Najdrahšie svine lámu ministerské väzy. Vyčistí OĽaNO korupčný augiášov chliev?

Jozef Sedlák | 25.01.2022 18:49
Samuel Vlčan Foto:
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Samuel Vlčan
Dotačná kauza Najdrahšie svine, v ktorej sa na sklonku minulého roka rozdeľovali pre niektorých farmárov tučné podpory a pre iných len symbolické, čaká na rozuzlenie.

Viac svetla do nej vrhla e-mailová komunikácia vysokých úradníkov ministerstva pôdohospodárstva, ktorú niekto z ministerstva rozposlal na správne adresy. Záznam o komunikácii v utorok popoludní zverejnil poslanec Hlasu Róbert Puci.

Ak je komunikácia verným opisom toho, čo sa malo odohrať na konci novembra, potom ministrovi Vlčanovi naozaj tečie do topánok. V jednej z e-mailových správ jeden z generálnych riaditeľov o. i. píše:,,…Keďže všetci vieme, o aký druh pomoci ide, neodporúčam tlačovú konferenciu, ale maximálne tlačovú správu.“

Ďalší e-mail uvádza: "Pán minister súhlasí, tak ako je to pripravené, a bude to bez medializácie.“

Samuel Vlčan Čítajte viac Kauza strieda kauzu u ministra Vlčana. Prichádza s nápadom na nižšiu DPH, vysvetľoval dotácie na drahé svine

Nezaradený poslanec Hlasu Róbert Puci usudzuje, že minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan osobne odobril systém a vzorec rozdelenia dvojmiliónovej dotácie, ktorá mala slúžiť na zníženie rizík z rýchlo postupujúceho afrického moru ošípaných, ktorý berie útokom farmy bez rozdielu veľkosti. Mor v priebehu minulého roka zlikvidoval okrem drobných fariem dva najväčšie chovy prasiat a za obeť mu padlo zhruba 50-tisíc ošípaných vrátane januárovej likvidácie farmy v Brutoch v okrese Nové Zámky.

Našim verným

Z rutinnej podpory, ktorá mala stabilizovať chovy ošípaných, sa stala politická udalosť, pretože rezort mienil zrejme jednou ranou zabiť niekoľko múch. Vlčan v pondelok objasňoval novinárom, že dvojmiliónovou podporou sa usiloval pomôcť predovšetkým malým a stredným chovateľom, pretože väčšina pomoci v minulosti vždy skončila na účtoch veľkých poľnohospodárskych podnikov, medzi ktorými hrajú rozsahom výroby bravčového mäsa prím farmy s dánskym kapitálom. Tie na Slovensku zabezpečujú už polovicu všetkého vyprodukované­ho mäsa.

Poslanec Puci však tvrdí, že pomoc smerovala len k 86 podnikom s vyše 120 farmami. Tých by však malo byť 2 953. A keďže minister na poslednom stretnutí s novinármi uviedol, že dotácie pokryli 97 percent všetkých chovaných prasiat na Slovensku, potom podľa Puciho dostali peniaze len veľkochovy a spolu s nimi niektorí vybraní farmári. Medzi nimi "hviezdi“ farma odstupujúceho štátneho tajomníka Milana Kyseľa, ktorý zobral na každú zo šiestich chovaných prasníc po 4 500 eur.

V tejto súvislosti padali na tlačovke Hlasu štipľavé poznámky a porovnania, že napríklad zdravotníci dostali za mimoriadny výkon počas lanského covidového roku len 300 eur, kým jednej Kyseľovej svini sa ušlo pätnásťkrát toľko. Puci na tlačovke obvinil ministra z klamstiev. Napadol komplikovaný dotačný vzorec, ktorý mal rozdeľovať okrem iného peniaze nielen na farmu, ale aj podľa jej trhovej produkcie. Práve to sa nepáči podnikom, ktoré roky chovajú ošípané, ako povedzme družstvo v Nových Sadoch. To má na farmách spolu okolo 5 000 ošípaných, ročne vyrobí 800 ton mäsa, ale dostalo len polovičnú podporu (13 684 eur) oproti Kyseľovej farme (27 026 eura).

Aký môže byť podiel Kyseľa na zásobovaní Slovenska? Je to najbližšia rodina, pol dediny či viac? To sú otázky, ktoré si na internete kladú ľudia s poukázaním na to, že OĽaNO, ktoré chcelo očistiť spoločnosť od korupcie, teraz predvádza, ako nasmerovať podpory našim verným.

Nech vrátia peniaze

Puci obviňuje rezort a jeho šéfa z toho, že sa nepostarali o riadne informovanie poľnohospodárov, veď o výzve nič nevedela ani Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora. Vlčan poukazoval deň predtým na to, že rezort a jeho podriadené zložky mali dať vedieť o chystanej dotácii obom chovateľským zväzom, pričom verejnosť sa mala dozvedieť o podpore chovu ošípaných prostredníctvom jednej celoštátnej televízie.

Aj preto dal Vlčan v pondelok pokyn, aby na rezortnom webe bol link na daný spravodajský materiál. Taký sa tam naozaj našiel a informoval o problémoch chovateľov ošípaných a v jednej vete odznelo: „Aktuálne pripravujeme (rezort pôdohospodárstva) mimoriadnu pomoc vo výške dva milióny eur na zmiernenie následkov afrického moru ošípaných.“ Nič viac.

To Róbert Puci nepovažuje za informovanie o výzve, základom ktorej bol dotazník s 13 otázkami. „Aká je pridaná hodnota tohto pamfletu?“ opýtal sa Puci na tlačovke a so sarkazmom dodal, že možno to vysvetlí Útvar hodnoty za peniaze, ktorý je pravou rukou ministerstva financií.

S tým, ako sa rozdeľujú peniaze na podporu chovateľov ošípaných, nie sú spokojní ani v Smere. Poslanec Richard Takáč podal trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre podozrenie zo spáchania zločinu machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe. Spôsob, akým rezort informoval o dvojmiliónovej dotácii pre chovateľov ošípaných, považuje Takáč za nástenkový tender.

Strana Hlas zasa žiada o vrátenie všetkých peňazí daňových poplatníkov, ktoré podľa nej nehoráznym spôsobom získala rodinná firma štátneho tajomníka OĽaNO Milana Kyseľa a tiež kandidáta na poslanca do Národnej rady SR Augustína Poláka.

„V najbližších dňoch podáme trestné oznámenie v tejto veci a takisto vyzývame Najvyšší kontrolný úrad, aby v tejto kauze začal konať,“ uzavrel Puci, ktorý v mene Hlasu-SD vyzval na odstúpenie ministra Samuela Vlčana.

Podpredseda Hlasu-SD Richard Raši chce na najbližšej marcovej schôdzi slovenského parlamentu navrhnúť Zákon o centrálnom registri výziev a dotácií. "Tak ako máme Centrálny register zmlúv, kde musia byť evidované všetky zmluvy so štátom, vznikne Centrálny register výziev a dotácií, kde bude zaregistrovaná každá výzva a dotácia zo štátneho rozpočtu. Potom nebude môcť minister povedať, aby sa vec nemedializovala, sú tam predsa peniaze plynúce zo štátneho rozpočtu,“ vyhlásil Raši.

Redakcia požiadala o stanovisko aj rezort pôdohospodárstva. Do uzávierky tohto čísla ho ministerstvo neposkytlo.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ