Zvarili poslednú časť plynovodu. Cez Severný prúd 2 má prúdiť plyn ešte v tomto roku

SITA | 06.09.2021 18:10
Nemecko Rusko Dánsko Nord Stream plavidlo Foto: ,
Na archívnej snímke ruské plavidlo Fortuna poverené dokončením sporného plynovodu Severný prúd 2 (Nord Stream 2) v nemeckom prístave Wismar.
Časť potrubia s číslom 200.858 bude teraz položená na dno v nemeckých vodách Baltického mora.

Robotníci ruského plavidla Fortuna, ktoré dokončuje plynovod Severný prúd 2, zvarili v pondelok poslednú časť potrubia. Následne ju loď položí nad dno Baltického mora. Uviedla to spoločnosť Nord Stream AG, ktorá stavbu realizuje.

Ako spoločnosť informovala, časť potrubia s číslom 200.858 bude teraz položená na dno v nemeckých vodách Baltického mora. Potom sa časť potrubia smerujúceho z Nemecka prepojí so sekciou smerujúcou z dánskych vôd. Firma plánuje spustiť prevádzku plynovodu, ktorý bude transportovať ruský plyn do Nemecka, do konca tohto roka.

Plyn / Plynové pole / Zbraň / Zbrane / Čítajte viac Ceny zemného plynu zažívajú historický nárast

Poukázal na to minulý týždeň šéf ruského plynárenského koncernu Gazprom Alexej Miller. „Ešte v tomto roku, ešte v tejto vykurovacej sezóne, môžeme dodať prvý plyn na európsky trh cez Nord Stream 2,“ uviedol Miller pre agentúru Interfax. „Našou najdôležitejšou úlohou je postarať sa o to, aby naši zákazníci nepocítili zimu,“ dodal šéf Gazpromu.