Štát pomôže podnikateľom so zaplatením nájmu

Šimon Kučera, Pravda | 09.06.2020 06:00, aktualizované: 
Zatvorené prevádzky, nízke tržby... pandémia. Firmy majú za sebou neľahké mesiace. Okrem prepadu tržieb, platov ľudí či prepúšťania museli riešiť aj nájomné. Mnohí však platiť nevládali a mnohí ešte stále nevládzu. Niektorí mali šťastie, že im vyšli v ústrety, no iným nezaplatené faktúry za prevádzky nedajú spávať.
infac

Riešenie ponúka štát cez uhradenie časti nájmu. Nárok majú prevádzky, ktoré majú nájomnú zmluvu a museli byť zatvorené. Hovorí o tom novela zákona, ktorú spoločne pripravili rezort hospodárstva a ministerstvo spravodlivosti. V utorok ju schválil parlament.

Fungovať by mala jednoducho. Majiteľ priestorov a prevádzka sa musia dohodnúť na zľave z nájmu. Práve od nej sa totiž odvíja suma štátnej injekcie. Štát však zadotuje maximálne polovicu z výšky nájmu. A to za podmienky 50-percentnej zľavy. Vtedy podnik už za priestory nič neplatí. Ak bude zľava nižšia, povedzme 30 percent, štát zaplatí tiež 30 percent. Na firme tak zostane len zvyšok – čiže 40 percent z výšky nájomného. Túto sumu si však môže rozdeliť na 48 mesiacov. Zdá sa, že zľaviť z nájmu v čase prepadu ekonomiky sa vyplatí viac ako čakať na peniaze štyri roky. Pomoc je tak o niečo štedrejšia ako u českých susedov. Tam štát uhradí len tretinu nájomného.

Otázne je, či zákon podnikom nakoniec pomôže. Mnohé sú totiž na konci so silami. Podľa Jozefa Bardika zo siete rýchleho občerstvenia Regal burger, ktorá má prevádzky vo viacerých mestách, prichádza dotácia prineskoro. „Niektorí menší prenajímatelia zneužívajú situáciu a snažia sa teraz na poslednú chvíľu výzvami a vyhrážaním sa právnymi nátlakmi dotlačiť ľudí k platbám bez zľavy, kým nebude zákon právoplatný,“ hovorí. Veľkí prenajímatelia podľa Bardíka čakajú na finálne znenie. "No naši partneri nám už aspoň neformálne deklarovali, že budú zľavy poskytovať,“ hovorí.

Za pomoc s nájmami bojovala aj Iniciatíva slovenských maloobchodníkov. Prenajímatelia podľa jej zástupcu Daniela Krakovského ponúkajú zľavy v maximálnej možnej výške. Neplatí to všade a pre všetkých. "Máme informácie o tom, že tieto zľavy nechcú poskytovať úplne plošne a snažia sa ich podmieňovať,“ hovorí Krakovský. Mnohí majitelia priestorov podľa neho čakali aj na to, ako sa k situácii postaví štát.

"Stále nie je schválená finálna podoba zákona, ani nie je jasný proces podávania žiadostí či účtovné súvislosti,“ upozorňuje Kamila Slašťanová z portálu Menucka.sk. O dotáciu totiž žiada prenajímateľ v mene nájomcu na vlastný účet. Doriešiť tak treba aj to, aké náklady si bude prevádzka zarátavať.

Po doterajších skúsenostiach je podľa nej viacero majiteľov gastroprevádzok skeptických. Obávajú sa, že čerpanie štátnej pomoci bude opäť príliš komplikované, dodáva Slašťanová. Celá žiadosť by mala byť elektronická, otázne tak zostáva, akú počítačovú zdatnosť bude vyžadovať. Mnohé podniky tiež nie sú spokojné, že nebudú mať nárok na pomoc. "Niektorým príde nefér, že ak im prenajímateľ zľavu z nájmu nedá, lebo nemá záujem o štátnu pomoc žiadať, nemajú na ňu nárok,“ hovorí.

Zľavy už centrá dávali

Pandémia tvrdo zasiahla aj nákupné centrá. Ich náklady na prevádzku neklesli, otvorené totiž museli byť stále, a to kvôli lekárňam, drogériám či potravinám. „Podpora zo strany štátu je absolútne nutná a zásadná pre prežitie maloobchodného sektora,“ hovorí pre denník Pravda Karolína Šustrová, riaditeľka prevádzky obchodných centier pre Českú republiku a Slovensko, Unibail-Rodamco-Westfield. Trhu bude podľa nej trvať niekoľko mesiacov, kým sa stabilizuje.

Obchodné centrá Aupark v Bratislave, Žiline, Košiciach a Piešťanoch pritom nájomné odložili už na začiatku pandémie. „Nájomcovia nemuseli za celé minulé obdobie platiť vôbec žiadny nájom, pretože sme tieto platby odložili,“ hovorí Šustrová. Situáciu však naďalej riešia, nateraz stále čakajú na presné znenie štátnej pomoci.

Podobne postupovali aj obchodné centrá OC Mirage a OC Dubeň v Žiline, OD Prior na Kamennom námestí v Bratislave. "Hneď na začiatku pandémie sme poslali všetkým nájomcom list , aby nám nájomníci neuhrádzali žiadne nájomné,“ povedala hovorkyňa spoločnosti SIRS, ktorá tieto obchodné centrá zastupuje, Ivana Strelková. Žiadali len úhradu dane z pridanej hodnoty a poplatok spoločných nákladov. V ňom je zahrnuté stráženie objektov, elektrina, dezinfekcia. Ďalšie pohľadávky budú žiadať od nájomcov až po definitívnom rozhodnutí o pomocných opatreniach. Následne budú rokovať s každým nájomcom individuálne.

Firmy sú v červených číslach

Dotácia na nájom by pomohla aj sieti kníhkupectiev Panta Rhei. Tržby sa mu prepadli o štyri pätiny. „Môžeme však potvrdiť, že veľa prenajímateľov avizovalo, že bude akceptovať vládny návrh a poskytnú 50-percentnú zľavu pre nájomcu,“ hovorí výkonný riaditeľ Panta Rhei Miloš Božek. Novela by im tak podľa neho určite pomohla. "Vedeli by sme tak vykryť časť nákladov z obdobia zákazu predaja,“ dodal Božek.

Kníhkupectvo Martinus už dlhší čas komunikuje so svojimi prenajímateľmi – väčšina z nich so zľavou podľa dotačnej novely súhlasí. „Prenajímatelia avizovali znižovanie a odpustenie nájmu, respektíve to, že poskytnú plnú zľavu,“ hovorí Michal Meško z Martinusu. To by znamenalo odpustenie polovice z výšky nájmu, štát by v tom zaplatil presne túto sumu. V tomto prípade by už prevádzka neplatila nič.

Ľudia sa už podľa Meška pomaly vracajú do obchodov, no nie v takom množstve, na aké boli v sieti kníhkupectiev zvyknutí. „Veľmi oceňujem niektorých, ktorí nám retroaktívne ponúkli zľavy aj na obdobie po znovuotvorení, z dôvodu očakávaných nižších obratov,“ hovorí. Prenajímatelia by však podľa Meška boli najradšej, keby už začali platiť plné sumy. To by však zvládli až vtedy, keď sa mesačné obraty priblížia minuloročným číslam, vysvetlil.

S nájmami pomohli aj mestá a obce

"Samosprávy individuálne pristupovali k odpusteniu nájmov vo svojich nebytových priestoroch,“ hovorí Michal Kaliňák, riaditeľ Združenia miest a obcí Slovenska. Zavážila však aj prognóza výpadkov ich príjmov, nie všade si zľavovať z nájomného mohli totiž dovoliť.

Nájom odpúšťala napríklad Myjava. Rovnako postupovali aj v bratislavskej mestskej časti Petržalka a v Pezinku. V Trnave tiež riešili, ako pomôcť mestským firmám. To, či a ako štátna dotácia na nájom pomôže, ukáže podľa Kaliňáka až prax. "Detailnejšie to dokážeme kvantifikovať až následne, v momente uplatnenia si finančnej kompenzácie,“ hovorí.

Elektronicky a po dohode

Žiadosť o dotáciu bude podávať prenajímateľ. Malo by ísť o žiadosť vo forme dotazníka, ktorý vyplní a zašle nájomcovi do jeho elektronickej schránky. Nájomca doplní potrebné informácie. A odošle žiadosť. Kontrolovať žiadosti bude samotný minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Teda aspoň tak vyhlásil. V prípade, že sa nájomca a prenajímateľ nedohodnú, nájomné sa bude dať platiť až štyri roky.

Dotácia môže byť poskytnutá aj v tom prípade, že firma nájom platila aj počas pandémie. Bude si tak môcť vybrať, za ktoré dva mesiace dostane od majiteľa priestorov zľavu. V štátnej kase je na pomoc s nájmami vyčlenených 200 miliónov eur. To podľa rezortu hospodárstva nemusí byť všetko. Stále sa však ešte čaká na európsku pomoc. Rezort hospodárstva čaká desaťtisíce záujemcov. „V hrubom očakávame 70-tisíc až 100-tisíc žiadostí,“ povedala poradkyňa ministra hospodárstva Jana Kiššová.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ