Hackeri chcú rýchlejšie zarobiť, nelegálna ťažba bitcoinov stráca popularitu

SITA | 19.01.2020 08:26
V minulom roku podľa spoločnosti Kaspersky výrazne pribudli nové typy kyberútokov. Súčasne vzrástol aj počet ostatných hrozieb detekovaných antivírovými technológiami, ako napríklad backdoorové útoky či bankové trójske kone.

Prítomnosť vírusov ťažiacich kryptomenu však klesla o viac ako polovicu. Ako ďalej vyplýva z výročnej správy Kaspersky „Security Bulletin: Statistics of the Year“, evidentná je teda zmena v type hrozieb používaných hackermi, ktorí hľadajú efektívnejšie spôsoby zacielenia na používateľov.

V roku 2018 zachytili webové antivírové riešenia Kaspersky viac ako 21,6 mil. unikátnych škodlivých objektov. V minulom roku ich počet stúpol na vyše 24,2 mil. Tento nárast bol spôsobený vyšším počtom a rozmanitosťou HTML stránok a skriptov, ktoré skryto načítavajú údaje obsahujúce vo väčšine prípadov reklamné odkazy. „Najvýraznejšie však bol tento rast spôsobený online skimmermi, ich prostredníctvom útočníci vkladajú skripty do stránok internetových obchodov a používajú ich na krádež údajov z kreditných či platobných kariet používateľov,“ informuje Kaspersky.

Celkovo zaznamenali antivírusy Kaspersky 510 tis. unikátnych súborov so skimmermi, čo predstavovalo medziročný rast o 187 %. Zároveň bezpečnostné technológie odhalili päťnásobne viac hrozieb než v roku 2018, celkovo až 2,66 mil. Spolu s nimi vzrástol aj podiel nových backdoor súborov a bankových trójskych koní. Na druhej strane, počet detekovaných unikátnych škodlivých adries URL sa v porovnaní s rokom 2018 znížil na polovicu a postupne klesla aj prítomnosť programov, ktoré tajne generujú kryptomenu v počítačoch používateľov.

"V uplynulých rokoch kontinuálne rástol počet online útokov, ale v roku 2019 sme u mnohých z nich zaznamenali významné zmeny. Keďže útočníci chcú dosiahnuť priamy a rýchly zisk na úkor používateľov, prestali byť pre nich niektoré efektívne. Tento pozitívny trend je čiastočne spôsobený aj vyšším povedomím používateľov o kybernetických hrozbách, ako aj lepšou pripravenosťou a opatrnosťou na strane firiem. Dobrým príkladom sú ťažiari kryptomien, ktorí prišli o svoju popularitu v dôsledku nižšej ziskovosti a pozícii kryptomien v boji proti tajnej ťažbe. Zvýšené riziko sme, naopak, tento rok zaznamenali zo strany zero-dayexploitov. Tento trend bude pravdepodobne pokračovať aj v budúcnosti,“ skonštatoval generálny riaditeľ Kaspersky pre východnú Európu Miroslav Kořen.

Kaspersky je globálna kyberbezpečnostná spoločnosť založená v roku 1997. Jej portfólio zahŕňa komplexné riešenia v oblasti ochrany koncových bodov, ako aj množstvo špecializovaných bezpečnostných riešení a služieb poskytujúcich účinnú ochranu proti digitálnym hrozbám. Služby Kaspersky využíva viac ako 400 miliónov používateľov a 270 tisíc korporátnych klientov po celom svete.