Varovania analytika Hirmana sa plnia. Putin odpája Európu od plynu, vrátane Slovenska

Lucia Lauková, Pravda | 16.06.2022 18:30, aktualizované: 
Karel Hirman analytik Foto:
Karel Hirman
Súboj o plyn sa priamo dotýka už aj Slovenska. Vo štvrtok doobeda sa totiž objavila správa, že Gazprom znižuje dodávky plynu do našich potrubí o 30 percent. Následne to potvrdil aj štátny dodávateľ Slovenský plynárenský priemysel (SPP). Ten v prvom rade ubezpečil, že slovenskí dodávatelia sa o zásoby báť nemusia.

„Dnes očakávame, na základe informácií od spoločnosti Gazprom Export, že dodávky plynu v rámci nášho kontraktu budú nižšie o približne 30 %," potvrdil pre Pravdu hovorca SPP Ondrej Šebesta. Zdôraznil, že zabezpečenie plynulých dodávok energií pre všetkých zákazníkov, od veľkých priemyselných odberateľov až po domácnosti, je pre SPP absolútnou prioritou. „Aktuálnej situácii venujeme všetku svoju pozornosť," povedal.

V piatok ráno už krátenie dodávok dosahuje polovicu. Oznámil to na konferencii ITAPA generálny riaditeľ SPP Richard Prokypčák. „V stredu to bolo 10 percent, včera 34, dnes je to už mínus 50 percent.”

Ministerstvo hospodárstva sa k situácii vyjadriť nechcelo a všetky otázky odkázalo na SPP. Menej plynu v týchto dňoch prúdi okrem Slovenska aj do Talianska a do Česka. Predtým boli dodávky priškrtené aj pre Dánsko, Holandsko, Fínsko, Poľsko a Bulharsko.

„Gazprom neočakávane obmedzil dodávky plynu do Európy cez Nord Stream I, čo zdôvodnil technickými problémami na kompresorovej stanici. Samozrejme, k takým situáciám môže teoreticky dôjsť, avšak očakávalo by sa zvýšenie ruských dodávok cez iné trasy. To sa však zatiaľ nedeje, a preto trhové ceny plynu extrémne rastú a európski odberatelia sú zneistení,“ vysvetlil situáciu v kocke Jozef Badida, analytik portálu energieprevas.sk.

Prepravné trasy zemného plynu v Európe Foto: Ján Klepáč, SPNZ
prepravne trasy plynu klepac spnz Prepravné trasy zemného plynu v Európe
sulík Čítajte viac Sulík ohlásil nové ceny plynu od januára 2023. Domácnosti si priplatia od 34 do 59 percent

Čo to znamená pre Slovensko

Energetický analytik Karel Hirman je presvedčený, že cieľom ruského prezidenta Vladimira Putina je postupne dodávky znížiť na nulu. „Ako som avizoval už na prelome apríla a mája, cieľom Putina je úplne zastaviť dodávky plynu do Európskej únie,” hovorí. Hirman vtedy vyhlásil, že „Putin naznačuje celej EÚ, že je pripravený splniť vyhrážky o zastavení plynu, ktoré nám povedal, keď vydal dekrét o platení v rubľoch. Testuje teraz reakcie trhu, a hlavne jednotlivých krajín EÚ a hlavných odberateľov,” vysvetlil Hirman.

Zníženie dodávok od Gazpromu včera ohlásila aj rakúska spoločnosť OMV. Tento plyn tam tečie aj cez Veľké Kapušany, preto poklesne i tok na Slovensko.

Podľa analytika Jána Pištu zo spoločnosti JPX však zatiaľ nie je dôvod na obavy z náhleho nedostatku plynu v Európe. Všetky európske inštitúcie a dodávatelia aj odberatelia by však podľa neho mali spozornieť. „Ak by tento pokles alebo nebodaj úplné zastavenie dodávok pretrvalo viac mesiacov, do zimy by sme vstúpili s ešte oveľa nižším stavom zásobníkov ako minulý rok. Myslím si, že ak sa situácia v priebehu týždňov nevyjasní a nevyrieši, bude treba zvážiť aj zavedenie regulačných stupňov, aby nám zostal na zimu aspoň plyn na kúrenie," pripomína Pišta.

Plyn masívne zdražel

Šebesta z SPP však poukázal na to, že štát dokázal nedávno vybaviť 65 percent spotreby plynu do budúcoročnej jari. Nové nákupy z Nórska pokryjú 32 percent spotreby Slovenska, ďalšie dodávky skvapalneného plynu prepravovaného na lodiach dodá ďalších 33 percent spotreby krajiny.

„Uzavretie predmetných zmlúv, prostredníctvom ktorých sme schopní pokryť približne 65 % spotreby našich zákazníkov, je spolu s aktuálnym vtláčaním plynu do zásobníkov prejavom zodpovednosti a spoľahlivosti SPP pri riešení aktuálnych výziev na trhu s energiami," povedal Šebesta.

Pokles dodávok ruského plynu eviduje aj pološtátny prepravca eustream. V stredu evidoval, že na Slovensko zo západu na vstupe Lanžhot pritieklo 38 miliónov kubických metrov (m3) plynu, vo štvrtok už by to malo byť 27 miliónov m3. Štandardná kapacita v smere z Ukrajiny na vstupe Veľké Kapušany je aktuálne približne 38 miliónov m3 ruského plynu denne.

Na situáciu však rýchlo reagovali aj burzy a cena komodity sa vyšvihla o štvrtinu vyššie. Referenčný európsky kontrakt na plyn s dodávkou v najbližšom mesiaci sa vo štvrtok na burze v Amsterdame posilnil o 24 percent a napoludnie sa obchodoval za 148,99 eura za megawatthodinu (MWh). V pondelok 13. júna to bolo ešte 84 eur za MWh a takto pred rokom 29 eur za MWh.

To sa môže od januára prejaviť aj na slovenských cenách pre domácnosti. Regulované ceny elektriny a plynu sa totiž určujú ku koncu roka. No komodita – teda plyn na burze – tvorí asi tri pätiny celkovej koncovej ceny (zvyšok tvorí distribúcia a iné náklady plus zisk). „Regulovaná cena plynu pre domácnosti by podľa vzorca mohla narásť aj o viac ako 150 percent,“ upozorňuje ekonóm Michal Lehuta z VÚB banky. „Zemný plyn na komoditných burzách totiž od vlaňajška zdražel viac ako štvornásobne, no regulovaní spotrebitelia to zatiaľ takmer vôbec nepociťujú,“ tvrdí ekonóm.

Načasovanie počas summitu v Kyjeve

Nižšie dodávky plynu vo štvrtok avizovala aj talianska spoločnosť ENI, ktorá oznámila, že Gazprom znížil tok plynu do Talianska o 15 percent bez udania dôvodu.

Analytik Pišta vysvetľuje, že to môže súvisieť so štvrtkovým stretnutím európskych lídrov v Kyjeve. „Je teda možné, že Rusko tlačí ekonomicky na Európu, aby prestalo zásobovať Ukrajincov zbraňami a podporovať ich,“ hovorí. K ráznemu zníženiu dodávok totiž dochádza práve v čase, keď sú lídri Nemecka, Talianska a Francúzska na návšteve Ukrajiny v Kyjeve. Cieľom summitu je požiadavka východného suseda na rýchlejšie dodávky zbraní na boj proti inváznym ruským silám a diskusia o podpore snahy Kyjeva o urýchlený vstup do Európskej únie.

Gazprom tiež vo štvrtok oznámil, že druhýkrát v priebehu niekoľkých dní znižuje dodávky cez Nord Stream 1, ktorý vedie popod Baltské more do Nemecka. Najnovší krok znižuje dodávku len na 40 percent kapacity ropovodu. Dokopy však ide o zníženie približne o 60 percent.

Ruský plynárenský koncern tvrdí, že škrty boli nevyhnutné kvôli oneskorenému vráteniu zariadenia odoslaného do Kanady na údržbu. Nemecký regulátor na tento argument reagoval stanoviskom, že takéto vysvetlenie je technicky „nepodložené“.

Podľa Berlína je to len strategický krok na zvýšenie cien. Nemecký vicekancelár a minister hospodárstva Robert Habeck vyzval obyvateľov, aby začali šetriť energiou.

„Ruský prezident Vladimir Putin robí to, čoho sa bolo treba od začiatku báť – znižuje objem plynu, nie naraz, ale krok za krokom,“ uviedol Habeck vo videu, ktoré jeho ministerstvo zverejnilo na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter. Poukázal pritom na skoršie ruské kroky týkajúce sa zníženia dodávok plynu do Bulharska, Dánska a ďalších krajín.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ