Amazon žaluje Pentagon, že dal miliardovú zákazku Microsoftu

ČTK | 23.11.2019 05:50
Spoločnosť Amazon podala v piatok žalobu na Pentagon pre jeho rozhodnutie prideliť desaťročnú zákazku na cloudové služby za desať miliárd dolárov Microsoftu.

Amazon už tieto služby poskytuje americkej Ústrednej spravodajskej službe (CIA), považuje sa za povolanejšieho dodávateľa a ministerstvo obrany podľa neho krok urobilo pod politickým tlakom, informovala agentúra Reuters.

Podľa Reuters bol Amazon považovaný za favorita na zákazku, ktorej cieľom je modernizácia zastaraných dátových a komunikačných systémov americkej armády. V októbri ale Pentagon prekvapivo oznámil, že kontrakt získal Microsoft.

Firma Amazon je presvedčená, že v rozhodovaní o zákazke hrala úlohu politika. Americký prezident Donald Trump mal v minulosti opakovane výhrady k šéfovi Amazonu Jeff Bezos. Ten vlastní okrem iného denník The Washington Post, ktorý sa stavia kriticky k Trumpovmu prezidentovania.

Americký minister obrany Mark Esper minulý týždeň odmietol tvrdenie, že rozhodnutie Pentagonu nebolo spravodlivé. O kontrakt mali záujem okrem Microsoftu a Amazonu tiež Oracle a IBM.