Plán na rozbeh elektromobility: Peniaze na nákup auta sú späť, spaľovákom hrozí rýchlostný limit

Štátne dotácie na kúpu elektrických áut, rýchlejšia výstavba nabíjacích staníc či daňové úľavy pri využívaní elektromobilov. Toto sú najvýznamnejšie zmeny, ktoré pripravila vláda v súvislosti s rýchlejším prechodom na bezemisnú dopravu.

13.06.2023 07:27
elektromobil - nabíjanie Foto:
elektromobil - nabíjanie
debata (74)

Kabinet schválil Akčný plán podpory elektromobility, ktorý má krajinu posunúť vpred z nelichotivých umiestnení. Slovensko napríklad zostáva na chvoste z pohľadu emisnosti novoregistrovaných vozidiel.

Plán obsahuje spolu 16 opatrení, ako aj časový horizont, kedy by mali byť naplnené. Rozdelené sú na tri hlavné skupiny, a to priame finančné, legislatívne a podporné nefinančné opatrenia. Peniaze na opatrenia bude Slovensko čerpať najmä z plánu obnovy, eurofondov, ale aj zo štátneho rozpočtu.

Väčšina Slovákov bude v roku 2035 rozmýšľať iba o elektromobiloch
Video

Riaditeľ Slovenskej asociácie pre elektromobilitu Patrik Križanský vníma tento plán ako dostatočne ambiciózny, určite na niekoľko ďalších rokov. „Niektoré opatrenia (výstavba nabíjacích staníc s podporou z plánu obnovy) majú časový horizont do konca roku 2026, niektoré o niečo dlhšie. Ak by sa ich podarilo naplniť, určite by to posunulo elektromobilitu na Slovensku ďalej,“ tvrdí pre Pravdu.

Denník Pravda vybral hlavné opatrenia z plánu.

1. Dotácie na nákup auta

Akčný plán obsahuje aj zavedenie dotácií pri nákupe nového elektrického auta. Budú dostupné pre fyzické aj pre právnické osoby. Jednou z bariér rozvoja trhu je skutočnosť, že v súčasnosti sú elektromobily ešte stále drahšie v porovnaní s autami na benzín či na naftu. Práve štátne dotácie majú za cieľ tieto cenové rozdiely skresať. V súčasnosti má až 20 krajín EÚ zavedené finančné mechanizmy na nákup bezemisných vozidiel. Cieľom je zabezpečiť dlhodobý zdroj financovania minimálne po dobu troch rokov, ideálne s ročnou sumou peňazí na úrovni 10 až 12 miliónov eur.

sulík Čítajte viac Cena elektromobilov letí nadol, bod zlomu príde onedlho. Sulík narazil na realitu

Dotácie na nákup elektromobilov na Slovensku boli aj v minulosti. Dotáciu schválila ešte pred poslednými voľbami Ficova vláda, keď bol ministrom Peter Žiga. Vyčerpala sa v priebehu pár minút a potom už nebola žiadna. Problémom bolo, že priniesla pomoc len malému počtu užívateľov a hlavne trhovú neistotu. Záujemcovia odkladali nákupy takýchto vozidiel z dôvodu čakania na dotácie.

Akčný plán teraz dotáciu plánuje opäť zaviesť. Zatiaľ nie je isté, aká výška dotácie bude. V Poľsku napríklad funguje finančná podpora pri nákupe bezemisného vozidla s názvom „Mój elektryk”. Výška finančnej podpory je na úrovni 4060 eur a pre viacčlennú rodinu až 5850 eur. Pozitívny efekt programu bolo vidieť už od konca roka 2021. Poľsko v adopcii elektromobility veľmi rýchlo predbehlo Slovensko a tento rozdiel sa výrazne zvyšuje.

2. Zelené evidenčné čísla

Bezemisné vozidlá budú na prvý pohľad viditeľné. Postarajú sa o to zelené evidenčné čísla vozidiel (EČV), ktoré budú vyčlenené práve pre tento typ vozidiel. Zelené značky teda majú platiť naďalej.

Podľa Križanského je dôležité, že akčný plán predpokladá k týmto zeleným značkám aj zavedenie niektorých dočasných zvýhodnení. „Pre ich zavedenie je však potrebné zmeniť niektoré zákony respektíve zaviesť opatrenia v praxi (napr. zvýhodnené parkovanie na úrovni miest),“ tvrdí.

3. Výhody pre bezemisné vozidlá

Akčný plán počíta aj s tým, že majitelia zelených EČV pocítia výhody z kúpy bezemisných vozidiel. V dokumente sa píše, že užívateľské výhody by mali mať dočasný charakter a mali by slúžiť ako podporný prvok pri stimulácii trhu a zmene užívateľského správania, ktoré si vyžaduje prechod na elektromobilitu.

Medzi návrhmi je napríklad zvýhodnené parkovanie pre bezemisné autá, vytvorenie bezemisných zón či rýchlostné obmedzenia pre znečisťujúce vozidlá na vybraných cestných úsekoch. Je to obdoba rakúskeho zákona.

V prípade, že úroveň znečistenia ovzdušia prekročí maximálne povolené limity, za pomoci premenných dopravných značiek v problematickom úseku obmedzia maximálnu povolenú rýchlosť. Pomalšie idúce vozidlá totiž produkujú menej splodín. V praxi to môže znamenať, že spaľovákom na diaľnici obmedzia maximálnu rýchlosť.

4. Budovanie nabíjacích staníc

Jednou z prekážok kúpy nového elektromobilu je aj nedostatočná infraštruktúra nabíjacích staníc. Ako sa píše v samotnom dokumente, problémom existujúcej infraštruktúry je značná koncentrácia len vo veľkých mestách. Kto chce elektrické auto využiť na dlhšie vzdialenosti po diaľniciach, na Slovensku by mal problém.

Po novom podporená infraštruktúra musí byť budovaná pozdĺž kľúčových úsekov diaľnic a rýchlostných ciest a zároveň na miestnej úrovni samosprávy. Akčný plán elektromobility ráta s výstavbou 228 ultrarýchlych nabíjačiek. Rozmiestnené majú byť pozdĺž transeurópskych dopravných koridorov do roku 2026. Okrem toho sa počíta aj s výrazným rozšírením počtu verejne prístupných nabíjacích bodov.

© Autorské práva vyhradené

74 debata chyba
Viac na túto tému: #akčný plán #elektromobilita