Kupujeme si investorov? Minister Heger o stimuloch pre Volkswagen rozpráva len opatrne

Martin Domček, Pravda | 16.11.2020 17:48
volkswagen Foto: ,
Premiér Igor Matovič a minister financií Eduard Heger spolu s predstaviteľmi Volkswagenu pri oficiálnom oznámení "miliardovej investície".
Miliardová investícia v čase krízy, navyše v sektore, ktorý ňou je postihnutý naozaj výrazne, neprichádza len tak. Druhá strana vždy očakáva protihodnotu.

Podľa niektorých analytikov sme si každú veľkú investíciu doteraz „kúpili“ obrovskými ekonomickýmism timulmi, žiadna neprišla iba preto, lebo by sme boli pre investora atraktívnou krajinou kvôli infraštruktúre, ľuďom a podnikateľskému prostrediu.

Prezident Zväzu automobilového priemyslu Alexander Matušek na margo tejto výhrady v diskusii portálu Euractiv povedal, že v tak vysoko konkurenčnom prostredí, aké je v súčasnosti v Európe, to vlastne inak ani nejde. Veľkí investori si môžu vyberať krajinu, v ktorej budú investovať, pretože prakticky v každej je už dostatočne rozvinutá infraštruktúra a kvalifikovaná pracovná sila. Kto chce uspieť, musí ponúknuť nejakú pridanú hodnotu. Aká teda bola v prípade Volkswagenu?

Predstavitelia bratislavského závodu upresnili, že do rozbehnutia výroby nových modelov Passat a Superb pôjde napokon len 500 miliónov eur, ďalších 500 miliónov bude smerovať do iných výrobných rozvojových programov. Tie ale zatiaľ ešte neboli konkretizované, rovnako ako ani modely, ktorých sa tu bude týkať.

„Keď prebiehajú rokovania o takýchto veľkých investíciách, odohrávajú sa v rovine predpokladov a budúcich očakávaní,“ povedal minister financií Eduard Heger. Podľa neho bola pre Volkswagen základnou otázkou kvalita podnikateľského prostredia. „Museli sme takto veľkého investora presvedčiť o tom, že reformy a zmeny, ktoré pripravujeme, sú kompatibilné s jeho investičnými a rozvojovými plánmi,“ doplnil. Podľa ministra boli pre Volkswagen významné aj otázky, týkajúce sa nastavenia daňového systému a celkovej vymožiteľnosti prá­va.

Pokiaľ ide o priame a nepriame investičné stimuly, minister sa vyjadril len k tým prvým: „Je známe, že bratislavský región nemôže byť formou priamych investičných stimulov podporovaný, tie neboli v hre.“

Čo teda prispelo k tomu, že Volksagen investuje do rozbehnutia výroby nových modelov miliardu eur je otázne. Podľa ministra Hegera bolo najdôležitejšie, že vláda dokázala investora presvedčiť, že sme na pracovný trh schopní aj naďalej prinášať dostatočný počet kvalitných a kvalifikovaných ľudí, dokážeme zjednodušiť a zefektívniť daňový systém a rozvíjať právny štát. Či to bolo naozaj všetko, ukáže čas.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ