Podnikatelia v gastre chcú od Mikasa plán znovuotvorenia ich podnikov

SITA | 16.04.2021 11:47
reštaurácia, gastrolístky, jedlo, Foto:
Majiteľom gastroprevádzok najviac chýba prehľadný systém, podľa ktorého by sa mohli orientovať.
Podľa iniciatívy Pomoc pre gastro nie je možné otvoriť prevádzky zo dňa na deň bez poznania opatrení. Žiada aj o prehodnotenie COVID-automatu.

Iniciatíva Pomoc pre gastro žiada od hlavného hygienika Jána Mikasa a pracovníkov Úradu verejného zdravotníctva SR (ÚVZ) pripraviť plán znovuotvorenia gastro podnikov. Ten by mal byť podľa prevádzkovateľov zverejnený čo najskôr, pretože druhá vlna pandémie je na ústupe a podnikatelia potrebujú vedieť ako ďalej.

Informovala o tom hovorkyňa iniciatívy Pomoc pre gastro Magdaléna Koreny. Zároveň dodala, že je nevyhnutné prehodnotiť COVID-automat, ktorý sa pripravoval v období, kedy sa nepredpokladalo, že pandémia na taký dlhý čas ovládne a zatvorí celé Slovensko.

„S pandémiou budeme ešte istý čas musieť žiť. Ale gastro sektor už nemôže byť ďalej zatvorený. Podnikatelia v gastre sú ochotní a pripravení urobiť všetko preto, aby aj v čase pretrvávajúcej pandémie vytvorili pre svojich zákazníkov maximum na ochranu ich zdravia, ako aj zdravia obsluhujúceho personálu,“ povedal signatár iniciatívy Pomoc pre gastro Ladislav Sekletár.

Podľa neho podnikateľom chýbajú informácie o tom, kedy budú môcť otvoriť aspoň terasy podnikov a potrebujú sa pripraviť na reštart z hľadiska personálneho zabezpečenia a zásobovania.

Podľa iniciatívy nie je možné otvoriť zo dňa na deň, pričom každý deň, kedy sú podniky zatvorené, prichádzajú prevádzkovatelia o zisky a živobytie. „Vývoj posledných týždňov ukazuje, že druhá vlna pandémie koronavírusu je u nás na ústupe. Klesá počet infikovaných aj počet hospitalizovaných, a naopak pribúda počet zaočkovaných obyvateľov. Podnikatelia v gastre preto zúfalo čakajú na to, kedy im kompetentní povedia, že budú môcť opäť naštartovať svoj biznis," povedala Magdaléna Koreny.