Klimek z ministerstva financií o cenách energií: Silová elektrina nevzrastie ani o 1 percento, zastropujeme aj plyn

Tomáš Zemko | 29.09.2022 19:27
Marcel Klimek, štátny tajomník ministerstva... Foto:
Marcel Klimek, štátny tajomník ministerstva financií
Ceny elektriny a plynu budú zastropované, hovorí štátny tajomník ministerstva financií Marcel Klimek. Vláda aktuálne pracuje na schémach, ktoré zabezpečia pre domácnosti prijateľné ceny pre elektrinu či plyn.

„Pre domácnosti aj pre všetkých ľudí mám dobrú správu: určite to zvládneme,“ hovorí Klimek. Je optimista a verí, že sa vláde podarí prijať opatrenia, aby ceny plynu a elektriny pre domácnosti od nového roka nenarástli do výšok, v akých sa v súčasnosti nachádzajú.

„Na jednej strane rokujeme s Bruselom, aby sme získali zdroje, na druhej strane máme kompenzačné schémy a počítame aj s alternatívou stropovania cien, aby sme firmám vo výraznej miere vedeli stlmiť trhové ceny,“ pokračuje Klimek.

SR Bratislava Politika Koalícia Kríza Bôrik BAX Čítajte viac Predpoveď, čo nás čaká v roku 2023: Ako sa budú vyvíjať platy, inflácia a ceny elektriny a plynu

Ďalej tvrdí, že silová cena elektriny, ktorá tvorí zhruba 40 percent koncovej ceny, nevzrastie ani o jedno percento, pretože sa dohodli na jej dodávke so Slovenskými elektrárňami. Finálne ceny určí až Úrad pre reguláciu sieťových odvetví. Ak bude aj po určení cien ÚRSO-m, vláda bude ďalej kompenzovať nárasty cien ľuďom, pre ktorých budú účty privysoké.

Ministerstvo financií plánuje peniaze na krúžkovné minúť na vyššie prídavky na deti a vyšší daňový bonus. Matovičových 200 eur na dieťa sa má skladať z vyšších prídavkov vo výške 60 eur a daňového bonusu vo výške 140 eur, no o tom musí najskôr rozhodnúť parlament.

Pozrite si krátky teaser k rozhovoru:

Celý rozhovor bude publikovaný onedlho na webe pravda.sk.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ