Trump a Putin bojujú o plyn pre Európu. Američania aj sankciami

Šimon Kučera, Pravda | 04.08.2019 20:00
Tvrdý boj o energetický biznis v Európe zvádzajú Rusi a Američania. USA si už pod hrozbou ciel na európske autá presadili dovoz väčších objemov skvapalneného zemného plynu (LNG) do EÚ. Rusi kontrujú výstavbou plynovodu Nord Stream 2.

Na firmy, ktoré Nord Stream 2 stavajú, sa najnovšie rozhodli v USA uvaliť sankcie. Stratia tak zákazky v USA, čo môže byť pre podniky nepríjemné.

Plynovod Nord Stream 2 po dne Baltického mora do Nemecka sa napriek kritike Bruselu, Bratislavy, Kyjeva či Washingtonu stavia. Zahraničný výbor senátu USA v stredu podporil zákon o sankciách pre firmy, ktoré sa podieľajú na výstavbe plynovodu.

Návrh zákona na sankcie pre Rusko a firmy vedúce stavbu navrhol republikánsky zástupca Ted Cruz a jeho kolega, demokrat Jeanne Shaheen. Americký prezident Donald Trump už prednedávnom varoval Nemecko, že pre výstavbu plynovodu zavedie sankcie. Návrh zákona o ochrane energetickej bezpečnosti v Európe prešiel v počte hlasov 20 hlasov ku dvom. To potvrdzuje postoj Bieleho domu, ktorý zastáva názor, že Rusko má veľký vplyv na Európu.

„Rusko v minulosti používalo energie ako zbraň,“ povedal Texasan Ted Cruz. Sankcie by mali byť v podobe nesprostredkovania víz do USA a najmä finančných postihov pre firmy a ľudí zapojených do výstavby plynovodu.

Návrh zákona taktiež penalizuje spoločnosti, ktoré poskytujú poistenie projektu výstavby Nord Stream 2. Sankciami zasiahnuté spoločnosti by boli Saipem SpA z Talianska či Allseas Group SA zo Švajčiarska. Americké sankcie, ktoré chcú zaviesť, by mali veľký dopad aj na ďalšie plynovodné projekty a dotklo by sa to aj plynovodu Turkish Stream. Spoločností OMV, Wintershall, Engie a Shell, ktoré sa podieľajú na financovaní plynovodu, by sa sankcie dotkli tiež. Plynovod Nord Stream 2 je z väčšej časti financovaný ruskou štátnou plynárenskou spoločnosťou Gazprom.

Slovensko sa snaží projekt Nord Streamu 2 spochybniť vzhľadom na európske sankcie na Moskvu za podporu separatistov na Ukrajine. Plynovod navyše ohrozuje súčasnú tranzitnú trasu z Ruska cez Ukrajinu a Slovensko ďalej na západ. Plynovod ročne prispeje do štátneho rozpočtu sumou 400 miliónov eur.

Slovensko má aj ďalšie plány. Naša plynárenská sieť sa má spojiť s Poľskom. Poľský prevádzkovateľ plynárenskej siete uzavrel zmluvu so spoločnosťou Gaz-System v hodnote 120 miliónov eur, na výstavbu poľskej časti plynovodu so Slovenskom. Práve táto spomínaná plynárenská sieť by slúžila na prívod katarského, nórskeho či amerického zemného plynu z poľských prístavov. Trump varuje pred silnejúcim vplyvom Ruska.

„Nechránime Nemecko pred Ruskom a Rusko získava z Nemecka miliardy a miliardy dolárov,“ povedal Trump, keď v Bielom dome bol aj poľský prezident Andrzej Duda. Pre Nemecko je Nord Stream 2 dôležitý, pretože nemecká ekonomika, ktorá patrí k najsilnejším na svete, potrebuje prísun nových surovín.

EÚ sa snaží mať zaistený prísun surovín z Ruska aj z USA. Podpredseda Európskej komisie pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič nedávno po rokovaní v Moskve s prvým vicepremiérom Antonom Siluanovom uviedol, že tento rok bude EÚ kupovať veľa plynu či už z Ruska, alebo odinakiaľ. Poukázal aj na potrebu zachovania dlhodobého tranzitu cez Ukrajinu.

Hovorca konzorcia Nord Stream 2 uviedol, že projekt sa „realizuje podľa harmonogramu“ a položených už bolo viac ako 1¤700 km, teda 70 % plynovodu, uviedol. To však neznamená, že je nezastaviteľný, keďže projekt je v právnom spore s Dánskom, ktoré si chráni svoju časť baltických vôd. S výstavbou plynovodu Nord Stream 2 sa začalo 2. mája 2018.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ