Čistička za 600-tisíc čaká na dotáciu z envirofondu

Eva Frantová, Pravda | 20.10.2020 06:00
Čistička dostavaná, peniaze na vyplatenie firmy nikde. Situácia v obci Malý Slavkov, ktorá ešte minulý rok začala s výstavbou čističky odpadových vôd z peňazí z envirofondu, sa každým dňom komplikuje. Zelené ministerstvo doteraz obci vyplatilo len prvú časť dotácie, a to 200-tisíc eur. K podpísaniu zmluvy o pridelení zvyšných peňazí by malo podľa envirorezortu dôjsť v najbližších dňoch. Obec však už teraz mešká s vyplateným faktúry dodávateľovi a zrejme sa nevyhne pokute.

„Ideme žiadať zhotoviteľa, nech je ústretový a počká, 400-tisíc je dosť veľký peniaz,“ hovorí starosta Malého Slavkova Ladislav Oravec. S výstavbou čističky začal ešte vlani v októbri. Dostavať sa ju rozhodol hneď po tom, čo mu bola envirofondom schválená aj druhá časť dotácie. „Do konca mája sme mali doložiť všetky potrebné doklady k podpisu zmluvy a na základe toho mala byť vypracovaná zmluva o pridelení finančných prostriedkov,“ hovorí Oravec. K tomu však doteraz nedošlo. Čističku za ďalších 400-tisíc eur však v domnení, že všetko prebehne bez komplikácií, v lete dokončili. „Splnili sme všetko, čo od nás požadovali,“ dodáva Oravec.

Na problém so zmluvou sa denník Pravda pýtal priamo ministra životného prostredia Jána Budaja. Ten potvrdil, že k schváleniu tejto a ďalších vyše dvadsiatich podobných zmlúv došlo v posledných týždňoch. Podpísané by mali byť v nasledujúcich dňoch. Mnohé z nich však sú podľa neho pochybné. Často nesedia objemy peňazí, ktoré si jednotlivé obce na kanalizáciu či čističku pýtali. „Bývalá vláda neuveriteľne rozhadzovala. Obce si v niektorých prípadoch pýtali aj štyri milióny,“ hovorí Budaj. Kanalizácia, ktorá stojí 3 000 eur na obyvateľa, podľa neho nie je tak celkom v poriadku. Chystá preto kontroly. „Prídeme sa pozrieť, či obce vydláždia kanalizáciu zlatom,“ dodal.

Starosta Malého Slavkova na svojej strane pochybenie nevidí. Všetky dokumenty na schválenie dodala obec načas, a v ucelenej forme. Nebráni sa ani kontrole. „Nech skontrolujú, čo treba. My sa len nachádzame na slepej koľaji, nikto nám nič nepovedal a tlačí nás čas,“ hovorí Oravec. Splatnosť faktúry totiž vypršala už začiatkom októbra.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ