Svetu hrozí nedostatok kakaa, ceny sú najvyššie za desaťročia. Ovplyvní to cenu čokolády v obchodoch?

Zaplatíme v obchodoch za obľúbenú pochúťku výrazne viac? Silné dažde a extrémne výkyvy počasia spôsobili zlú úrodu kakaa v západnej Afrike. Ceny komodity preto zaznamenali začiatkom marca najvyšší mesačný skok za posledné desaťročia a viacerí veľkí hráči v segmente už začali hovoriť o zvyšovaní cien. Navyše s blížiacimi sa najväčšími kresťanskými sviatkami - Veľkou nocou - sa situácia komplikuje ešte viac.

20.03.2024 19:00
kakao, peru Foto:
Fermentované kakaové bôby.
debata (4)
Ako vyzerá kakaová farma?
Video
Zdroj: TV Pravda

Agentúra Bloomberg pripomína, že ceny kakaa sa od začiatku tohto roka zdvojnásobili. Zvyšuje to náklady spotrebiteľov na výrobky z kakaa a výrobcovia čokolády sú prinútení hľadať čo najvýhodnejšiu ponuku.

Platí totiž, že ceny kakaa v posledných dňoch trhajú rekordy. Cena komodity na trhu sa dostala v polovici marca na historicky najvyššiu úroveň takmer asi 7 700 eur za tonu. Pred rokom stála tona približne 2 700 eur. Podľa agentúry preto svetu hrozí deficit dodávok kakaa tretí rok po sebe. Spracovávatelia najdôležitejšej suroviny pre množstvo druhov cukroviniek zápasia s odstávkami, vrásky na čele im robia aj nové environmentálne predpisy pre dovozcov z Európy a zároveň sa tvoria ďalšie prekážky pri zadovažovaní ďalších kakaových bôbov.

Financial Markets Wall Street Čítajte viac Akciové trhy trhajú rekordy. Wall Street oslavuje nové maximá, investori rozbehli nákupy

Bloomberg preto upozorňuje na to, že ceny niektorých cukroviniek už v Spojených štátoch amerických začali rásť. Ďalšou možnosťou, ako sa s rastom cien surovín veľkí cukrovinkári vyrovnávajú, je napríklad zmenšovanie objemu čokolád, prípadne sú cukroviny naplnené lacnejšími príchuťami, aby finálny produkt nemusel byť taký drahý.

Jeden z najobľúbenejších výrobcov sladkostí v USA Hershey's podľa denníka The Washington Post v snahe vyrovnať stúpajúce náklady zvyšoval ceny sladkostí už v priebehu minulého roka. A výrobcovia čokolád očakávajú, že ide len o začiatok a bude ešte horšie. „Čaká nás postupné zmenšovanie. Vaša tabuľka čokolády sa bude zmenšovať,“ povedal začiatkom marca pre noviny komoditný analytik Saxo Bank Ole Hansen.

Do cien sa to premietne o mesiace

Zdá sa však, že Slovensko by sa mohlo podobnému scenáru aspoň nateraz vyhnúť. Predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu Martin Krajčovič priblížil, že to, kedy sa zvyšovanie cien komodity na trhu prejaví aj v sumách, za ktoré obchody cukroviny predávajú, je zatiaľ otázne. Bude to podľa neho závisieť od dlhodobých kontraktov na nákup kakaového prášku či masla zo strany výrobcov potravín.

Navyše opäť zopakujeme, že sa blížia sviatky úmrtia a vzkriesenia Ježiša Krista a dopyt po čokoládových zajacoch, vajíčkach a iných sladkostiach je preto enormný. Pocítime to teda nejakým spôsobom na našich peňaženkách? „Takéto cenové výkyvy sa priemerne odzrkadľujú v cene výrobkov pre spotrebiteľov s niekoľkomesačným oneskorením, čiže vo veľkonočnom sortimente by sa to zásadne nemalo prejaviť," upokojuje Krajčovič s tým, že obchodníci robia všetko preto, aby sa dosah zdražovania kakaa maximálne oddialil.

Americký koncern Mondelēz, ktorý na Slovensku vlastní napríklad bývalý závod Figaro v Bratislave, kde sa okrem iného vyrába obľúbená čokoláda Milka a iné sladkosti, očakáva v tejto súvislosti v roku 2024 pozitívny vývoj. „V niektorých častiach sveta budeme ešte musieť dokončiť rokovania o cenách, ale napríklad v Európe je väčšina dohôd už uzavretá. Plánujeme ďalej investovať do našich značiek a marketingu. Jednou z nich je cena kakaových bôbov a naša prípadná potreba ju reflektovať v niektorých častiach sveta," povedal generálny riaditeľ a predseda predstavenstva svetového čokoládového koncernu Dirk Van de Put.

nakupovanie, potraviny, rodina Čítajte viac Príde zlom v cenách potravín. Analytik hovorí, kedy príde zlacňovanie aj na pultoch

Šéf cukrovinkového korporátu pritom zdôrazňuje, že spoločnosť je na zvyšok tohto roka zabezpečená. V Európe však podľa jeho slov ešte Mondelēz musí s niektorými odberateľmi dospieť k dohode. Konkrétne ceny výrobkov a komodít na jednotlivých trhoch, na ktorých pôsobí, odmieta komentovať. Spoločnosť tiež pripomenula, že neurčuje ceny, za ktoré sa jej výrobky predávajú na pultoch obchodov.

Iný pohľad na vec má analytik investičnej skupiny Proxenta Slavomír Frešo. „Pri čokoládach sa určite dá očakávať nárast cien, nakoľko kakao je podstatnou zložkou čokolády a nedá sa nahradiť. Pri cukrovinkách je čokoláda len menšinovou zložkou a tlak na cenu bude závislý od toho, ako veľmi je čokoládová zložka zastúpená v celkovom zložení," povedal. Podľa Freša je veľmi pravdepodobné, že zákazníci rast cien kakaa pocítia minimálne pri čokoládach.

Čo stojí za zdražovaním?

„Jedlo bohov, ako sa prekladá názov kakaovníka Theobrom, z ktorého plodov sa vyrába vzácny kakaový prášok, rastie najmä v oblasti s názvom „kakaový pás". Ide o pomerne úzky pás krajín, ktoré sa nachádzajú 20 stupňov na každú stranu od rovníka. Kakaovníkom sa okrem iného darí vo Venezuele či v Brazílii, ale až 75 percent svetovej produkcie komodity pochádza zo západnej Afriky. Najviac kakaa potom produkujú Pobrežie Slonoviny, Ghana, Nigéria či Indonézia.

Dôvodom zdražovania kakaa bol nepriaznivý vývoj v západnej Afrike, kde silné dažde poškodili tamojšiu úrodu. „Cena kakaového prášku na komoditných trhoch medziročne stúpla zhruba o 50 percent, cena kakaového masla až o približne 260 percent," priblížil v tejto súvislosti Krajčovič.

Čo však za historickým stúpaním cien stojí? „Silné dažde na začiatku sezóny poškodili úrodu. V dôsledku toho sa začali šíriť choroby ešte skôr, ako starnúce stromy museli zabojovať s teplom a so suchom. Všetky tieto zmeny prispeli k zníženiu produkcie," vymenoval dôvody nárastu cien komodity Hansen zo Saxo Bank.

nakupovanie, potraviny, rodina Čítajte viac Pred Veľkou nocou sme si pozreli ceny potravín. Porovnali sme ich so sumami spred roka (tabuľka)

Príčiny tohto vývoja je tak možné nájsť vo výraznom poklese dopestovaného objemu kakaa v regiónoch, v ktorých sa komodita produkuje. „Ako uvádza Medzinárodná organizácia pre kakao vo svojom štvrťročnom bulletine, produkcia v sezóne 2023 a 2024 výrazne klesne v Ghane, Pobreží Slonoviny, Ekvádore aj v Indonézii. Celkový objem by tak podľa reportu mal dosiahnuť pokles viac ako mínus 10 percent," hovorí Frešo z Proxenty s tým, že sa očakáva kontinuálny rast dopytu po kakau.

Otázka, ktorá ešte visí vo vzduchu, je, ako sa budú ceny na svetových trhoch vyvíjať v najbližšom období. Podľa analytika je predikcia závislá od vývoja počasia v kľúčových regiónoch. „Aktuálne sú trhy v stave cenového šoku a paniky, čo ženie ceny raketovo hore. Keďže sa tak k objektívnym dôvodom pripojili aj psychologické, je tu priestor na neskoršiu korekciu ceny," vysvetľuje Frešo. Podľa neho môžeme návrat k nižším hodnotám cien kakaa očakávať až po tom, čo sa podarí obnoviť pôvodné objemy produkcie kakaa.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #čokoláda #kakao