Kde sa najlepšie zarába na prenájme bytu? Bratislava pohorela, rebríčku kraľuje mesto z juhu Slovenska

Slovensko je z pohľadu dostupnosti bývania na poslednej pozícii v celom európskom bloku. Na kúpu vlastného bývania tu treba viac ako 14 čistých ročných platov. Ukazujú to dáta spoločnosti Deloitte.

25.10.2023 08:00
debata (7)
Ódor o hypotékach: Nestrašte, že ľudia prídu o byty
Video
Zdroj: TV Pravda

Pre rastúce úrokové sadzby sú hypotéky čoraz drahšie a ľudia si kúpu bytu nemôžu dovoliť. V súčasnosti dostane Bratislavčan s priemerným platom okolo 1 200 eur v čistom hypotéku s päťpercentnou sadzbou na 30 rokov vo výške viac ako 88-tisíc eur.

Ak sú záujemcovia dvaja, tak s rovnakým priemerným zárobkom v čistom by dvojica dosiahla na úver vo výške zhruba 188-tisíc eur. Priemerná cena nového bytu však je v Bratislave na úrovni 300-tisíc eur. Aj tento ilustračný príklad ukazuje, že sen o vlastnom bývaní sa pre mnohých vzďaľuje.

Cena nájmov ide nahor

Mnoho ľudí preto volí cestu prenájmu. Ten sa v súčasnosti oplatí viac. Kým na začiatku roku 2022 bola mesačná splátka hypotéky vďaka nízkym úrokovým sadzbám 800 eur, v súčasnosti to vychádza už na viac ako 1 200 eur.

Dovhun Čítajte viac Pumpovať miliardy do vysokých cien plynu už nemôžeme. Vláda ukázala, ako chce riešiť drahé energie

Za to cena prenájmu rástla len miernejšie. Zo sumy vyše 700 eur na začiatku roka 2022 až na viac ako 800 eur v treťom kvartáli tohto roka. Na začiatku vlaňajška bolo priemerné nájomné o deväť percent nižšie ako splátka hypotéky, teraz je o 32 percent nižšie, ukazujú dáta spoločnosti Flat Zone Studio, ktorá pripravuje analýzy na trhu s nehnuteľnosťami. Vzhľadom na rast úrokových sadzieb je teraz zrejmejšie, že nájomné bývanie je z krátkodobého hľadiska výhodnejšie.

S rastúcou nedostupnosťou bývania vo vlastnom obydlí vzniká nový dopyt po bývaní v prenájme. Viac ľudí, ktorí sa rozhodli bývať v podnájme, zákonite tlačí cenu nájmov nahor. Napríklad v Bratislave cena nájmov medziročne vzrástla o päť percent na 13 eur za meter štvorcový. Podobná situácia je aj v regiónoch, kde cena medziročne vzrástla o šesť percent na súčasných 11 eur za meter štvorcový.

Rebríčku kraľujú Levice

Okrem aktuálnych cien nájomného spoločnosť Flat Zone Studio zverejnila aj rebríček slovenských miest podľa výnosu z prenájmu. Rebríčku kraľuje mesto Levice na juhu Slovenska s výnosom na úrovni 8,2 percenta.

Výnos z prenájmu bytu je príjem, ktorý majiteľ bytu získava od nájomcu za užívanie bytu. Tento príjem môže získať prenajímateľ vo forme mesačného nájomného alebo prenájmu za určité obdobie, napríklad ročne. Výnos z prenájmu bytu je často považovaný za pasívny príjem, pretože majiteľ nemusí aktívne pracovať na jeho získaní. Hneď za mestom Levice nasleduje Komárno na hraniciach s Maďarskom a Prievidza na hornej Nitre.

„Je to dané hlavne aktuálnou cenou bytov za štvorcový meter, ktorá sa vo všetkých troch mestách pohybuje okolo 1 450 eur za štvorcový meter. Na porovnanie, to je iba približne 40 percent ceny v Bratislave, ktorá je 3 600 eur za štvorcový meter a približne 53 percent ceny v druhom najdrahšom meste, ktorým je aktuálne v segmente starších bytov Trnava, kde je cena 2 700 eur za štvorcový meter,“ hovorí pre Pravdu Vít Soural, konateľ spoločnosti Flat Zone Studio.

Ako ďalej vysvetľuje, tak mesto Levice vyšlo najlepšie z hľadiska návratnosti aj z dôvodu vyššej ponukovej ceny za prenájom, ktorá je aktuálne desať eur za štvorcový meter. V ostatných dvoch mestách je cena prenájmu o niečo nižšia, teda na úrovni deväť eur za štvorcový meter.

Na opačnom konci skončila Bratislava, kde je výnos takmer dvakrát nižší ako v Komárne. „Situácia je tu úplne opačná, čiže nižšia návratnosť je daná hlavne vysokou cenou za štvorcový meter, ktorý je na úrovni približne 3 600 eur. Priemerná cena ‚secondhandov‘ v Bratislave je navyše ovplyvnená aj ponukou v centre Bratislavy, kde je aktuálna cena až na úrovni 4 570 eur za štvorcový meter, čo percentuálnu výnosnosť ešte niečo znižuje.

„Výnos 4,2 percenta je napriek tomu štandardný a je takmer identický v porovnaní s aktuálnou situáciou v Prahe,“ dodáva. V rebríčku boli len mestá, kde je v ponuke minimálne 300 jednotiek starších bytov.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #byty #prenájom #investície do realít