Začali prichádzať brutálne zvesti. 5 až 6-násobné faktúry za energie dostali prvé firmy, tvrdí Kremský

SITA | 09.01.2023 14:09
Eduard Heger a Igor Matovič predstavujú pomoc v... Foto:
Eduard Heger a Igor Matovič predstavujú pomoc v energokríze pre domácnosti.
Štát zrejme zabudol v boji s drahými energiami na zraniteľných odberateľov energií mimo domácností. Ide o malé a stredné podniky, ktorým určuje cenu energií Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). Odberateľom, ktorých ročná spotreba nepresahuje 30 megawatthodín v elektrine a 100 megawatthodín v plyne, už posielajú dodávatelia energií niekoľkonásobné vyššie zálohové platby. Predseda parlamentného hospodárskeho výboru Peter Kremský plánuje situáciu so zainteresovanými čo najrýchlejšie riešiť.

„Už dnes a zajtra sa ako predseda hospodárskeho výboru parlamentu stretávam s predsedom Úradu pre reguláciu sieťových odvetví, zástupcami energetických firiem i ministerstva hospodárstva. S týmto musíme niečo urobiť. Na výkyvy na svetových trhoch a energetickú vojnu nemôžu doplatiť najslabší. Ani najslabší podnikatelia a najmenšie obce,“ napísal na sociálnej sieti Kremský.

Slovalco5 Čítajte viac Slovalco definitívne končí. Zamestnancom dá odstupné 17 mesačných platov

Podľa poslanca za OĽaNO drobným podnikateľom a rôznym združeniam, ale aj malým obciam, od začiatku januára začali chodiť „brutálne zvesti“. „Volá sa to zálohová faktúra na elektrinu. Cena? 500 až 650 eur za megawatthodinu bez DPH. Zhruba 5 až 6-krát viac ako vlani,“ upozornil Kremský, podľa ktorého je to výsledok regulácie energetiky a trhu s elektrinou, aká funguje na Slovensku.

Šéf hospodárskeho výboru pripomenul, že elektrina toľko stála na burze iba možno počas 2 až 3 týždňov v auguste, počas cenového výkyvu, keď zavládol strach z nedostatku zemného plynu v Európe. „Teraz stojí 150 až 200 eur za megawatthodinu. Ale slovenskí živnostníci za ňu majú platiť trojnásobok počas celého roka??? To tak jednoducho nemôže byť!,“ zdôraznil Kremský.