Fico s Kamenickým potvrdili, že prídu nové dane pre jeden sektor. Prezradili, že budú dotovať hypotéky a vyriešia 13. dôchodky

SITA | 06.11.2023 14:47, aktualizované: 
Predseda vlády Robert Fico po pondelkovej návšteve rezortu financií potvrdil: „Chystáme sa aj na rekordné zisky bánk“. Kamenický doplnil, že na bankovom odvode pracujú. Chcú nájsť rovnováhu, no požadujú, aby boli banky solidárne. Finančné domy upozorňujú, že ak ich vláda zdaní, pre bežných ľudí sa predražia hypotéky. Zároveň ich dostane menej ľudí.
Ladislav Kamenický a Robert Fico hovoria o rozpočte
Video
Zdroj: TASR

Fico opäť skonštatoval, že Slovensko má najhoršie verejné financie. Prudko nám stúpol verejný dlh a máme aj historicky vysoký deficit verejných financií. Súčasná vláda má podľa Fica veľmi málo času na prípravu nového štátneho rozpočtu. „Momentálne máme na stole jediný rozpočet. Návrh, ktorý predložila vláda pána Ódora a tá sa s tým, prepáčte za výraz, nesrala. Tá to všetko zosekala, vyrezala. Vyrovnaný štátny rozpočet, nech ľudia podochnú, je to úplne jedno,“ povedal Fico.

To, že Slovensko má najhoršie verejné financie, podľa neho nie je chybou strany Smer. „My sme to nespôsobili, lebo my sme odovzdávali financie v dobrom stave,“ skonštatoval Fico. Aktuálna vláda podľa jeho slov stojí pred úlohou konsolidácie, otázkou ako zastabilizovať verejné financie a ešte sa aj správať sociálne. Ak by rozpočet neschválili do konca decembra, musí prísť provizórium. Tomu sa však chcú vyhnúť.

Richard Takáč / Robert Fico / Juraj Blanár / Ladislav Kamenický / Ľuboš Blaha / Čítajte viac Minister financií o nových daniach: Na stole je návrh na ďalšiu daň, vyriešime aj 13. dôchodky

Na stredajšej vláde by sa mal objaviť plán na riešenie zvýšených úrokov na hypotékach. Konkrétnosti však Fico a ani minister financií Ladislav Kamenický neprezradili. Za rok zdraželi hypotéky 4-násobne. Aj keď Národná banka Slovenska upozornila, že problémy so skokovitým zvýšením mesačných splátok bude mať iba minimum dlžníkov, rezort financií zrejme zadotuje tieto nárasty.