Niekto dostane jedno euro, iný vyše 2-tisíc. Tomáš prezradil, o koľko si dôchodcovia čoskoro polepšia

Najmenej desať centov a najviac vyše 200 eur na mesiac. Takto vyzerajú sumy, o ktoré si penzisti vďaka rodičovskému dôchodku už o niekoľko mesiacov polepšia. Minister práce Erik Tomáš (Hlas) zverejnil nové sumy, ktoré dostanú rodičia od svojich pracujúcich detí.

12.03.2024 05:00
TB ministerstvo práce sociálnych vecí Erik Tomáš Foto: ,
Minister práce Erik Tomáš.
debata (29)
Vypočujte si audioverziu článku - číta Lukáš, hlas umelej inteligencie.
Našli ste chybu? Dajte nám vedieť.
Minister práce Erik Tomáš hovorí o rodičovskom bonuse
Video
Zdroj: TASR

Rodičovský dôchodok budú penzisti dostávať v sume za celý rok jednorazovo v júni a celkovo ho dostane vyše 908-tisíc ľudí. Čo sa týka konkrétnych súm, minister priblížil, že priemerný rodičovský dôchodok na jedného rodiča bude 28,20 eura za mesiac, teda 338,4 eura za rok.

Najvyšší rodičovský bonus v tomto roku bude 2 439 eur, teda 203,30 eura za mesiac. Tomáš však v tomto prípade zdôraznil, že ide o extrémny prípad jednotlivca, ktorý bonus poberá od desiatich detí. Naopak, najnižší dôchodok bude na mesiac predstavovať desať centov, teda 1,20 eura za celý rok. Túto sumu dostane celkovo takmer 1 600 poberateľov dôchodku.

Erik Tomáš Čítajte viac Rodičovský dôchodok v roku 2025: Už je známa suma, koľko dostanú dôchodcovia po novom

Priemerná mesačná výška rodičovského dôchodku od jedného dieťaťa bude 15 eur a štátnu kasu to celkovo tento rok vyjde na vyše 307 miliónov eur. Minister Tomáš zároveň pripomenul, že rodičovský dôchodok zostal zachovaný aj po výmene vlády, zmenila sa jeho forma jeho vyplácania. Koalícia na čele s Igorom Matovičom (Slovensko), ktorá tento typ dôchodku pretlačila do ústavy už v roku 2020, totiž počítala s tým, že rodičovský bonus by sa mal od roku 2024 vyplácať každý mesiac. Teraz však platí, že sa bude vyplácať len raz ročne.

Minister Tomáš o rodičovskom bonuse - celá TB
Video

Tomáš volá po zmenách

Minister okrem toho zdôraznil, že v súvislosti s rodičovským bonusom zostalo vo vzduchu visieť viacero problémov. „Toto opatrenie však stále vyvoláva polemiku, jednak z hľadiska finančnej udržateľnosti a tlaku na rozpočet Sociálnej poisťovne a tiež preto, že je diskriminačné voči určitej skupine seniorov, ktorí deti nemajú či zomreli, či sú zdravotne ťažko postihnuté alebo pracujú v zahraničí,“ sumarizuje Tomáš.

V praxi tak platí, že seniori, ktorí deti nemajú, rodičovský dôchodok nedostanú. Na strane druhej seniori, ktorí boli s deťmi na rodičovskej či materskej dovolenke, majú nižšie dôchodky. Rezort práce preto prichádza s návrhom, ktorý by mal zabrániť tomu, aby bola niektorá časť seniorov diskriminovaná. „Ministerstvo práce ponúka na odbornú diskusiu aj na politické konzultácie alternatívne riešenie, ktoré nebude diskriminovať ani jednu ani druhú skupinu seniorov – teda ani seniorov, ktorí deti majú, ani tých bezdetných," uviedol Tomáš.

Podľa nového návrhu by malo platiť, že do výpočtu dôchodkov tých seniorov, ktorí mali deti, by sa za obdobie času, ktorý s nimi boli doma, zarátavala plná mzda, ktorú zarábali predtým, ako odišli na rodičovskú či materskú dovolenku. Štát by sa teda na týchto seniorov pozeral tak, akoby za toto obdobie riadne pracovali. Model zároveň počíta s tým, že by dôchodky boli prepočítané aj spätne dozadu a takýmto spôsobom by sa zvýšili.

O koľko si prilepšíte? Príklady:

Najvyššiu sumu rodičovského dôchodku dostane osoba, ktorá má 10 detí. Ide o sumu 2 439 eur. Každé jeho dieťa teda musí zarobiť 1 355 eur. To znamená, že jedno dieťa s týmto platom dá rodičovi mesačne 20,33 eura. Pri vynásobení 10 deťmi vychádza suma 203,30 eura mesačne. Ročne teda dostane 2 439 eur. Príklad je len informatívny. Deti mohli v roku 2022 zarábať aj iné sumy. Len pri vynásobení 1,5 percenta vyšla suma 2 439 eur.

Rodičovský dôchodok vo výške 1,20 eura, čo predstavuje 0,10 centa mesačne, dostane až 1 597 ľudí. Môže za tým stáť to, že dieťa neodpracovalo celý rok 2022. Podmienka totiž nie je odrobiť celý rok, podmienka je odviesť nejakú sumu do Sociálnej poisťovne.

Matka na rodičovskej dovolenke, počas ktorej si privyrába na dohodu 200 eur mesačne, dá svojmu rodičovi za jeden mesiac tri eurá, čo je ročne 36 eur. Zamestnanec na čiastočný úväzok alebo dohodu, ktorý mesačne dostáva napríklad 400 eur, dá svojmu rodičovi 6 eur mesačne, teda 72 eur ročne.

Tomáš zároveň pripomína, že na tento krok je potrebné zmeniť ústavu, čo si vyžaduje minimálne 90 hlasov poslancov parlamentu. Za zmenu by teda museli zahlasovať aj niektorí opoziční poslanci. „Kým takáto celopolitická dohoda nevznikne, tento zákon zostane len v zásuvke a nepredložím ho do parlamentu. My budeme naďalej pravidelne vyplácať v júni rodičovský dôchodok a v decembri riadny 13. dôchodok," uzatvoril Tomáš s tým, že podľa neho sa ústavná väčšina v parlamente nenájde, lebo opoziční politici odmietajú podporovať koaličné návrhy.

Robert Fico Čítajte viac Rodičovský dôchodok sa meniť nebude, potvrdil Fico

Podľa vyjadrení opozičných strán však zatiaľ nie je všetko stratené. Napríklad KDH podľa slov predsedníčky klubu a expertky na sociálnu oblasť Martiny Holečkovej trvá na zachovaní rodičovského dôchodku. „Tvrdili sme to už v čase, keď minister práce zamýšľal zrušiť rodičovský dôchodok, a náš názor sa nemení. Počkáme si na finálne znenie zákona z ministerstva práce a potom zaujmeme stanovisko. KDH chce, aby zo Slovenska bola krajina, kde sa oplatí mať deti," povedala pre Pravdu Holečková.

V podobnom duchu zareagovalo aj hnutie Slovensko. Podľa slov jeho lídra Igora Matoviča je hnutie ochotné pomôcť zakotviť zmeny do ústavy, ale iba v prípade, že bude rodičovský dôchodok zachovaný. Nižší dôchodok sa totiž týka prevažne žien, ktoré boli so svojimi deťmi na rodičovskej a materskej dovolenke.

Expremiér a bývalý minister financií v tejto súvislosti hovorí, že približne 700-tisíc matiek dôchodkýň má na Slovensku približne o 150 eur nižšiu penziu ako muži v dôchodkovom veku. „Nech sa páči, pán Erik Tomáš, hodili ste rukavicu a my ju dnes zdvíhame," povedal Matovič s tým, že jeho hnutie je ochotné hlasovať za vyrovnanie priemerných dôchodkov žien, ale s tým, že rodičovský bonus bude zachovaný. Matovič totiž tvrdí, že cieľom Tomáša je rodičovský dôchodok zrušiť. Zároveň doplnil, že zmeny by stáli 1,2 miliardy eur, ktoré by Tomáš musel niekde nájsť.

Poslankyňa Simona Petrík z Progresívneho Slovenska (PS) si vyjadrenia ministra Tomáša vysvetľuje tak, že pre svoj návrh nemá podporu u vlastných koaličných partnerov. „SNS proti zrušeniu rodičovských dôchodkov opakovane protestovala. My jeho návrh v tejto chvíli nemôžeme podporiť, visí nad ním totiž niekoľko zásadných otáznikov," povedala pre Pravdu Petrík.

Podľa PS je totiž problémom samotný výpočet odvodov do dôchodku pre ženy, ktoré boli na materskej či rodičovskej. „Terajší systém chráni ženy s nižším zárobkom, ako je priemerná mzda, ale diskriminuje tie, ktoré mali pred odchodom na materskú vyššie príjmy," doplnila Petrík s tým, že minister nepovedal, aký bude nový vymeriavací základ. Môže sa tak stať, že si niektoré ženy namiesto prilepšenia pohoršia.

Pravda s otázkou, či návrh ministra Tomáša podporí, oslovila aj poslednú opozičnú stranu SaS. Liberáli však do uzávierky novín neodpovedali.

Všetko po starom

V prípade rodičovského bonusu v prvých mesiacoch tohto roka platí, podobne ako to bolo koncom roka 2023, že ide o jedno z najviac diskutovaných opatrení. Minister Tomáš totiž krátko po svojom nástupe do funkcie prišiel s návrhom výraznej zmeny v rámci rodičovského bonusu, ktorá mala do štátnej kasy priniesť až 315 miliónov eur.

Podľa minuloročného návrhu mal byť totiž od 1. januára 2024 rodičovský bonus vyplácaný prostredníctvom dvoch percent daní z príjmov fyzických osôb. Ak by zmeny platili, v praxi by to znamenalo, že dieťa sa samo rozhodne, či svoje percentá odovzdá rodičom, alebo niektorej z mimovládnych organizácií.

Rodičovský bonus v roku 2024 stúpne

  • Tento rok dostane viac ako 908-tisíc seniorov rodičovský dôchodok v priemernej ročnej výške 338,40 eura.
  • Najvyšší ročný dôchodok dostane rodič desiatich detí, a to vo výške 2 439,60 eura.
  • Najnižší dôchodok vo výške 1,2 eura ročne, čo predstavuje 10 centov mesačne, dostane 1 597 poberateľov rodičovských dôchodkov.
  • Ak má rodič viac detí, dostane viacero dávok.
  • Maximálna mesačná výška rodičovského dôchodku na jedno dieťa tak bude predstavovať 23,50 eura.
  • Priemerná výška rodičovského dôchodku od jedného dieťaťa predstavuje na tento rok 15 eur.
  • Celkovo Sociálna poisťovňa v tomto roku vyplatí na rodičovské dôchodky viac ako 307 miliónov eur.

ZDROJ: Sociálna poisťovňa

Po silnej vlne kritiky, ktorá sa ozývala aj z radov koaličnej SNS, však ministerstvo práce od návrhu ustúpilo a takmer všetko zostalo po starom. Namiesto toho, aby bol rodičovský bonus vyplácaný penzistom v 12 dávkach, teda každý mesiac, dostanú ho v jednej veľkej dávke podobne ako 13. dôchodok v decembri.

SR Bratislava Politika Fico Premiér Ministerstvá Návšteva BA Čítajte viac Rodičovský bonus výrazne zosekajú. Vláda ohlásila tri zásadné zmeny v penziách

Len na pripomenutie – výsledná suma rodičovského dôchodku sa odvíja od hrubých príjmov dieťaťa spred dvoch rokov. Pre rok 2024 tak platí, že sa bude vypočítavať z hrubých príjmov za rok 2022. Zároveň platí, že výška rodičovského bonusu je 1,5 percenta z hrubého príjmu dieťaťa a poberateľ dôchodku má nárok na získanie príspevku za každé pracujúce dieťa. Podmienky tiež upravujú, že takéto dieťa nemusí byť zamestnané celých 12 mesiacov.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodky #Erik Tomáš #rodičovský bonus