Sulík sankcie odmieta a tvrdí, že Rusi Krym nevrátia

Miroslav Čaplovič | 19.01.2022 10:04
sulík Foto: ,
Minister hospodárstva Richard Sulík
Slovensko je možno jediný členský štát EÚ, v ktorom šéfovi diplomacie chýba podpora pre protiruské hospodárske sankcie od predsedu strany, ktorá ho do funkcie navrhla. Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) jednoznačne spochybnil ich zmysel, čím sa dostal do rozporu s ministrom zahraničných vecí Ivanom Korčokom, nominantom SaS. Zároveň platí, že v súčasnej slovenskej vláde sa doteraz nikto z jej členov nevyjadril tak ostro proti ekonomickým sankciám, ktoré EÚ už niekoľko rokov uplatňuje voči Rusku.

Sulík povedal pre Pravdu, že tieto sankcie doslova považuje za nešťastné. „Krajiny majú medzi sebou obchodovať. A niektorých našich exportérov to postihlo. Sankcie tak páchajú iba škody a Rusi Krym nevrátia tak či tak. Treba sa dívať dopredu a treba budovať vzťahy,“ zdôraznil. Doplnil, že však musí dodať, že pnutie na východnej hranici Ukrajiny neprispieva k budovaniu vzťahov.

Sulík: Nie som jediný s takýmto názorom

Predseda SaS reagoval aj na poznámku, že mnohí kritici označujú ruský režim za zločinecký, a preto sankcie zostávajú v platnosti. „Vyvážame kade-tade do sveta. V iných krajinách nie sú problémy? A keď nám Rusko dodáva ropu a plyn, vtedy nie je zločinecký režim?“ odpovedal Sulík rečníckymi otázkami.

Richard Sulík Čítajte viac Daňová brzda je dohodnutá, stačí ju prijať, tvrdí Sulík. Matovič ju odmieta

Naznačil, že na rokovaniach za zatvorenými dverami s významnými predstaviteľmi členských krajín EÚ nie je osamelý so svojím postojom k Moskve: „Čo si myslíte, že som jediný s takýmto názorom?“ odpovedal na otázku, či o protiruských sankciách takto narovinu hovorí aj pred ministerskými kolegami z Nemecka či z Francúzska. „Aj malé Slovensko môže mať svoj názor. A keď mám názor, tak ho poviem,“ uzavrel Sulík tému sankcií namierených proti Moskve.

Únia predĺžila platnosť sankcií

EÚ uvalila hospodárske sankcie na Rusko v júli 2014. Vzťahujú sa na finančnú, energetickú a zbrojársku oblasť. Moskva v odplate zaviedlo embargo na dovoz potravín z únie. Jej členské štáty predlžujú platnosť protiruských sankcií každých šesť mesiacov. Naposledy sa to stalo len nedávno. Ich platnosť predĺžili do 31. júla tohto roku.

Na rozdiel od Sulíka sa Korčok ani raz nevyslovil za zrušenie týchto sankcií. Denník Pravda požiadal tento pondelok popoludní šéfa diplomacie prostredníctvom jeho tlačového odboru o odpoveď na otázku, čo si myslí o existencii protiruských hospodárskych sankcií, ale reakcia do utorka večera neprišla.

O Korčokovi je známe, že v súvislosti s protiruskými sankciami dodržiava zahranično-politickú líniu vlády. „Nechceme hovoriť s Ruskom donekonečna len rečou sankcií, ale netreba si zamieňať príčinu s následkami. Chceme konštruktívne vzťahy, ale nemôžeme ignorovať, keď sa dostanú do rozporu s pre nás dôležitými hodnotami,“ citovala ho vlani TASR, keď sa v Bruseli predstavitelia členských krajín EÚ zhodli na zavedení sankcií proti ruským funkcionárom zapojeným do zatknutia opozičného politika Alexeja Navaľného. Korčok používa podobný politický slovník aj vtedy, keď je reč priamo o ekonomických sankciách.

Čo si myslia Remišová, Fico a Pellegrini

Veronika Remišová, vicepremiérka a predsedníčka strany Za ľudí, pripomenula, že o sankciách proti Rusku rozhodol za Slovensko v roku 2014 vtedajší predseda vlády Robert Fico, spoločne s ostatnými šéfmi štátov a vlád krajín EÚ pre anexiu časti územia Ukrajiny a pre zostrelenie civilného lietadla. „Ide o veľmi obmedzené sankcie zamerané na obchod so zbraňami a technológiami na ťažbu ropy a niektoré finančné operácie. Samozrejme, strana Za ľudí podporuje čo najskoršie zrušenie sankcií, ale nevyhnutným predpokladom sú konkrétne kroky Ruskej federácie zaručujúce nezávislosť, bezpečnosť a územnú celistvosť Ukrajiny,“ uviedla Remišová pre Pravdu.

Richard Sulík Čítajte viac Testovanie zamestnancov podľa Sulíka zostane raz týždenne, nie dvakrát

Robert Fico, predseda Smeru, poznamenal, že táto strana vo všeobecnosti neuznáva sankčnú politiku. „Sankcie totiž nemenia režimy krajín, ani politikov, ale ubližujú ľuďom a krajinám. Pokiaľ ide konkrétne o Ruskú federáciu, zdá sa, že sankcie, ktoré Rusku ubližujú, vedú len k tomu, že sa stáva sebestačnejšie, a to najmä v oblastiach, v ktorých bolo dovtedy odkázané na dovoz zo zahraničia," reagoval Fico pre Pravdu.

Peter Pellegrini, líder Hlasu, doslova povedal, že sa v plnej nahote ukázalo, že sankcie proti Rusku nepriniesli vôbec nič. „Nezlepšili sa naše vzťahy na politickej úrovni, zhoršili sa naše ekonomické vzťahy. A myslím si, že sankcie v mnohých oblastiach povzbudili Ruskú federáciu, pretože bola odkázaná realizovať si viaceré veci vo vlastnej réžii. Sankcie sa ukázali byť bezzubé, úplne jalové,“ povedal Pellegrini pre Pravdu.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ