Na nákup len s negatívnym testom? Ako kde

Pravda, Eva Frantová, Šimon Kučera | 02.11.2020 07:42, aktualizované: 
Od pondelka otvorili svoje brány, prípadne plánujú do predajne vpustiť zákazníkov aj mnohí obchodníci, ktorí mali minulý týždeň z dôvodu zákazu vychádzania prevádzky zavreté. Potrebujú zákazníci pri vstupe certifikát s negatívnym výsledkom? To je vo väčšine prípadov diskutabilné a záleží od toho, ako si obchodníci vysvetlia pokyny Úradu verejného zdravotníctva.

Predseda Iniciatívy slovenských maloobchodníkov Daniel Krakovský upozorňuje, že maloobchodníci test vyžadovať musia. "Sme povinní dodržiavať nariadenia Úradu verejného zdravotníctva, ktorý nám nariaďuje nevpustiť do prevádzky zákazníka bez negatívneho testu, rovnako tak zamestnanci bez testu budú musieť zostať doma bez akejkoľvek podpory,“ hovorí.

To však neplatí pre prevádzky s potravinami. Na nákup nevyhnutností, akými sú potraviny a lieky majú totiž právo všetci, a to aj v prípade, ak sa plošného testovania nezúčastnili . „V zmysle vydaných právnych úprav kontrola zákazníkov v prípade potravinárskych predajní a ďalších výnimiek (drogérie, lekárne) vykonávaná byť nemusí a nebude,“ uviedol Martin Katriak, prezident Zväzu obchodu SR.

Rovnaký názor má aj Slovenská aliancia moderného obchodu (SAMO). „Čo sa týka kontroly certifikátov, z praktického aj právneho hľadiska, vzhľadom na prijaté výnimky, nie je v našich možnostiach kontrolovať samotné certifikáty. Veríme však v zodpovedné správanie ľudí na Slovensku, zároveň aj v efektívne nastavenie systému kontroly zo strany štátu,“ spresnil Martin Krajčovič, predseda SAMO.

Reťazce kontroly nechystajú

Ani konkrétne obchodné reťazce neplánujú kontrolu. Okrem toho, že sa na nich ako na obchody s potravinami vzťahuje výnimka, detailná kontrola by podľa nich ani nebola možná. „Kontrolovanie certifikátu alebo toho, či je naša predajňa najbližšou pre zákazníka od jeho bydliska, je nereálne. Okrem certifikátu by sme totiž mali kontrolovať aj iné doklady, napríklad potvrdenia od lekára, že zákazník spadá pod stanovené výnimky, doklad o tom, že človek prekonal COVID-19 za posledných 90 dní a iné,“ povedala hovorkyňa spoločnosti Billa Kvetoslava Kirchnerová. Rovnako chce postupovať aj Coop Jednota.

Ani Lidl neplánuje kontroly. Síce chce ľudí upozorniť na potrebu negatívneho testu hneď pri vstupe do predajne, certifikáty zákazníkom preverovať nebude. „Je zodpovednosťou každého jedného z nás rešpektovať nastavené pravidlá,“ dodáva hovorca spoločnosti Tomáš Bezák.

Kontroly nechystá ani sieť dm drogerie markt. Kontrolovať certifikáty pri vstupe nebude. „Budeme postupovať v zmysle platnej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky, ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia k režimu vstupu osôb do priestorov prevádzok a priestorov zamestnávateľa,“ hovorí manažérka marketingu Nicol Noseková. Ostávajú tak platné všetky doterajšie povinnosti ako nosenie rúška, dezinfikovanie rúk, dodržiavanie rozostupov a maximálne jedna osoba na 15 metrov štvorcových predajne.

Kontrola certifikátov bude prebiehať iba v prípade zamestnancov. „Je našou povinnosťou zabezpečiť ochranu zdravia pri práci,“ vysvetľuje Noseková. Rovnako chcú certifikáty od svojich zamestnancov aj obchodné reťazce. „Na základe platnej vyhlášky za účelom overenia, že sa na zamestnanca nevzťahuje zákaz vstupu na pracovisko, žiadame od neho predloženie príslušného dokladu,“ povedala hovorkyňa spoločnosti Kaufland Lucia Vargová.

Informácie sú mätúce

Čo však s nákupnými centrami? V nich okrem potravín, ktoré test nekontrolujú, sídli aj množstvo prevádzok s oblečením či rozličným tovarom. Bude teda záležať od toho, ako si prevádzky nariadenie vysvetlia. Obchodné centrum Eurovea v Bratislave bude otvorené. „Podľa informácii, ktoré mame od jednotlivých nájomcov prevádzok, plánuje dnes väčšina z nich otvoriť,“ povedala pre denník Pravda Oľga Hammer, hovorkyňa obchodného centra Eurovea. Na všetkých vstupoch do obchodného centra sú umiestnené vyhlášky, v zmysle ktorých sa pre vstup do centra vyžaduje negatívny test. Kontrola však nebude. Ak sa však jednotlivé prevádzky rozhodnú kontrolovať certifikáty, môžu tak podľa Hammer urobiť.

Kníhkupectvo Panta Rhei, ktoré väčšinou sídli práve v nákupných centrách však kontroly nechystá. „Otvorili sme všetky naše kníhkupectva na Slovensku,“ hovorí Lukáš Bonk, marketingový riaditeľ Panta Rhei. Všetky vstupy do kníhkupectva sú označené informáciou, že bez platného negatívneho testu na covid-19 je vstup zakázaný, no zároveň majú aj vyvesenú Vyhlášku ÚVZ SR s výnimkami. „Očakávame, že ľudia s negatívnym testom sa začnú postupne viac pohybovať mimo bydliska a tým pádom sa zvýši všeobecne návštevnosť obchodov a obchodných centier, vrátane našich kníhkupectiev,“ do­dal.

Naopak, predajca bielej a čiernej techniky Datart svojich zákazníkov kontrolovať bude. „Na všetkých 17 predajniach máme vyčlenených zamestnancov, ktorých úlohou je informovať zákazníkov, kontrolovať ich počet v predajni a dohliadať na dodržiavanie platných opatrení,“ hovorí Sabína Boudová, marketingová manažérka Datartu.

Denník Pravda však zisťoval situáciu aj v ďalších nákupných centrách. V obchodnom centre Vivo! v bratislavskej mestskej časti Nové Mesto certifikáty kontrolovali prostredníctvom svojich pracovníkov. Tým, čo sa nepreukázali certifikátom následne pracovníčka zmerala teplotu a pustila ich. Pozrieť sme sa boli aj v predajni so zmiešaným tovarom. Na počudovanie ľudia čakali aj v rade na pokladňu. Pokladníčka Jana sa z náporu ľudí teší. „Aspoň už predávame a nie len utierame prach z tovarov,“ povedala. Verí však, že ľudia opäť začnú chodiť častejšie do prevádzok.

Opäť sa začne cvičiť

Certifikát bude vstupenkou aj k cvičeniu. Hot Yoga Centrum v Bratislave, ktoré minulý týždeň počas zákazu vychádzania fungovalo len formou online cvičenia cez YouTube alebo Zoom, opäť spustí prevádzku i keď len v malých skupinkách. „Podmienky cvičenia sa nemenia, stačí si rezervovať miesto a prísť,“ hovorí manažér centra Michal Baculák. Test však kontrolovať budú. „Keďže patríme medzi prevádzky, ktoré sa vždy v prvom kole zatvárajú, sme radi, že môžeme takto fungovať za dodržania všetkých preventívnych hygienických opatrení,“ dodáva.

Je kontrola certifikátov protizákonná?

Kontrola certifikátu ako vstupenka do predajne či práce však nevonia viacerým. Mimovládne organizácie Pracujúca chudoba a Inštitút ľudských práv to považujú za porušenie ľudských práv (IĽP) a zásah do osobných údajov. Odvolávajú sa pritom na slová právnika.

“Výsledok akéhokoľvek medicínskeho vyšetrenia alebo testu, ktorý človek absolvuje, je súčasťou dôvernej zdravotnej dokumentácie. Zdá sa, že aj štát to tuší, keďže odovzdával na odberných miestach túto informáciu v zalepenej obálke. Tento doklad navyše obsahuje ďalšie osobné údaje ako napríklad dátum narodenia. Predstava, že je to akási preukážka, ktorú môžu kontrolovať SBS-kári v obchodoch alebo si ju prezerá kaderníčka, je absurdná. Takéto počínanie vlády nie je akceptovateľné ani v núdzovom stave, nakoľko opatrenie ÚVZ je disproporčné a porušuje platnú legislatívu, napr. GDPR,” vysvetlil právnik JUDr. Daniel Grejták. Proti takémuto spracúvaniu údajov sa ešte v piatok vyjadril aj Úrad na ochranu osobných údajov. Premiér Igor Matovič (OĽaNO) toto stanovisko nazval sabotážou. Úrad vlády zasa Úrad na ochranu osobných údajov oficiálne obvinil z neznalosti a prekročenia právomocí a pohrozil, že bude “musieť znášať všetky negatívne konzekvencie spôsobené svojím prekročením právomoci.”

Zakladateľ Pracujúcej chudoby Milan Kuruc je z takéhoto konania vlády znepokojený. “Pre vládu začína byť právny poriadok a ústava pre srandu a pod pláštikom rétoriky, že sme vo vojne, si tu teraz robí s ľuďmi, čokoľvek chce. Existujú dôvodné podozrenia, že niektoré nariadenia a predpisy sú protiprávne a niektoré v rozpore s ústavou. Dúfam, že ich čoskoro preskúmajú príslušné súdy, lebo ak nie, môžeme byť neskôr veľmi nemilo prekvapení, kam až bude vláda s premiérom schopná v tejto svojvôli zájsť," hovorí.

Rovnaký názor má aj riaditeľ IĽP Peter Weisenbacher. “Reakcia Úradu vlády je škandalóznou ukážkou snahy o politické zasahovanie do nezávislosti Úradu na ochranu osobných údajov. Ak by to pokračovalo alebo by nebodaj na Úrade prišlo po tejto kritike k nejakým náhlym personálnym zmenám, budeme považovať za nevyhnutné informovať inštitúcie a orgány Európskej únie,” vyhlásil.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ