Slovenské zastúpenie pre turizmus vo Viedni končí

Zdenka Kollárová, Šimon Kučera, Pravda | 12.02.2020 12:00
viedeň, turizmus Foto:
Rakúsko je jedným z kľúčových trhov pre domáci turistický ruch.
Slovensko zostane bez zastúpenia pre cestovný ruch v Rakúsku. A to už túto jar. Ministerstvo dopravy, ktoré turizmus zastrešuje, chce takto ušetriť. A krásy Slovenska propagovať z Bratislavy. Hotelieri majú hlavy v smútku. Obávajú sa, že stratia rakúskych turistov.

Pre denník Pravda zrušenie viedenského zastúpenia potvrdila hovorkyňa ministerstva dopravy Karolína Ducká. Ministerstvo dopravy, ktoré zastrešuje aj turizmus, sa podľa nej rozhodlo presunúť zdroje, ktoré doteraz išli do Viedne, na zvyšné vzdialenejšie zastúpenia. "Keďže je Viedeň vzdialená iba 60 kilometrov od Bratislavy, dokážeme potreby destinácie pokryť od nás a financie minúť efektívnejšie na podporu vzdialenejších zastupiteľstiev,“ hovorí Ducká. Viedenská pobočka sa má definitívne zatvoriť k 1. máju tohto roka.

Domáci hotelieri ani cestovky z krokov ministerstva dopravy nadšení veru nie sú. Práve Rakúsko je totiž jedným z kľúčových trhov pre domáci turistický ruch. Ide o nekoncepčné riešenie, upozorňuje viceprezident Zväzu cestovného ruchu Ján Svoboda. "Rakúsko vždy bolo a bude kľúčovým trhom a osobné zastúpenie sa nedá nahradiť riadením z ministerstva v Bratislave,“ hovorí. Ide podľa neho najmä o vzťahy s médiami a touroperátormi, ktoré sa budujú na osobnej báze.

"Na prvý pohľad sa môže zdať, že ak ide o zabehnutú krajinu, zastúpenie už nemá svoje opodstatnenie, ale to nie je pravda,“ hovorí Marek Harbuľák, generálny sekretár Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska. Podpora prezentácie Slovenska v zahraničí musí byť podľa neho neustála. Nestačí len urobiť pár akcií či natočiť pekné video, zaváži hlavne osobný kontakt. A ten je predsa len o čosi jednoduchší z Viedne ako z Bratislavy.

Stratíme Rakúšanov?

Harbuľák síce uznáva, že Viedeň nie je ďaleko od Bratislavy. A azda viaceré aktivity sa dajú zabezpečovať z nášho hlavného mesta. Za podstatné však považuje, aby neboli obmedzené aktivity, ktoré viedenské zastúpenie robilo v oblasti prezentácie a propagácie. "Dôležité je, aby sa takto ušetrené zdroje využili na propagáciu a prezentáciu v Rakúsku alebo aj v inej krajine,“ hovorí Harbuľák. Obáva sa, že ak by Slovensko nemalo dobre nastavený cestovný ruch a kvalitu služieb, tak by mohol nastať odliv turistov do iných krajín.

Aj preto sú podľa Harbuľáka zastúpenia v zahraničí pre domáci cestovný ruch dôležité. A to najmä v krajinách, odkiaľ k nám prichádza najviac zahraničných turistov. „Rakúsko dlhodobo patrí k top desiatke krajín, z ktorých k nám prichádza najviac turistov,“ hovorí Harbuľák. V roku 2018 strávili turisti z Rakúska v našich ubytovacích zariadeniach takmer 200-tisíc nocí. Harbuľák predpokladá, že za minulý rok bude toto číslo ešte vyššie. Rakúski turisti podľa Harbuľáka tlačia aj na kvalitu služieb v cestovnom ruchu. Predsa len ide o pomerne náročnú klientelu.

Odhady hoteliérov potvrdzujú aj údaje za prvé tri štvrťroky 2019, keď podľa Štatistického úradu na Slovensko prišlo vyše 71-tisíc Rakúšanov. Viac k nám chodí len Čechov, Poliakov, Maďarov a Nemcov.

Trh vraj funguje

Majiteľ Kúpeľov Bojnice Slavomír Eliaš je zdržanlivejší. Aj do jeho kúpeľov Rakúšania radi chodia, on osobne si totiž nemyslí, že by ich pre zrušenie viedenského zastúpenia ubudlo. "Nakoľko klienti využívajú etablované cestovné kancelárie, takže si myslím, že to nebude mať dopad na naše kúpele,“ hovorí Eliaš.

Pobočku vo Viedni otvárala ešte vo februári 2003 niekdajšia Slovenská agentúra pre cestovný ruch. Išlo vtedy o naše šieste zastúpenie. Samotnú agentúru zhltlo ministerstvo dopravy pred tromi rokmi. Od začiatku roka 2017 je totiž súčasťou samotného rezortu. Ten sa vtedy dušoval, že nielenže usporí, ale aj zlepší propagáciu Slovenska v cudzine.

Aký je rakúsky trh?

  • Rakúsko patrí do prvej desiatky krajín, z ktorých k nám chodia návštevníci. V rebríčku za november sú na štvrtom mieste. Viac turistov k nám prišlo z Česka, Nemecka a Poľska.
  • Za prvé tri štvrťroky 2019 navštívilo Slovensko 71 397 turistov z Rakúska.
  • Zastúpenie cestovného ruchu vo Viedni otvorilo Slovensko ešte v roku 2003. Končí 1. mája tohto roku. Slovensko si necháva zastúpenie v susednom Česku a Nemecku.
ZDROJ: Ministerstvo dopravy, ŠÚ SR

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ