Lidl a Kaufland venujú nemocnici prístroje na boj s COVID-19

ef, Pravda | 16.04.2020 13:33
Spoločnosti Kaufland a Lidl venujú Univerzitnej nemocnici v Bratislave (UNB) dva prístroje určené na boj s koronavírusom. Systémy CARDIOHELP náhrádzajú činnosti srdca a pľúc a ich hodnota sa pohybuje okolo 140-tisíc eur. Vo väčšine prípadov sa používajú pri akútnom zlyhaní pľúc, keď umelá pľúcna ventiláciu už nie je postačujúca. Ich úspešnosť sa blíži k 70%.

Pacient napojený na tento prístroj je ľahko transportabilný medzi oddeleniami a tak isto je možný aj transport vozidlom záchrannej služby alebo letecky. Je priamo určený na prácu na oddeleniach anestéziológie a resuscitácie, jednotkách intenzívnej starostlivosti, katetrizačných laboratóriách a operačných sálach.

„Vďaka prístrojom sme pripravení, aj na veľký objem pacientov s respiračnými problémami,“ uviedla riaditeľka UNB Renáta Vandriaková. Dodala, že práve čas, ktorý Slovensko získalo prísnymi opatreniami, dáva zdravotníckym zariadeniam možnosť pripraviť sa na tie najťažšie prípady.

Generálny riaditeľ Lidl Slovenská republika Matúš Gála vysvetlil, že týmto darom chceli hlavne pomôcť zdravotníkom, ktorí robia všetko, čo je v ich silách. "Na jednej strane by som bol rád, keby nebolo potrebné tieto prístroje použiť ani raz, zároveň však verím, že ak to bude nevyhnutné, ECMO pomôže zdravotníkom zachrániť životy,“ povedal. Generálny riaditeľ Kaufland Slovenská republika Paul Pauls dodal, že tieto prístroje nepomôžu len pacientom z Bratislavy, ale aj všetkým zo spádovej oblasti. "Veríme, že týmto darom dokážeme zabezpečiť lekárom lepšie možnosti na záchranu života pacientov v týchto mimoriadnych časoch,“ vyjadril sa.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ