Firmy majú problém. O ľudí budú bojovať po novom

Slovensko rýchlo starne a hrozí, že zamestnancov odchádzajúcich do dôchodku nebude mať kto nahradiť. Na pracovnom trhu pritom už teraz chýba približne 100-tisíc kvalifikovaných ľudí. Navyše, čoraz viac pracovníkov opúšťa pilier našej ekonomiky - priemysel. Zamestnávatelia počítajú s tým, že výpadok ľudí bude ešte výraznejší, a preto už teraz musia hľadať cesty, ako z toho von.

24.04.2024 18:27
robotníci Foto:
Ilustračné foto.
debata (39)
Ako na zvyšovanie platov?
Video
Zdroj: TV Pravda
Vypočujte si audioverziu článku - číta Lukáš, hlas umelej inteligencie.
Našli ste chybu? Dajte nám vedieť.

To, ako sa situácia na slovenskom trhu práce vyvíja, najlepšie ukážu konkrétne čísla. Štatistický úrad v tejto súvislosti uvádza, že v roku 2023 klesol na Slovensku celkový počet obyvateľov už tretí rok po sebe, zatiaľ čo predtým veľkosť populácie rástla celých 75 rokov. „Prirodzený úbytok obyvateľstva pokračoval v roku 2023 napriek tomu, že sa úmrtnosť po troch pandemických rokoch dostala na dlhodobý priemer. Na veľmi nízku hodnotu sa však znížila pôrodnosť, počet živo narodených detí klesol pod 50-tisíc,“ povedala už pred časom Zuzana Podmanická, riaditeľka odboru štatistiky obyvateľstva Štatistického ú­radu.

volkswagen spustenie výroby Škoda superb Čítajte viac V bratislavskom Volkswagene prudko vzrástli mzdy. Odtrhli sa od zvyšku Slovenska

Štatistici zároveň doplnili, že výrazný prepad počtu narodených detí v posledných dvoch rokoch vedie k historickým minimám pôrodnosti a rovnako aj k celkovému úbytku obyvateľstva. Odliv ľudí zažíva aj motor našej ekonomiky – priemyselná výroba. Z analýzy Inštitútu pre stratégie a analýzy totiž vyplynulo, že k januáru 2024 sa zvýšil o 2,1 percenta, pričom tempo úbytku zamestnancov je najvyššie od mája 2021. Len za päť rokov, konkrétne medzi rokmi 2018 až 2023, klesol počet ľudí, ktorí pracovali v priemysle, asi o 50-tisíc.

Miera celkovej zamestnanosti zase ukazuje, že dostupné „ľudské zdroje“ na trhu sú už takmer vyčerpané. Politici zdôrazňujú, že miera nezamestnanosti je na Slovensku aktuálne na historických minimách. Počet nezamestnaných sa aktuálne pohybuje na úrovni okolo 144-tisíc ľudí, z ktorých je podľa ministra práce Erika Tomáša (Hlas) približne polovica dlhodobo nezamestnaných.

Ako lákať nových ľudí?

Veľké firmy a odborníci z praxe však aj napriek nepriaznivej situácii na trhu práce prichádzajú s viacerými návrhmi riešení. Niektorí z nich v priebehu tlačovej konferencie v rámci podujatia Profesia days hovorili o konkrétnych krokoch, ako k sebe ľudí prilákať. Medzi opatreniami zaznel napríklad aj dôraz na podporu skrátených úväzkov, väčšiu starostlivosť o zamestnancov či na prácu so znevýhodnenými skupinami.

Podľa Dáše Čiernej, vedúcej oddelenia Recruting & Employer Branding v spoločnosti Lidl, ktorý v celkovo 164 predajniach po celom Slovensku zamestnáva okolo 6 500 ľudí a patrí tak k najväčším zamestnávateľom u nás, nie je situácia optimálna. „Približne 10 až 15 rokov dozadu prišli na jeden inzerát stovky reakcií, dnes je ich výrazne menej. Naberať kvalifikovaný personál je výzva,“ zdôraznila Čierna.

V spoločnosti podľa Čiernej zohráva úlohu aj to, že približne 70 percent jej zamestnancov tvoria ženy, ktoré sú neraz aj matkami, a preto musia svoj pracovný život zladiť s tým rodinným. „Napríklad práca v našich skladoch je mimoriadne vhodná pre matky so škôlkarmi, školákmi, alebo pre ľudí, ktorí sa starajú o rodinných blízkych. Zmeny sa začínajú v ranných hodinách, ale okolo druhej sa už môžu kolegyne pobrať domov a venovať sa rodine. Veľmi podobná situácia je v našich predajniach. Skutočnosť, že sa u nás pracuje na rannú a poobednú zmenu, dáva ľuďom flexibilitu,“ vysvetlila vedúca oddelenia náboru v Lidli.

volkswagen spustenie výroby Škoda superb Čítajte viac V bratislavskom Volkswagene prudko vzrástli mzdy. Odtrhli sa od zvyšku Slovenska

Firmy by sa okrem toho mohli zamerať aj na zmeny v pracovnom prostredí, najmä v súvislosti s nastupujúcou najmladšou „generáciou Z“, ktorá má na zamestnávateľov špecifické požiadavky a narodila sa medzi rokmi 1996 až 2012. „Dôraz treba klásť napríklad na pridanú hodnotu, ktorú firma prinesie spoločnosti. Ľudia z generácie Z sa zaujímajú o spoločenskú zodpovednosť či životné prostredie. Nie je pre nich dôležité len to, čo robia, ale aj pre koho. Treba tiež dobre cieliť ponúkané benefity, aj z kategórie spomínaného duševného zdravia,“ ozrejmil manažér starostlivosti o zákazníkov Alma Career (bývalá Profesia.sk – pozn. red.) Slovakia Martin Szabo.

Radšej cudzinci alebo domáci?

Okrem motivácie mladých ľudí žijúcich u nás sa dlhodobo hovorí aj o potrebe lákať kvalifikovaných ľudí zo zahraničia. Vláda na čele s Robertom Ficom (Smer) iba nedávno prijala súbor nových opatrení, ktorých cieľom je zrýchliť a zjednodušiť vstup na Slovensko pre pracovných migrantov pochádzajúcich z krajín mimo Európskej únie (EÚ).

Štát bude po novom rozdávať o tisícky národných víz viac ako doteraz. Týka sa to najmä priemyselných firiem, ktoré dlhodobo hlásia nedostatok ľudí. „V súčasnosti chýba v priemysle približne 70-tisíc pracovníkov. V automotive začína zohrávať úlohu postupný prechod na elektromobilitu, čo si vyžaduje sofistikovanejšie miesta, a výrobné postupy sa menia,“ povedal nedávno pre Pravdu generálny sekretár Asociácie priemyselných zväzov a dopravy Andrej Lasz.

Ladislav Kamenický Čítajte viac Pre štát sa oplatí pracovať, jeho zamestnanci zarábajú o vyše 250 eur viac ako u súkromníkov. Teraz príde zmrazenie, čo sa zmení?

O tom, že nedostatku ľudí by rozhodne pomohlo uľahčenie prístupu cudzincov z tretích krajín na náš trh práce, hovoria aj odborníci z praxe. Spolu s tým však dodávajú, že náš trh práce musí dať šancu aj ľuďom, s ktorými doteraz nerátal. Ide najmä o ľudí so zdravotným znevýhodnením, ľudí z vylúčených komunít či tých, ktorí majú viac ako 50 rokov.

„To sú skupiny ľudí, ktoré sú cenným zdrojom pracovnej sily, často nevyužitým. Niektorí dokážu byť plnohodnotnými zamestnancami a zamestnankyňami, iným pomôže skrátený úväzok či možnosť častejšej práce z domu. Prieskumy navyše ukazujú, že diverzita na pracovisku je pozitívnym faktorom pre zamestnancov aj pre samotnú firmu,“ tvrdí portál Alma Career Slovakia.

© Autorské práva vyhradené

39 debata chyba
Viac na túto tému: #zamestnanci #pracovný trh