Sulíkov strop na lacnejšiu elektrinu: Byty stovky eur ušetria, rodinné domy si priplatia tisíce

Lucia Lauková, Pravda | 27.06.2022 18:49
Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Foto:
Ilustračné foto.
Leto je obdobím, keď väčšina domácností v poštových schránkach nachádza vyúčtovacie faktúry za elektrinu. Podľa toho, ako ceny rástli a koľko spotrebovali, im dodávateľ nastaví aj nové zálohové platby.

Pre mnohé domácnosti dokonca zostanú poplatky nezmenené najbližšie dva roky. Vo februári totiž vláda podpísala so Slovenskými elektrárňami memorandum, ktoré má stabilizovať ceny elektriny na najbližšie dva roky pre domácnosti. V rámci dohody majú elektrárne predať 6,15 terawatthodiny elektriny za zvýhodnenú cenu 61,2 eura za megawatthodinu v roku 2023 a 2024.

Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) a minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) vtedy sľubovali za dva roky ušetriť dovedna miliardu eur. V prepočte by tak domácnosť ušetrila za dva roky 500 eur.

V súčasnosti sú však ceny elektriny na trhoch vyššie. A taká by mala byť aj zľava vďaka zastropovanej cene. Ak zrátame rozdiel oproti aktuálnym trhovým cenám, domácnosti by mali ušetriť v priebehu najbližších dvoch rokov na poplatkoch od 1,34 miliardy do 1,7 miliardy eur.

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Čítajte viac Sulík o ťažbe plynu na Slovensku: Bude efektívna? Nemusí byť

Ak tento nárast orientačne prepočítame, priemerná domácnosť by mohla ušetriť 668 až 846 eur dokopy za dva roky. Teda 334 až 423 eur ročne alebo 27,9 až 35,3 eura mesačne.

Detailné prepočty úspor však bude možné určiť až koncom budúceho roka, keď budú spriemerované skutočné trhové ceny.

Ešte pred týždňom, 20. júna, ministerstvo financií na sociálnych sieťach napríklad uvádzalo, že vďaka zastropovaniu ušetria domácnosti v nasledujúcich rokoch na cenách elektriny viac ako 1,8 miliardy eur.

Veľké domy si priplatia

V pondelok však šéf rezortu hospodárstva Sulík prezradil prvý háčik: spotreba lacnejšej elektriny bude limitovaná. „Máme elektrinu pre všetky domácnosti, ale bude to zastropované pri štyroch megawatthodinách,“ povedal Sulík. Nad tento limit bude cena elektriny troj- až štvornásobne vyššia.

Priemerná spotreba domácnosti v bytovom dome na Slovensku je 2,2 megawatthodiny ročne. Takýmto domácnostiam náklady na elektrinu príliš neporastú.

Najviac energie míňame na kúrenie

Najdôležitejším účelom spotreby energií je na Slovensku podľa údajov Eurostatu najmä vykurovanie, ktoré stojí až za troma štvrtinami celkovej potreby, nasleduje ohrev vody s 12 % a svietenie spolu s napájaním spotrebičov spotrebúvajúce asi desatinu zdrojov. Na úrovni EÚ predstavuje vykurovanie necelé dve tretiny zdrojov, viac si však vyžaduje osvetlenie či elektrospotrebiče. Napríklad žiarivky vedia ušetriť 70 až 80 % energie v porovnaní s klasickými žiarovkami, LED svetlá dokonca až 90 percent. Zníženie teploty prania v práčke zo 60 na 30 stupňov Celzia dokáže ušetriť ďalších 50 % energie. Ďalších 30 až 50 percent energie ušetríte aj vtedy, ak odvápňujete rýchlovarnú kanvicu, prípadne keď pri varení použijete tlakový hrniec alebo ohrejete jedlo v mikrovlnnej rúre. (luc)

Pokiaľ však ide o väčší rodinný dom, ktorý na elektrine varí, elektrinou vykuruje či ohrieva vodu, dokáže spotrebovať ročne okolo 8,7 megawatthodiny a zaplatí zhruba 1 100 eur bez DPH. A tak sa na tieto domácnosti zastropované ceny nebudú vzťahovať a môžu zaplatiť za rok o stovky až tisícky eur viac.

Do novej regulovanej ceny sa im totiž zaráta trhová cena elektriny, ktorá v prvom polroku bola podľa prepočtov analytikov približne 200 eur za megawatthodinu, čo je približne 3,5-násobok oproti zastropovanej tarife 61,2 eura.

„Ak by priemerná regulovaná cena vyšla z aktuálnych cien, dá sa povedať, že by takéto domácnosti mali ročné náklady 2 879 eur, teda o 1 771 eur vyššie ako v roku 2022,” vypočítal pre Pravdu Ján Pišta, analytik poradenskej spoločnosti JPX.

Šetrní usporia stovky ročne

Presnejšie informácie, ako bude zvýhodnená tarifa fungovať v praxi, zatiaľ nie sú známe. Sulík v pondelok spresnil, že posledné detaily zmluvy mali byť dohodnuté v pondelok (27. 6.) alebo v utorok, teda dnes. Zmluvu musí ešte odobriť aj Európska komisia.

Richard Sulík Čítajte viac Sulík ukázal ceny plynu pre domácnosti. Počas nasledujúcich štyroch rokov budú výrazne rásť

Presnejšie informácie nemali ani veľkí dodávatelia, ako je ZSE, SSE či VSE, ktorých Pravda oslovila tiež, a dokonca ani Slovenské elektrárne, ktoré zlacnenú elektrinu poskytnú.

„Vykonávacia dohoda je predmetom rokovaní s ministerstvom hospodárstva a ministerstvom financií. Slovenské elektrárne zatiaľ nemajú bližšiu informáciu,” povedala Oľga Baková, hovorkyňa Slovenských elektrární.

Priplatia si nielen boháči

„Z našich analýz vyplýva, že zlacnená elektrina z memoranda so Slovenskými elektrárňami môže zásadne minimalizovať dosahy trhových cien na domácnosti v prípade elektriny,” potvrdil Andrej Juris, predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO), ktorý každoročne stanovuje cenové stropy pre domácnosti a malé podniky.

Analytik Andrej Lednár z Prvej energetickej však pripomína, že „okrem domácností netreba zabúdať na regulované malé podniky alebo neregulovaných odberateľov vrátane miest a obcí, pre ktorých sú tieto vyššie ceny likvidačné”.

Aj podľa Pištu má takáto regulácia nedokonalosti. „Môže byť kontraproduktívna. Môže totiž dochádzať k nárastu spotreby elektriny z rôznych dôvodov, čo je pri jej vysokých cenách značne nelogické. Bude to teda značne kriviť trh a zabráni to uplatneniu prirodzených trhových mechanizmov,” upozorňuje analytik.

Vládni predstavitelia síce argumentovali pri zavedení 4-megawattového limitu tým, že nebudú dotovať boháčov, ktorí by si doma vykurovali sauny a bazény, v praxi však nie je možné cieľ spotreby vypátrať do detailov. Priplatia si tak rovnako majitelia luxusných domov v mestách ako ľudia v domoch na dedine, ktorí elektrinu míňajú na osvetlenie či vykurovanie kurínov a skleníkov. „Ako odlíšia odberné miesta, kde sa vykurujú bazény, je mi záhadou,” dodáva Pišta.

Špecialista na energetiku Martin Semrič z Magna energia hovorí o precedense, aký trh ešte nezažil. „Na jednej strane budeme mať trhové ceny, na strane druhej bude ponuka Slovenských elektrární, kde by cena mala byť nižšia. V tomto kontexte vzniká množstvo otázok. Jednou z nich bude, ako zabezpečiť, že zvýhodnená elektrina sa nebude predávať za vyššie ceny, a čo s kontraktmi uzatvorenými skôr a podobne,“ uvádza odborník.

Elektrárne zaplatia aj zarobia

Slovenské elektrárne sa prijatím tohto opatrenia dobrovoľne vzdávajú zhruba 850-miliónového zisku, ktorý by im priniesol predaj "vyhradenej” 6,15 terawatthodiny elektriny ročne za trhové ceny na burze. „Táto suma bude musieť byť nejakým spôsobom zafinancovaná. Musíme diskutovať s bankami, majoritný akcionár je na to pripravený,“ povedal generálny riaditeľ Slovenských elektrární Branislav Strýček. Zároveň potvrdil dokončenie tretieho a štvrtého bloku Atómovej elektrárne Mochovce.

Pôvodne mali Slovenské elektrárne platiť špeciálnu daň zo zisku. Tou by kompenzovali vysoké nárasty za účty energií pre domácnosti. Matovič so Sulíkom chceli od nich vybrať 50 miliónov eur v tomto roku a vyše 300 miliónov v tom budúcom. Elektrárne si to však prepočítali a vyšli im oveľa vyššie sumy.

Elektrárne však v prípade priaznivej situácie na trhu môžu aj tak zarobiť. Podľa údajov Organizátora krátkodobého trhu s elektrinou už teraz ročne vyrábajú Slovenské elektrárne z jadra okolo 15,4 terawatthodiny elektriny. Dva nové bloky Mochoviec po spustení ročne vyrobia navyše dovedna vyše 7,5 terawatthodiny. Štát má tak z tohto celého balíka pre domácnosti „rezervovanú“ zhruba len tretinu vyrobenej kapacity. Pre štát, ako aj súkromných akcionárov elektrární tak celá dohoda môže byť nakoniec výhodná.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ