Rozpočtový deficit USA prekonal jeden bilión dolárov

ČTK | 13.09.2019 08:46
Deficit rozpočtu americkej vlády za 11 mesiacov fiškálneho roka prekonal hranicu jedného bilióna USD.

Výdavky totiž rástli rýchlejšie ako výber daní. Oznámilo to vo štvrtok americké ministerstvo financií. Odborníci však očakávajú, že v poslednom mesiaci fiškálneho roku vykáže rozpočet prebytok a za celý fiškálny rok bude deficit pod jedným biliónom USD, uviedla agentúra AP.

Za október až august dosiahol celkový deficit rozpočtu 1,067 bilióna USD. Vlani v rovnakom období predstavoval 898 miliárd USD.

V samotnom auguste sa schodok rozpočtu znížil o 14 miliárd na 200 miliárd USD. Analytici v ankete agentúry Reuters čakali deficit 195 miliárd USD. Výdavky v auguste klesli medziročne o jedno percento na 428 miliárd USD, príjmy naopak o štyri percentá vzrástli a dosiahli 228 miliárd USD.

Rozpočtový úrad Kongresu predpokladá, že za celý fiškálny rok sa schodok rozpočtu prehĺbi na 960 miliárd USD z vlaňajších 779 miliárd USD. V budúcom roku by však mal deficit prekročiť jeden bilión USD a v budúcom desaťročí pod túto úroveň neklesne. Spôsobia to vyššie výdavky vlády na sociálne zabezpečenie a program zdravotného poistenia Medicare a vplyv zníženia daní z roku 2017.