku zamestnávateľov – aj pekární. Zároveň by mal byť úrad obrnený proti špekuláciám zamestnancov. Stáva sa, a nie raz, že keď nezamestnaný dostane ponuku od pekárov, poďakuje sa, že už prácu má, no v skutočnosti ju nemá…

Čo konkrétne navrhujete?

Nastaviť prácu s nezamestnanými tak, ako to bolo pred obdobím pandémie. Vtedy si ľudia buď prácu našli, ale keď nie a nemohli odmietnuť nejakú ponúkanú prácu, strácali podporu v nezamestnanosti. Naozaj treba aktívnejšie pracovať s nezamestnanými a vôbec s disponibilnou pracovnou silou.

SR premiér Fico ministerstvá návšteva MF Kamenický BAX Čítajte viac Slovensku hrozí blamáž a škody v stovkách miliónov eur. Kľúčovú reformu môžu zvrátiť

Lenže nie každému vyhovuje práca v pekárni.

Možno je za tým aj zjednodušená predstava o tom, ako sa u nás pracuje, ľudia netušia, ako vyzerá moderná pekáreň. Väčšina výrobných procesov je zautomatizovaná, prostredie, v ktorom vzniká chlieb a pečivo, je čisté, pracovnými podmienkami v ničom nezaostáva za automobilkami. Lenže ľudia to nevedia, nikto to nepropaguje. Je dôležité viac medializovať naše povolanie, ktoré technológie od základu zmenili. Musíme ho konečne ukázať v aktuálnej modernej podobe, ktorá je príťažlivejšia a zmení uhol pohľadu na pekársku profesiu. Pravda, na to nestačí iba naše úsilie, treba zmeniť prístup všetkých zainteresovaných, preto hovorím o nevyhnutnosti spolupráce pekárov a cukrárov s troma rezortmi – so školstvom, s ministerstvom práce a sociálnych vecí a, samozrejme, s ministerstvom pôdohospodárstva.

Aký je záujem o pekársku a cukrársku profesiu medzi mládežou?

Minimálny. Snažíme sa spolupracovať s košickou potravinárskou školou, aby sa systém výchovy viac približoval potrebám moderných pekární. Uvedomujem si, že by sme mali robiť viac, ale tiež to stojí peniaze. Konečne realizujeme duálny systém vzdelávania, na ktorom je stále čo zlepšovať, treba aktualizovať učebné osnovy, aby zodpovedali novým technologickým trendom. Čelíme však takému nedostatku pracovných síl, že musíme do vzdelávania zapojiť aj ľudí získaných z ulice. Teda sústrediť sa nielen na výchovu študentov, ale ponúknuť rekvalifikáciu aj ľuďom, ktorí sú dlhodobo nezamestnaní.

Ide o peniaze: Aj vy máte pocit, že zarábate málo? Ako si vypýtať od šéfa zvýšenie platu?
Video
Odpovedá Miroslav Dravecký, produktový manažér portálu Platy.sk. / Zdroj: TV Pravda

Premýšľali ste nad tým, ako to urobiť?

Veľké pekárne, ako je naša, by sa mohli stať aj vzdelávacou inštitúciou. Dôležité je, aby mali možnosť podobne ako v Maďarsku vydávať nejaký druh certifikátu potvrdzujúci u nás získanú kvalifikáciu, nadobudnuté odborné vzdelanie. Nechcem školám krivdiť, neplatí to zrejme o všetkých, ale absolventi niektorých sú pre pekárne vybavené najnovšími technológiami neraz nepoužiteľní. A to nemám na mysli len potravinárov. Potrebujeme vzdelaných elektrikárov, mechatronikov, rôzne nové profesie.

Mladi v akcii, pekári Čítajte viac Takú napätú predvianočnú atmosféru pekári ešte nezažili. Otvorene priznali, prečo idú radšej do predčasného dôchodku

Je o nich núdza?

A ešte aká. Prišiel k nám nedávno elektrikár, nazrel do pekárne s rozlohou 12-tisíc štvorcových metrov a keď uvidel jej vybavenie, otvoril od prekvapenia ústa a povedal, ďakujem, ja do toho nejdem. Celých 80 percent procesov výroby chleba, pečiva a ostatných výrobkov je zautomatizovaných. Uchádzač o prácu sa preľakol, že si s údržbou technologických zariadení neporadí. Naozaj potrebujeme vysokokvalifi­kovaných ľudí a tí u nás aj dobre zarobia.

Koľko ľudí zamestnávate a koľkých by ste vedeli prijať?

Máme 280 zamestnancov, ale bez mihnutia oka by sme vedeli okamžite prijať 20 ľudí. Sme na tom relatívne dobre, lebo sa usilujeme maximálne automatizovať všetky výrobné procesy. Je však časť prác, kde sú ešte stále ľudia nenahraditeľní. Rôzne manipulačné práce vykonávajú aj ľudia z Ústavu na výkon väzby a, samozrejme, využívame aj agentúrnych pracovníkov.

Pociťujú obrovský nedostatok pracovníkov aj nemecké či rakúske pekárne?

Aj tam majú nedostatok pracovných síl, ale nie je taký vypuklý ako u nás. Pekári či cukrári sú tam vážené profesie. Vo vyspelých krajinách, nech nám je príkladom Fínsko, Dánsko, Švajčiarsko, sa so štvorkami študent nedostane na gymnázium, ako sa to stáva u nás. Majú dobre zorganizované odborné školstvo. Štát sa tam stará, aby ľudia dosiahli slušnú životnú úroveň, aj keď nebudú absolventmi gymnázia, ale vyberú si odbornú školu. Na Slovensku sa nám odborné školstvo takmer rozpadlo, teraz akútne chýbajú odborné profesie všetkých typov, nielen potravinárske. Je najvyšší čas to zmeniť. Nečudujme sa, že mladí odchádzajú do zahraničia. Musíme im dať príležitosť aj doma.

Čo očakávate od novej vlády?

Dva týždne po nástupe ministra Richarda Takáča do funkcie ministra pôdohospodárstva sme s ním hovorili o veciach, ktoré treba zmeniť. K takejto diskusii sme sa tri roky s jeho predchodcami nevedeli dostať, ani sme nevideli toho či onoho ministra, mali svoju agendu, ktorej sme nerozumeli. My v tejto chvíli nepotrebujeme finančné injekcie, ale zmenu prístupu k odvetviu. Spoločne pracujme na zatraktívnení povolaní pekár a cukrár, veď bez chlebíka, ale ani teraz pripravovaných dobrôt si nevieme život predstaviť. Veci dospeli do štádia, keď sa už nedajú odkladať.

Viktor Gumán (1976) je absolvent Právnickej fakulty UPJŠ Košice. Je generálnym riaditeľom jednej z najmodernejších priemyselných pekární. Vamex Košice denne vyprodukuje 200-tisíc rožkov a 20-tisíc pšenično-ražných tmavých kilových chlebov. Zdôrazňuje, že Slovensko musí aktívnejšie podporovať potravinársky priemysel.

© Autorské práva vyhradené

130 debata chyba
Viac na túto tému: #chlieb #pekár #vianočka #Vianoce 2024