Ruská centrálna banka sa snaží zachraňovať ekonomiku, výrazne zvyšuje úrokovú sadzbu

TASR | 15.08.2023 10:48
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin
Ruská centrálna banka na mimoriadnom zasadnutí prudko zvýšila úrokové sadzby. Dôvodom agresívneho sprísnenia menovej politiky bol prepad ruskej meny.

Ruská centrálna banka v utorok zvýšila svoju kľúčovú sadzbu o 350 bázických bodov z 8,5 percenta na 12 percent. Týmto spôsobom sa snaží zastaviť znehodnocovanie rubľa, na ktorý má negatívny vplyv zhoršovanie obchodnej bilancie Ruska v dôsledku západných sankcií a prudký nárast vojenských výdavkov.

Kurz rubľa sa v pondelok (14. augusta) oslabil až takmer na 102 RUB/USD. Ekonomický poradca prezidenta Vladimira Putina Maxim Oreškin obvinil z prudkého poklesu meny a zrýchlenia inflácie „uvoľnenú menovú politiku“. Ruská centrálna banka následne oznámila, že v utorok sa uskutoční mimoriadne zasadnutie, na ktorom prehodnotí nastavenie menovej politiky.

Rubeľ sa posilnil už v utorok skoro ráno, keďže investori počítali s výrazným sprísnením menovej politiky, a krátko pred ôsmou hodinou ráno londýnskeho času sa obchodoval pri kurze pod 96 RUB/USD.

putin Čítajte viac Ruská centrálna banka prestáva kupovať cudzie meny. Zachraňuje slabý rubeľ

„Inflačné tlaky sa zvyšujú,“ uviedla banka v utorkovom vyhlásení. „Cieľom tohto rozhodnutia je znížiť riziká ohrozujúce cenovú stabilitu. Premietanie oslabovania rubľa do cien naberá na intenzite a inflačné očakávania sa zvyšujú,“ dodala.

Ruská centrálna banka naposledy pristúpila k mimoriadnemu zvýšeniu sadzieb koncom februára 2022, teda tesne po začiatku ruskej agresie proti Ukrajine, keď ich zvýšila na 20 percent. Následne ich postupne znižovala, až kľúčová sadzba klesla v septembri 2022 na 7,5 percenta. Potom úrokové sadzby držala nezmenené do júla 2023, keď kľúčovú sadzbu zvýšila o 100 bázických bodov na 8,5 percenta.