Agentúra Fitch znížila Slovensku rating. Heger za to viní aj bývalú vládu

zz, Pravda | 08.05.2020 22:00
Rating Slovenska sa v hodnotení agentúry Fitch prepadol o jeden stupeň. Za poklesom z úrovne A+ na A so stabilným výhľadom sú primárne dôsledky pandémie na slovenskú ekonomiku. K zníženiu prišlo len krátko na to ako agentúra Moody’s zhoršila výhľad slovenských bánk.

Minister financií Eduard Heger vidí za prepadom zlé hospodárenie bývalej vlády. „Aj keď je za znížením ratingu pandémia, musíme to vidieť v širších súvislostiach. Tie hovoria, že bývalé vlády Smeru-SD trestuhodne premrhali mohutný hospodársky rast v minulých rokoch a nevytvorili rezervy na zlé časy,“ hovorí. A tie teraz prišli. Podľa ministra financií tak za 12 rokov vznikol 25 miliardový dlh. "Na jedného obyvateľa Slovenska dnes pripadá vyše 8-tisíc eur verejného dlhu,“ hovorí Heger.

Agentúra Fitch predpokladá, že v tomto roku klesne hrubý domáci produkt Slovenska až o 10 percent, pričom deficit verejných financií sa prehĺbi na 7,7 percenta hrubého domáceho produktu. Negatívny vývoj ekonomiky sa podľa agentúry podpíše aj pod ďalšie zadĺženie štátu. Hrubý verejný dlh krajiny tak v tomto roku stúpne z minuloročných 48 percent HDP na takmer 60 percent.

Slovensko je však pre pandémiu odkázané na pôžičky. Tie však zhoršenie ratingu do budúcna o niečo predraží, upozorňuje minister financií. „V stredu sme si však za veľmi dobrých podmienok dokázali požičať 4 miliardy eur, čo je zároveň dôkaz, že investori tejto vláde dôverujú,“ hovorí. . Zníženie ratingu vníma Heger ako zdvihnutý prst. Východisko vidí v ozdravení štátneho rozpočtu.

Slovensku by mohol pomôcť silný hospodársky rast v budúcom roku. Ten nám predpovedá aj samotná agentúra vo svojej správe. Slovenská ekonomika by sa mala podľa nej naštartovať v druhom polroku. Pre ten budúci ráta Fitch s rastom na úrovni 6,8 percenta.

Pre tento rok ráta Národná banka Slovenska s prepadom ekonomiky o 5,8 až 13,5 percenta. Za najpravdepodobnejší považujú jej analytici pokles rastu okolo 9 percent. Deficit verejných financií bude medzi 6,9 a 10,3 percenta hrubého domáceho produktu, verejný dlh narastie na 57 až 64 percenta HDP. Na pracovnom trhu by mohlo vplyvom recesie ubudnúť 46 000 až 100 000 pracov­ných miest.