Nové mosty aj tunel, prešovská D1 finišuje. Pozrite si najnovšie zábery

Barbora Hrušovská, Pravda | 14.10.2019 12:33
Obchvat Prešova po diaľnici D1 sa dostáva do finálnej fázy. Pozrite si vo videu TV Pravda, ako vznikajú nové mosty a tunel Prešov.

VIDEO: Nové mosty aj tunel, prešovská D1 finišuje. Pozrite si najnovšie zábery.

Video

Na úseku diaľnice D1 Prešov, západ – Prešov, juh je podľa Národnej diaľničnej spoločnosti zrealizovaná polovica výstavby. "Na stavbe je zhruba 95 percent zemných prác a výkopových prác ukončených, okrem dvoch mostov už všetky ostatné mosty majú vybudované pilere a buduje sa nosná konštrukcia mostov,“ povedala hovorkyňa diaľničnej spoločnosti Michaela Michalová. Diaľnica by mala byť hotová približne o jeden a pol roka.

Taktiež je na stavbe ukončených niekoľko zárubných a oporných múrov, niektoré sú tesne pred ukončením a rovnako je tesne pred ukončením aj značná časť prístupových ciest. Tunel Prešov je prerazený, a podľa diaľničiarov ostáva už iba malá časť na ukončenie výrubu dna tunela. Na západnej a východnej časti tunela sa už betónuje sekundárne ostenie. Inžinierske siete sú ukončené na 99 percent a na stredisku správy a údržby sú už preložené inžinierske siete na 80 percent. Taktiež je ukončená hrubá stavba budovy pre policajtov a prevádzková budova je v rozostavanom stave. Práce teda pokračujú podľa harmonogramu. Úsek D1 Prešov, západ – Prešov, juh by mohol byť hotový už na jar 2021, keďže bol tunel Prešov prerazený o tri mesiace skôr oproti plánovanému termínu.

Projekt výstavby diaľničného úseku D1 Prešov, západ – Prešov, juh je spolufinancovaný z Kohézneho fondu cez Operačný program Integrovaná infraštruktúra. Celkové oprávnené náklady projektu sú vo výške 327.432.328,08 eura bez DPH, z toho 278.317.478,82 eura bez DPH sú zdroje Európskej únie a štát prispel zo svojho rozpočtu sumou 49.114.849,20 eura bez DPH.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ