Štát preplatil ľuďom za pandémiu 5 miliónov výplat. Kto získal najviac?

TASR | 19.11.2021 10:19
Milan Krajniak Foto:
Minister práce Milan Krajniak
Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny k 15. novembru vyplatilo vyše 2,2 miliardy eur na prvej pomoci. Podporilo tak okolo päť miliónov mesačných príjmov zamestnancov vrátane samostatne zárobkovo činných osôb (SZČO), informovalo tlačové oddelenie rezortu práce.

„Finančnú pomoc na zmiernenie negatívnych sociálnych a ekonomických dosahov budeme vyplácať až do konca roka. Príspevky poskytujeme vo výške pôvodnej schémy prvej pomoci s výnimkou opatrenia 3B,“ poznamenalo tlačové oddelenie.

Inštitút sociálnej politiky zároveň zverejnil v poradí už 18. aktualizáciu komentáru o sociálnej pomoci rodinám a pracujúcim v čase pandémie. V najnovšej aktualizácii sú dostupné údaje za september 2021 a zároveň aj aktualizované čísla za predchádzajúce mesiace.

„Najintenzívnejšie čerpajú záujemcovia pomoc z opatrenia 2 a 3A. Za júl a september poskytujeme najväčšiu časť pomoci, viac ako 50 %, prostredníctvom opatrenia 2. Ďalších približne 40 % vyplácame cez 3A a zvyšných zhruba desať percent zostáva na ostatné opatrenia,“ tlmočil rezort práce.

Milan Krajniak Čítajte viac Rast cien prevalcuje dávky aj dôchodky. Krajniak nemá z čoho pridať, Matovič doložiť nechce (+ presné tabuľky)

Rezort naďalej sleduje dominanciu mikropodnikov v čerpaní príspevkov prvej pomoci. Podniky s maximálne deviatimi zamestnancami čerpajú viac ako dve tretiny vyplatenej prvej pomoci za september. Vývoj u malých a stredných podnikov je v posledných mesiacoch podľa tvrdení rezortu odlišný. Kým v máji a júni si malé a stredné kategórie podnikov udržiavali podiel na čerpaní blízko 18 %, respektíve 12 %, za júl a september došlo k zníženiu ich podielu na osem percent a zhruba päť percent.

„U veľkých podnikov evidujeme od začiatku roku medzimesačné výkyvy v podiele čerpanej pomoci. Ich podiel sa v septembri znížil na približne 16 % z júnových 18 %,“ uzavrel rezort.