Najbohatší človek sveta nie je Američan. Možno vás prekvapí, v čom podniká. Prvenstvo sa mení aj medzi Slovákmi

Nové vydanie zoznamu globálnych miliardárov magazínu Forbes naznačuje zmenu na Slovensku. Najbohatším Slovákom už nie je Ivan Chrenko. Realitného magnáta vystriedala na prvej pozícii rodina Haščákovcov. Vyplýva to z aktuálneho vydania americkej edície magazínu Forbes. V rebríčku globálnych miliardárov patrí rodine Jaroslava Haščáka 1 764. miesto, pričom hodnota jej majetku sa odhaduje na 1,8 miliardy dolárov (1,67 miliardy eur).

03.04.2024 19:44
Mark Zuckerberg / Elon Musk / Foto:
Mark Zuckerberg a Elon Musk patria k najbohatším ľuďom, no ani jeden nie je najbohatší.
debata (8)

Ivan Chrenko je podľa tohto rebríčka druhý najbohatší Slovák, no od Haščákovcov ho aktuálne delí takmer dvesto miest. S majetkom v hodnote zhruba 1,6 miliardy dolárov (1,49 miliardy eur) je Chrenko 1 945. najbohatší človek na planéte. V aktuálne stále platnom rebríčku najbohatších Slovákov domácej verzie magazínu Forbes je Chrenko prvý a rodina Haščákovcov, reprezentovaná Valeriou Haščákovou, je druhá. Valeria Haščáková je manželkou Jaroslava Haščáka, ktorý sa formálne zo spoločnosti Penta Investments stiahol.

Aktuálna globálna verzia rebríčka miliardárov naznačuje, že hodnota majetku Haščákovcov medziročne stúpla z hodnoty 1,5 miliardy dolárov, majetok Ivana Chrenka zostal medziročne približne rovnaký. Majetok najbohatších Slovákov je len zlomkom toho, čím disponujú globálne najbohatší ľudia na svete. Globálna celebrita a vizionár Američan Elon Musk skončil v aktuálnom vydaní rebríčka miliardárov druhý. Človek s americkým pasom nie je na prvom mieste napriek tomu, že až osem z desiatich prvých priečok obsadili práve Američania. Stal sa ním Francúz Bernard Arnault s rodinnou, ktorý podniká v biznise s luxusnou módou.

IDE O PENIAZE - Kryptomeny a bitcoin
Video
Zdroj: TV Pravda

Podnikavý a problémový Haščák

Jaroslav Haščák je na Slovensku dobre známy človek. Svoju pozíciu najbohatšieho Slováka budoval roky na čele spoločnosti Penta Investments. Haščák je osoba, ktorá sa relatívne často objavuje aj v médiách, najmä vzhľadom na svoje väzby na politikov. Samotná spoločnosť je relatívne široko rozkročená firma, ktorá sa venuje oblastiam zdravotníctva aj financií, tiež realitám a stávkovaniu. Na Slovensku Penta tiež vlastní veľký mediálny dom News and Media Holding, súčasťou ktorého sú najčítanejšie bulvárne denníky.

Samotný Haščák sa v roku 2020 stiahol z vedenia spoločnosti Penta. Bolo to v čase, keď ho polícia obvinila v súvislosti s kauzou Gorila z korupcie a prania špinavých peňazí. Svoje podiely previedol do zvereneckého fondu s názvom T69, svěřenský fond. Tento trust je entita založená v Česku, jeho správkyňou je práve manželka Valeria. Zverenecký fond, môže sa označovať ako trust, je združenie majetku, ktoré existuje napríklad na to, aby sa majetok po smrti zakladateľa fondu nerozdrobil v rámci dedičského konania. Zverenecký fond tiež môže určiť konkrétny režim, v rámci ktorého budú majetok fondu získavať určené osoby, teda beneficienti. Hlavnými beneficientmi fondu sú Haščákova manželka a ich deti.

Aj vzhľadom na toto všetko je v rebríčku magazínu Forbes Jaroslav Haščák aj s rodinou.

Bernard Arnault, spoločnosť LVMH, hodnota...
Elon Musk, Tesla, hodnota majetku 195 miliárd...
+8Jeff Bezos, Amazon, hodnota majetku 194 miliárd...

Developer Chrenko

Ivan Chrenko zbohatol v realitnom biznise, vybudoval spoločnosť HB Reavis. Stal sa z neho najväčší developer na Slovensku, no koncom roku 2022 sa firma rozdelila na developera HB Reavis Holding a správcu Reavis Investments Holding. Z realitného biznisu na Slovensku sa Chrenko úplne stiahol. HB Reavis ale developuje aj v iných krajinách, napríklad v Poľsku, v Nemecku a aj vo Veľkej Británii. Chrenkovi sa podarilo vybudovať firmu v deväťdesiatych rokoch, v Bratislave budoval bizniscentrá aj nákupné centrá. Významnú stopu spoločnosť nechala v roku 2016 v Londýne. Už po brexite v prestížnej londýnskej štvrti City predala budovu 33 King William Street americkej banke Wells Fargo. Hodnota tejto transakcie mohla byť až 400 miliónov dolárov.

Spoločnosť tiež upútala pozornosť projektom Varso Tower, ktorý stojí vo Varšave a ide o najvyššiu budovu v EÚ, ktorá je vysoká 310 metrov. HB Reavis teda je významným medzinárodným developerom a Chrenko je aktuálne neexekutívnym členom predstavenstva HB Reavis.

Do Chrenkovho majetku patrí aj e-shop Factcool, väzby má aj na slovenskú finančnú spoločnosť Finax.

Majetok dvoch najbohatších Slovákov je z pohľadu bežného občana astronomický, no najbohatší ľudia na planéte sa pohybujú ešte v rádovo iných číslach. Na umiestnenie medzi desiatkou najbohatších ľudí je potrebný majetok výrazne prevyšujúci sto miliárd dolárov. Medzi najbohatšími ľuďmi sú prevažne Američania, no na prvej priečke nie. Pozrite si prehľad desiatich najbohatších ľudí podľa magazínu Forbes.

Ladislav Kamenický Čítajte viac Dôchodkový systém nevládze už teraz a bude horšie. Ako to vidí prestížna organizácia?

1. Bernard Arnault

Lídrom rebríčka najbohatších ľudí podľa magazínu Forbes je v roku 2024 Francúz Bernard Arnault s rodinnou, ktorého majetok generuje predovšetkým spoločnosť LVMH. Je to firma, ktorá ovláda 75 rôznych značiek, medzi ktorými nechýbajú významné módne značky, tiež parfumy a alkohol. Do portfólia firmy patria značky ako Louis Vuitton, Hublot, Christian Dior či Hennessy.

Majetok Bernarda Arnaulta s rodinou dosahuje hodnotu 233 miliárd dolárov. Arnault má na konte zaujímavé investície. V roku 2021 jeho firma kúpila značku Tiffany & Co. za necelých 16 miliárd dolárov. Ide o jednu z najväčších transakcií v oblasti luxusného tovaru.

Arnault tiež stojí za spoločnosťou Aglaé Ventures, ktorá investovala do firiem ako Netflix a ByteDance, ktorá je materskou spoločnosťou sociálnej siete TikTok.

2. Elon Musk

Elon Musk dlhodobo patrí k najvyhľadáva­nejším menám v internetových vyhľadávačoch. Prístup k podnikaniu je v prípade Muska veľmi špecifický. Jeho majetok má odhadovanú hodnotu 195 miliárd dolárov.

K jeho najvýraznejším biznisom patrí automobilka Tesla a tiež aj firma SpaceX, ktorá uskutočňuje lety do vesmíru. Založil napríklad aj tunelársku spoločnosť, no jeho vzťah k nej vyjadril už v jej názve – pomenoval ju Boring Company, teda v preklade „Nudná firma“.

SR Bratislava Vláda Schôdza BAX Čítajte viac Veľká analýza komisie. Slovensku vystavila vysvedčenie, stav verejných financií je katastrofálny

Hra s názvami sa týka aj spoločnosti Tesla, ktorá vyrába čisto elektrické autá, ktoré sú označené ako Model S, 3, X, Y. Tesla Model 3 mal byť pôvodne Model E, no o toto označenie vznikol právny spor, takže jeden z modelov nesie označenie Tesla Model 3. Musk vlastní dvanásť percent akcií spoločnosti Tesla, no veľká časť z nich slúži ako zábezpeka pre jeho osobné pôžičky.

Rozruch Musk vyvolal aj rozhodnutím kúpiť sociálnu sieť Twitter. Za ňu zaplatil 44 miliárd dolárov, no skôr, ako sa transakcia uskutočnila, sa Musk pokúsil z dohody vycúvať. Nakoniec sieť skutočne kúpil, premenoval ju, dnes funguje pod označením X. Toto podnikanie je zatiaľ pre neho neúspešné. Musk má na konte viacero kritizovaných manažérskych rozhodnutí, hodnota akcií X bola na konci roku 2023 zhruba o tri štvrtiny nižšia v porovnaní so sumou, ktorú v prepočte zaplatil.

3. Jeff Bezos

Zakladateľ firmy Amazon je na tretej priečke s majetkom vo výške 194 miliárd dolárov. Amazon je príbeh garážovej firmy z mesta Seattle, ktorá sa stala svetovým gigantom. V garáži začínal napríklad aj Steve Jobs a firma Apple. Aktuálne vlastní menej ako desať percent akcií spoločnosti Amazon, ktorá sa dá zjednodušene označiť za veľký internetový obchod so všeličím. Podobne ako Musk aj Bezos založil aj vesmírnu spoločnosť s názvom Blue Origin.

Bezos aktuálne už túto firmu nevedie, z čela spoločnosti odišiel v roku 2021. Na druhej strane Bloomberg's Bi­llionaires Index považuje práve Bezosa za najbohatšieho muža na svete.

Hodnotu Bezosovho majetku výrazne ovplyvnil najmä jeho rozvod s manželkou MacKenzie Scottovou. Delenie majetku po rozvode spôsobilo aj pohyby v rebríčku najbohatších ľudí na planéte.

Pri rozvode získala Bezosova exmanželka časť firmy Amazon v hodnote viac ako 38 miliárd dolárov. Samotná MacKenzie Scottová patrí k najbohatším ľuďom na svete, patrí jej 43. priečka a jej majetok sa aktuálne odhaduje na 35,6 miliardy dolárov.

Yuliya Badritdinova, riaditeľka McDonald's pre Slovensko, Česko a Ukrajinu Čítajte viac Riaditeľka McDonald's hovorí, koľko u nich zarobia ľudia, čo Slovákom chutí a ako funguje ich biznis

4. Mark Zuckerberg

Štvorkou v rebríčku je zakladateľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg. Hodnota jeho majetku je 177 miliárd dolárov. Ako jedený z prvej desiatky ešte neoslávil štyridsať rokov, tento vek dovŕši až v máji tohto roku. Sociálnu sieť zakladal v roku 2004 ako nástroj pre svojich spolužiakov, ktorí mohli označovať menami svoje fotografie. Firma sa dostala na burzu v roku 2012 a Zuckerberg vlastní zhruba 13 percent akcií spoločnosti.

Spoločnosť sa aktuálne mení, nad značkou Facebook vznikla materská spoločnosť Meta, ktorá prevádzkuje aj ďalšie populárne služby ako Instagram a Whatsapp. Samotná Meta sa chce viac sústrediť na rozvíjanie podnikateľských príležitostí v takzvanom metaverze. Metaverzum sa dá označiť za koncept prepájajúci fyzický a digitálny svet a tiež rozšírenú realitu.

5. Larry Ellison

Ide o zakladateľa a dlhoročného šéfa softvérovej firmy Oracle. Vlastní takmer štyridsať percent spoločnosti a okrem iného vyvolal rozruch tým, že jeden z ostrovov Havaja, Lanai, takmer celý kúpil za 300 miliónov dolárov v roku 2012 a teraz na ňom žije. Okrem iného bol v minulosti aj súčasťou predstavenstva spoločnosti Tesla.

Matthias Frechen, obchodný riaditeľ Allegro Čítajte viac Na Slovensko prichádza poľský gigant s novým konceptom. Vyzerá ako e-shop, no funguje inak

6. –10. Počítačoví experti aj investičný mág

Na pozície šesť až desať sa dostali ľudia s majetkom od 133 miliárd dolárov do 114 miliárd dolárov. Na šiestej pozícii je investor Warren Buffet. Má už 93 rokov, no stále je vo svete financií rešpektovaným investorom. Zo svojho majetku už rôznym nadačným organizáciám rozdal sumu, ktorá presahuje päťdesiat miliárd dolárov. Prisľúbil, že na charitatívne účely rozdá takmer všetok svoj majetok.

Na siedmej a ôsmej pozícii sú dvaja ľudia spätí s firmou Microsoft. Majetok Billa Gatesa sa odhaduje na 128 miliárd dolárov, Steve Ballmer, riaditeľ firmy medzi rokmi 2000 a 2014, má k dispozícii 121 miliárd dolárov.

Na deviatej pozícii je Mukesh Ambani, ktorý pochádza z Indie. Jeho majetok má hodnotu 116 miliárd dolárov. Ambani stojí za rastom indického giganta Reliance Industries. Táto firma podniká vo viacerých oblastiach vrátane energetiky a telekomunikácií.

Desiata pozícia je úzko prepojená aj s jedenástou. Tieto dve pozície obsadili zakladatelia služby Google Larry Page a Sergej Brin. Hodnota majetku Larryho Pagea je zhruba 114 miliárd dolárov, Brin môže počítať so sumou zhruba 110 miliárd dolárov. Službu Google, internetový vyhľadávač používaný celosvetovo, zakladali v roku 1998. Odvtedy sa firma rozrastala a patrí k najvýznamnejším na svete.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Forbes #Jaroslav Haščák #miliardári