Poľsko a Maďarsko dostali ultimátum. EÚ ich môže vynechať z plánu obnovy

TASR | 07.12.2020 11:09
Poland EU Budget Foto:
Premiéri Mateusz Morawiecki a Viktor Orbán sa za posledných desať dní dvakrát stretli, aby koordinovali postoj Varšavy a Budapešti voči Bruselu. FOTO: SITA/AP
Európska únia (EÚ) vynechá Poľsko a Maďarsko zo svojho plánu obnovy hospodárstva, ak budú tieto dve krajiny aj naďalej vzdorovať snahám spojiť vyplatenie finančnej pomoci s dodržiavaním pravidiel právneho štátu. Uviedol to francúzsky minister pre európske záležitosti Clément Beaune.

Pripustil, že takýto krok je síce právne zložitý, ale možný. „Naše stanovisko je jasné – neobetujeme ani zotavenie (ekonomiky), ani vládu zákona,“ povedal Beaune pre týždenník Journal du Dimanche. Dodal, že zrušenie podmienky o dodržiavaní zásad právneho štátu neprichádza do úvahy.

Maďarsko a Poľsko už celé týždne blokujú schválenie sedemročného rozpočtu EÚ a tiež uvoľnenie prostriedkov z fondu obnovy na pomoc ekonomikám bloku zotaviť sa z recesie vyvolanej pandémiou nového koronavírusu.

Beaune uviedol, že oba východoeurópske štáty riskujú stratu finančných príspevkov rádovo v miliardách eur, ak budú aj naďalej trvať na svojom vete. Zdôraznil pritom, že to nie je to hrozba, ale priamy dôsledok absencie nového rozpočtu.