Mobilnou aplikáciou proti nelegálnym výrubom

Radovan Krčmárik, Pravda | 10.04.2020 08:00
Podľa údajov polície tvoria krádeže dreva až 51 percent zachytenej environmentálnej kriminality. V dohľadnom čase by sa to však mohlo zmeniť. Od januára tohto roka začala totiž platiť novela zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorú pripravilo ešte bývalé vedenie rezortu. Okrem toho, že zvýšila ochranu národných parkov, štátnym ochranárom dala do rúk aj reálne právomoci, ako kontrolovať ťažbu dreva.

Pomôcť by pri tom mala mobilná aplikácia, vďaka ktorej bude možné nahlasovať nelegálny výrub či prepravu dreva, a to hocikde na Slovensku. Inšpiráciu pri príprave tejto aplikácie možno hľadať napríklad v Bulharsku alebo v Rumunsku, kde už taký systém funguje. Týka sa najmä prepravy dreva. "Občan si cez aplikáciu bude vedieť nielen overiť, či je na danom mieste ťažba povolená, ale napríklad aj to, v akom množstve a aké je číslo povolenia. Ak narazí na nesúlad, tak informácia poputuje kontrolným orgánom. V prípade prepravy dreva bude zase smerodajné evidenčné číslo prepravného vozidla,“ priblížil riaditeľ Inštitútu environmentálnej politiky Martin Haluš.

Ministerstvo v tomto smere už spravilo prvé kroky a uskutočnilo sa i stretnutie dotknutých inštitúcií s cieľom nájsť riešenie, aby bola ťažba dreva transparentnejšia. Okrem pracovníkov rezortu a analytikov sa na ňom zúčastnili tiež ochranári, inšpektori životného prostredia či zástupcovia Slovenskej lesnícko-drevárskej inšpekcie. Aplikáciu by mohli spustiť do konca tohto roka.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ