Dánsky podnikateľ: Roboty ľuďom prácu nevezmú

Eva Frantová, Pravda | 17.03.2020 12:00
robot, robotizácia Foto: ,
Roboty ľuďom prácu nevezmú. Budú vykonávať tú najťažšiu, respektíve najšpinavšiu prácu.
Slovensko sa už niekoľko rokov radí medzi svetovú špičku v zavádzaní a využívaní robotov. Už v roku 2018 ich pripadalo na 10-tisíc obyvateľov až 165. A to hlavne v oblasti automobilového priemyslu. Len minulý rok väčšina zo 749 novozavedených robotov smerovala práve do tohto odvetvia.

Automatizácia však so sebou okrem zjednodušenia výroby prináša aj strach obyvateľstva zo straty zamestnania. Podľa dánskeho podnikateľa a zakladateľa firmy #HowToRobot Sorena Petersa na to nie je dôvod. "Už teraz je vo väčšine odvetví nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily a v budúcnosti to nebude inak,“ povedal pre Pravdu Peters. Roboty podľa neho budú za ľudí vykonávať tú najšpinavšiu a najťažšiu prácu. Zvyšok však ostane v rukách reálnych zamestnancov.

Nerozvážnosť zamestnávateľov škodí

Reálny problém však vidí Peters v nerozvážnosti firiem. Tie sa síce rozhodnú do robota investovať, no nakoniec nevedia, čo s ním. Ide hlavne o podniky, čo sa boja, že im "utečie vlak“. Mnohé tak podľa Petersa nakoniec zistia, že vybraný typ robota nie je možné plnohodnotne zapojiť do prevádzky.

Stačí, aby zamestnávateľ nevedel o malej chybe, vysvetľuje dánsky špecialista na robotický priemysel Elias Lundström, ktorá vzniká počas prevádzky a každodenne ju odstraňujú zamestnanci. V prípade, že ich nahradí robotom, ktorý si s ňou nevie rady, výroba sa môže dostať do problémov. "Ide o bežnú vec, ale podnikatelia s ničím podobným nerátajú. Od robotov, rovnako ako od partnerov a partneriek, vyžadujú totiž vždy 100 percent,“ povedal Lundström.

Umelá inteligencia pomôže v boji s korupciou a konšpiráciami

V praxi by umelá inteligencia mohla pomôcť aj v súvislosti s negatívnymi stránkami, ktoré so sebou technologický posun priniesol, akými sú šírenie konšpiračných teórií, dezinformácií a narastajúca korupcia. Podľa profesorky Slovenskej technickej univerzity Márie Bielikovej je len otázkou času, kedy sa umelá inteligencia bude dať použiť v boji s korupciou. A tiež pri odhaľovaní konšpirácií. „Existuje veľa firiem, ktoré by do podobného výskumu rady išli, ak by na to bol vyčlenený určitý finančný rámec, respektíve aj zadarmo. Toto nadšenie na Slovensku treba využiť,“ povedala pre Pravdu Bieliková. Väčšine ľudí podľa nej prekáža, ako sa technologický posun ľahko zneužíva.

Podľa prezidenta Americkej obchodnej komory Gabriela Galgóciho sa danej problematike už venujú spoločnosti pôsobiace v oblasti médií, marketingu a PR. "Ešte stále je to len vo forme prototypov. Podstatné ale je, že už niečo existuje, a na tom budeme stavať ďalej,“ povedal Galgóci.

Chýba vzdelávanie

Súčasný stav má však od ideálu veľmi ďaleko a zamestnanci často nie sú pripravení na zmeny. Slovenským univerzitám chýbajú odbory venujúce sa len robotizácii a peniaze na výskum, Dánom zase väčšia orientácia na prax. "Dánska vláda zaviedla mobilné roboty do nemocníc. Vydržali tam pol dňa. Následne personál zablokoval chodby a poprestrihával káble. Báli sa, že prídu o prácu,“ povedal Peters. Dôvod vidí v neinformovanosti a nedostatočnom zaškolení.

Ak má byť robotizácia v budúcnosti naozaj úspešná, nie je podľa neho možné predávať hardvér, ktorý nik nevie používať. "Zamestnanci sú súčasťou cesty za automatizáciou a mali by sa naučiť s ňou spolupracovať,“ povedal Peters. Nemôžeme len bezhlavo automatizovať, vysvetľuje, a zabudnúť na ľudský kapitál. Jeho súčinnosť je v tomto prípade rovnako dôležitá, dodáva Peters.

Chýbajú odborníci

Na nedostatočný systém vzdelávania v oblasti robotizácie a inovácií na Slovensku poukazuje aj Slovenské centrum pre výskum umelej inteligencie Slovak.AI.

Podľa Márie Bielikovej je potrebná systematická podpora ľudí vo vede a výskume, ako aj získavanie špičkových expertov zo zahraničia. Aby bolo Slovensko podľa nej v tejto oblasti konkurencieschopné, je potrebné, aby sa súkromný sektor prepojil s akademickým. Peniaze by sa mali investovať do vzniku a vybavenia laboratórií, dodáva Bieliková.

Všade chýbajú vyškolení ľudia. Vzdelávanie kvalitných odborníkov je kľúčom k tomu, aby Slovensko v rámci krajín Európskej únie nebodovalo len v počte robotov, ale aj kvalitných odborníkov, ktorí dané prístroje dokážu ovládať. "Ak si položíme otázku, či dnes majú firmy k dispozícii ľudí na kreovanie a vývoj nových riešení v oblasti umelej inteligencie, odpoveď znie, len v minimálnom množstve,“ povedal podpredseda správnej rady Slovak.AI Mário Lehotský.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ